• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/A.Adamović

08.11.2023

08:50

Marko je najstariji mačak sa Vračara! Jednu stvar radi kao pas i u svom domu živi kao kralj (FOTO)

Ustupljene fotografije

Ljubimci

Marko je najstariji mačak sa Vračara! Jednu stvar radi kao pas i u svom domu živi kao kralj (FOTO)

Podeli vest

"Sve srećne porodice liče jedna na drugu", ovom čuvenom rečenicom počinje poznati roman Lava Tolstoja, Ana Karenjina, a naša priča počinje rečenicom: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a još su srećnije kada imaju i mačku".

Da li ste se zapitali kako izgleda kada mačka pronađe i izabere vas umesto vi nju i postane ravnopravni član vašeg porodičnog gnezda, čak i veći od ukućana koji u njemu žive? Pogotovo kada ste već imali ljubimca koga ste izgubili, pa su pojedini odustajali od ideje da pronađu novog i bol za izgubljenim uminu. 

Donosimo vam interesantnu priču o jednom vračarskom mačoru koji je parče svog raja pronašao kod jedne porodice i danas postao jedan od najstarijih kućnih ljubimaca u Beogradu, ako ne i u Srbiji.

Mačak Marko, rođen je 12. aprila 2006 godine. Ušao je u dom porodice na Vračaru posle dva meseca od rođenja, sasvim slučajno kada su njegovi budući vlasnici pošli u potragu za sličnim, ako ne i istim mačorom koga su imali devet godina i izgubili samo mesec dana pre nego će se roditi njegova zamena.

Foto: Ustupljene fotografije

 

Tokom potrage koja je bila bezuspešna jer nijedna mačka nije ni približno ličila njihovom prvom ljubimcu, nedaleko od kuće u kojoj žive, komšijska mačka se omacila. Kako je komšinica znala da porodica izuzetno pati za mačorom koji više nije sa njima, ponudila je neko od svojih mačića za udomljavanje.

Na prvi pogled svi su delovali manje više isto, a gospođa Duda je tražila mušku mačku crno bele boje, sa flekicom kod nosića. Nije ni primetila malo mače, koje je ležalo na jednom dušeku i izabrala je potpuno drugo mače. Dok je sedela i pila kafu u komšijskom dvorištu, mali crno beli mačkić jako sličan njenom izgubljenom mačoru, prišao je i ugnezdio joj se u krilo.

Foto: Ustupljene fotografije

 

 

Divlji i nemiran 

Ljubav se rodila na prvi pogled i tada je malo mače izabralo svoju vlasnicu i dobilo dom iz snova. 

Marko je bio izuzetno živahno mače, hiperaktivno koje je zadavalo glavobolje u početku svojim vlasnicima. Nije voleo da se nosi, mazi, grebao je sve oko sebe, jurcao po dvorištu, njušio papuče, tražio da jede samo živo belo meso, lovio golubove i maltretirao miševe.  

- Nisam smela da ga uzmem u ruke, bio je jako divlji, grebao je i grizao. U odnosu na prvog našeg ljubimca Marka koji je bio jako umiljat i mazan, drugi Marko je bio sušta suprotnost - priča gospođa Duda za Informer.  

Foto: Ustupljene fotografije

 

Svojim vlasnicima tačno pokazuje šta u kom momentu želi, a i naučio je da reaguje na određene reči preko kojih komunicira sa svojim ukućanima. Zna reči kao što su trči, jedi, ajde napolje, dođi...

Najviše je vezan za vlasnicu Dudu, ali i od ostalih ukućana traži hranu. 

Dosta je mudar i koristi svakoga od nas da dobije jelo, svi ga hranimo pod ove stare dane. Tačno zna u koliko sati mi pijemo porodično kafu, zna iz kog frižidera se vadi šerpa mleka i sipa se u kafu. Stane tačno pored tog frižidera i počne da mjauče. Svako jutro u šest sati se budi i traži hranu da jede, to mu je rutina sve ove godine. 

Marko inače u kući ima svoja posebna mesta na kojima spava. Jednom prilikom dok je bio mlađi istraumirao je svoje vlasnike jer se sakrio u ormar i nije oglašavao jedan ceo dan. Opšta potraga za mačkom se dešavala na Vračaru, dok je on mudro ćutao i izležavao u ormaru. 

Foto: Ustupljene fotografije

 

- Tražili smo ga svuda, pretražili kuću, tražili po kraju. Nije se oglašavao na pomen svog imena što mu nije bilo svojstveno. Mislili smo da su ga kola zgazila i slučajno smo ga pronašli u jednom od ormara. Takođe, je jedne godine dok smo bili na moru, pobegao mojoj tetki napolje na ulicu koja ga je tada čuvala i sakrio se ispod automobila. Morala je da klekne sa sve šerpicom hrane i da ga privoli da izađe ispod kola, jadna žena je bila sva izgrebana po rukama i nogama - priča Duda, koja je u tom momentu bila na ivici da se otarasi divljeg mačkića.  

Mačak se ponaša kao pas

Pored toga što je voleo da se skriva, beži, imao je interesantnu rutinu tokom obavljanja svoje nužde. Ponašao se kao pas i nikada nije zatrpavao svoj izmet što mačke inače rade. Zbog toga su ga prozvali da je polu mačka - polu kuče. 

Foto: Ustupljene fotografije

 

Za ovih sedamnaest godina koliko je Marko star, imao je pre četiri godine zdravstvene probleme kada je zbog želuca, pankerasa i bubrega, prešao na poseban režim ishrane na kome je i danas, i više ne izlazi iz kuće u dvorište. 

Živi kao kralj

Postao je dosta privrženiji svojim ukućanima, mažen je pažen, negovan i čuvan. Slabije vidi i slabo se kreće. 

Marko živi kao kralj, gleda sa svojom porodicom televizor, uživa izležavajući se u krilu, sunča na terasi, spava na papučama i ne prestaje da prede.

Tajna dugovečnosti ovog mačora je u tome što je rođen kao srećno mače, koje je dočekalo duboku starost kod životinja i ljubav koju mu ova porodica pruža punih sedamnaest godina. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom
Politika

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno pokušava da, kriminalizujući sever KiM, nađe opravdanje za fizičko i pravno nasilje koje sprovodi nad srpskim narodom, previđajući namerno da je i po zvaničnim statistikama koje je vodila policija u Prištini sever KiM bio najbezbedniji deo pokrajine.

07.05.2024

10:59

U Prištini nastavljeno suđenje Slađanu Trajkoviću
Politika

U Prištini nastavljeno suđenje Slađanu Trajkoviću

Ispitivanjem svedoka tužilaštva, pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, nastavljeno je suđenje Slađanu Trajkoviću koga Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u periodu od 1998. do 1999. godine u opštini Vučitrn.

07.05.2024

10:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija