• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

07.11.2023

12:52

Poljubac smrti! Ljubav glumice i plemića koja se par minuta kasnije od snimka srušila u paramparčad (FOTO)

wikipedia

Ljubav

Poljubac smrti! Ljubav glumice i plemića koja se par minuta kasnije od snimka srušila u paramparčad (FOTO)

Podeli vest

Glumica je poljubila voljenog i poslala ga ravno u smrt.

Dvoje ljudi koji privlače sve poglede na fotografiji su glumica Linda Kristijan, majka Romine Pauer, popularne pevačice i buduće supruge Al Bana, i aristokrata Alfonso de Portago, sportista, "čovek koji može sve".

Fotografija koja govori više od hiljadu reči

Ova čuvena fotografija snimljena je 12. maja 1957. godine u italijanskom gradiću Kavrijana, na pola puta između Verone i Breše i objavljena je u skoro svim italijanskim, a zatim i svetskim medijima. Ona čak ima i svoje ime "Il bacio della morte"- "Poljubac smrti". A ima i svoju priču.

Žena na slici je poznata meksička glumica Linda Kristijan. Tada je imala 34 godine. Godinu dana ranije, razvela se od popularnog holivudskog glumca Tajlera Pauera.

Foto: wikipedia

 

Učestvovao u trkama Formule 1

Španski plemić, Alfonso Kabeza de Vaka i Lejton, 11. markiz De Portago, imao je tada 28 godina i bio poznati sportista, osvajač bronzane medalje na šampionatu sveta u bobu i ozbiljan trkač, koji je čak učestvovao u trkama Formule 1. Dvaput se ženio, jednom razvodio i imao troje dece, uzrasta od jedne do četiri godine.

Alfonso de Portago je te 1957. godine bio treći u čuvenoj trci "Mille Miglia" ("Hiljadu milja"). Pobednik, Pjero Tarufi u "ferariju", prešao je trku dugu 1597 kilometara za 10 sati i 27 minuta. Alfonso de Portago nije putovao sam, s njim je bio mehaničar i navigator, Amerikanac Edmond Nelson. Vozili su za Skuderiju Ferari.

Foto: profimedia

 

U tom momentu, iza njih je već polovina trke 5 sati i 17 minuta. Nekoliko sekundi nakon poljupca De Portago će pritisnuti gas i ponovo jurnuti u trku.

Dva i po minuta kasnije, puca guma na njegovom "ferariju" 335 S. De Portago u tom trenutku vozi brzinom od 240 km/h. U punoj brzini, automobil izleće s puta, udara i ruši stub i raspada se u komade. Vozač i mehaničar ginu, a sa njima još nekoliko gledalaca. Telo Alfonsa de Portaga se od siline udarca prepolovilo.

Foto: profimedia

 

Poslednja trka 

Automobil je ubio sedam odraslih gledalaca trke, a srušeni stub još dvoje dece.

Bila je to poslednja trka "Hiljadu milja" u istoriji. Posle te nesreće, trka koja je za 24 godine odnela 56 života, biće zauvek zabranjena.

 - Alfonso de Portago se zaustavio pored ograde da poljubi Lindu Kristijan i krenuo ka svojoj sudbini, povevši u smrt svog mehaničara, devet gledalaca i celu trku Mille Miglia -  pisali su novinari. A on se zaista zaustavio samo da bi poljubio voljenu, koja ga je čekala u gradiću Kavrijana, kroz koji je vodila trka.

Nelson se inače plašio vožnje s Portagom.

- Neće doživeti tridesetu- govorio je Nelson. I bio u pravu.

Foto: profimedia

 

Linda Kristijan je imala još mnogo ljubavnih veza, uglavnom s glumcima. Umrla je 2011. sa 87. godina. Začudo, uprkos brojnim ulogama, najpoznatija je po mutnoj fotografiji, na kojoj se poslednji put ljubi sa španskim plemićem Alfonsom de Portagom.

Foto: profimedia

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!
Fudbal

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!

Više od dve decenije prošlo je od kako je prvi iz porodice Zidan kročio na "Santijago Bernabeu", od tada sve od 30. juna uvek je makar jedan bio deo "kraljevskog kluba", ali odlaskom Tea i Elijaza - dinastija se završava.

28.05.2024

23:41

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31