• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.07.2023

09:10

Otkrivamo da li psi treba da peru zube ili su koskice za oralnu higijenu dovoljne!

Pixabay

Ljubimci

Otkrivamo da li psi treba da peru zube ili su koskice za oralnu higijenu dovoljne!

Podeli vest

Mnogim psima je zapravo neophodno da se peru zubi, jer zahtevaju dodatnu negu.

Opšte je poznato da je oralna higijena veoma važna, ne samo za ljude, već i za naše ljubimce. 

I dok postoje razne koskice koje, osim što su slasne poslastice za pse, imaju ulogu čišćenja zuba, često one nisu dovoljne.

Redovno čišćenje zuba kod pasa, osiguraće sprečavanje nastanka kamenca, koji u suprotnom može biti uzrok periodontisa (vodeća bolest pasa starijih od 3 godine - 80 posto).

Važno je pratite stanje vašeg psa, kako biste na vreme prepoznali da li ima neki problem sa zubima. Prvi stadijum bolesti zuba kod pasa je upala desni, koja potom može samo da se pogoršava, pri čemu dolazi do širenja infekcije, a kasnije i do ispadanja zuba, pa i gnojenja.

Foto: pexels.com

pas

Bilo bi poželjno da im se zubi peru što češće, ali makar tri puta nedeljno.

Odabir četkice je veoma lak, jer je najmekša uvek dobar izbor, a imate i one koje se navlače na prst i daju vam bolji pristup.

Važno je naglasiti da nikako ne koristite pastu za zube namenjenu ljudima, jer one mogu biti toksične za životinje.

Pranje zuba treba započeti što ranije kako bi se psi navikli na sam proces. U početku možete trljati par zuba prstima ili krpicom, a potom dodati malo paste, kada se naviknu, pa na kraju i četkicu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija