• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.10.2023

15:30

Šta kaže nauka o najlepšem ljudskom osećanju? Zaljubili se, pa ništa ne vide

Shutterstock

Ljubav

Šta kaže nauka o najlepšem ljudskom osećanju? Zaljubili se, pa ništa ne vide

Podeli vest

Ne gubite nadu ako još nema onog pravog - kad se pojavi, nećete znati gde se nalazite.

Naučnici kažu da su za zaljubljenost krivi - hormoni. Kada vidimo ono što nam se dopada, osećamo privlačnost. Fizički izgled je, međutim, samo deo slagalice, "prvi sekund" ljubavi , odnosno motiv da nas neko privuče. Tada na red dolaze feromoni, molekuli koji luče ljudska tela i koji služe za razmenu informacija o tome da li nam neko seksualno odgovara. Kad nam nečiji feromoni odgovaraju, u mozgu se aktiviraju delovi zaduženi za prijatne osećaje. Tada hormoni eksplodiraju i gotovo je, zaljubili smo se, objašnjavaju stručnjaci.

Ljubavni fanatici

Kako to izgleda u praksi? Niti vam se jede, niti vam se spava, po ceo dan blaženo razmišljate o njemu, drhtite kad čujete taj glas, a noge vam se odseku čim ga ugledate. Ni njemu nije lakše. Mozak mu brže radi, zbog testesterona ima veliku želju da vas dodirne, ne odustaje, a vaš mozak šalje iste signale. 

Foto: Freepik.com

Za sve su krvi hormoni

Kada se zaljubljeni konačno spoje, na scenu stupa oksitocin, hormon zadovoljstva i bliskosti. On podstiče ljubav, a veza se produbljuje dopaminom, koji popravlja raspoloženje i skreće pažnju, objašnjavaju psiholozi. 

Onda nemate pojma ni da li je dan ili noć, ni koja je godina, a serotonin od vas pravi zaljubljenog fanatika, potpuno slepog od ljubavi.

Skidanje mrene

Kad i ta faza prođe, imate šansu za dublju vezu u kojoj više nema onih hormonskih napada, pa ćete jasnije videti sve. I da li je dosadan, prost i nekulturan, a ne samo visok i mišićav. Ume li da vas obraduje nečim, a ne samo da vas odvede u krevet.

Foto: Freepik.com

Zaljubljenost traje maksimum dve godine, tvrde naučnici

Prema nekim teorijama, zaljubljenost može da traje najviše dve godine, posle čega osećanja postaju dublja i konkretnija, ili se par rastaje. Romantična tumačenja zaljubljenosti govore da ćete se zaljubiti samo onda kad vas neko takne u najtananija osećanja, kad pronađe put do srca svojom pričom, poljupcima, humorom... 

Ne gubite nadu ako takvog još nema. Kad naiđe, nećete znati gde se nalazite. 

Kao na drogama

Zaljubljeni ljudi se ponašaju kao zavisnici, imaju stalnu potrebu za subjektom svoje ljubavi, da se vide, čuju, pričaju... Kad ih pitate koliko u proseku misle na svog dragog ili dragu tokom dana, reći će vam: "Ceo dan". 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija