• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.01.2024

21:20

Staro jelo, ali novi ukus! Šta da uradite sa viškom hrane posle praznika?

Shutterstock

Recepti

Staro jelo, ali novi ukus! Šta da uradite sa viškom hrane posle praznika?

Podeli vest

Od pilećeg mesa pravite salate, rižoto i tortilje, a od mesa i povrća nove lazanje i pite...

Mnogim domaćicama posle Nove godine i Božića ostane previše hrane, pa su često u dilemi da li da je bace ili spakuju u zamrzivač. Poznati TV kuvar Gordon Remzi kaže kako se ponekad više raduje ostacima ručka nego samom ručku.

- Sve zavisi od ugla gledanja, i volje i mašte domaćice - dodaje Remzi.

Evo šta on savetuje.

Povrće 

S obzirom na to da nije podložno kvarljivosti kao meso ili riba, u frižideru možete da ga držite i po nekoliko dana. Od preostalog povrća mogu da se naprave vegetarijanske lazanje, da se zapeče s testeninom ili mesom, a ako imate vremena, možete napraviti svoju verziju pite - napravite testo, stavite ga na dno posude za pečenje, pa poređajte povrće i rendani sir ili komadiće mesa. Odozgo završite testom i pecite u rerni dok ne porumeni.

Foto: Shutterstock

Lazanje sa ostacima povrća

Meso 

I od ostatka mesa ponovo možete imati gozbu. Pečeno meso ide u sve, tortilje, soseve, musake... Mnogi vole da ga jedu hladno, ali ako želite da uživate u toplom parčetu - zagrejte rernu na 100 do 150 stepeni, pa u pleh za pečenje stavite malo ulja, komade mesa i za desetak minuta biće kao "skinuto s ražnja". Za brzo podgrevanje potrebno je da u tiganj stavite malo ulja, pa meso pecite dva minuta sa obe strane na srednjoj vatri, i to poklopljeno.

Tartar sos, ren ili bilo koja salata upotpuniće ukus. Kad vam dosadi, spakujte u posude ili kesice i stavite u zamrzivač. Možete ga koristiti kad vam zatreba do tri meseca.

Foto: Shutterstock

Ostatke mesa iskoristite za tortilje

Ako imate višak pilećeg mesa, spremite salatu s pavlakom i majonezom, uz dodatak seckanih kiselih krastavčića i oraha. Pilećim pečenim mesom nafilujte tortilju, spremite od njega rižoto ili komadiće nanižite na ražnjiće sa povrćem, pa kratko zapecite.

Sarma 

Za sarmu kažu da je ukusnija ako se jede dan-dva kasnije. Zato ne brinite ako imate viška. Podgrevajte samo onoliko koliko vam je dovoljno za obrok, a da bi se meso potpuno ugrejalo a da se pirinač ne raskuva ili ne zagori, dodajte malo vode i ostavite da se krčka nekoliko minuta. Radi ukusa jednom je služite uz kiselo mleko, drugi put uz paradajz sos, treći put uz sir, po ukusu.

Foto: Shutterstock

Sarmu služite jednom uz kiselo mleko, drugi put uz paradajz sos, treći put uz sir

Hleb

Ne bacajte hleb, već ga celog stavite u običnu kesu, pa u zamrzivač ili napravite bruskete ili slanu tortu tako što ćete kriške hleba namočiti u smesu s jajima i mlekom. Preko ovakve podloge možete ređati listove šunke, slanine, komadića mesa i povrća i završiti slojem kačkavalja. Posle dvadesetak minuta u rerni, imaćete bogat i zanimljiv ručak.

Kolači i torte

Suve kolače poput štrudli i keksića možete da držite u limenoj posudi i do nekoliko nedelja. Kremasti kolači mogu da vam potraju tri dana u frižideru. Ukoliko vam ostane veća količina poslastica, zamrznite ih. Tortu isecite na parčiće, pa stavite u posudu predviđenu za zamrzavanje, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač. Tako mogu da stoje i do tri meseca. Prilikom vađenja stavite ih na sobnu temperaturu i pustite da se lagano odmrznu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju
Politika

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju

Na dan kada Aleksandar Vučić ponovo ide u Njujork da brani nacionalne interese i da kaže u lice svetskim moćnicima ono što niko drugi nije smeo da im kaže, oni koji su očigledno opozicija sopstvenoj državi i narodu se ponovo oglašavaju u pozivanju na njegov linč i nasilnu smenu, istakao je Branislav Malović, član Predsedništva SNS.

20.05.2024

09:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12