• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

14.06.2023

14:30

ZNAĆETE ODGOVOR na ova 3 pitanja, samo ukoliko zaista volite vašeg partnera

Shutterstock

Ljubav

ZNAĆETE ODGOVOR na ova 3 pitanja, samo ukoliko zaista volite vašeg partnera

Podeli vest

Da li će vaša zaljubljenost prerasti u ljubav i da li već sada nekoga volite, otkrićete odgovaranjem na tri važna pitanja.

Nema sumnje da postoji razlika između zaljubljenosti i ljubavi. I dok kod većine parova, zaljubljenost vremenom nestane, pitanje je da li će se sa time i vaša veza ugasiti, ili ćete preći na "viši" nivo i uživati u čarima ljubavi.

Odgovorite na ova 3 pitanja i otkrijte da li ste samo zaljubljeni u svog partnera ili volite nekoga na način koji će trajati.

1. Da li želite svog partnera? Ili želite ono što je apsolutno najbolje za njega?

Kada ste zaljubljeni u nekoga, udaraju vas hemijski procesi talas za talasom i izazivaju vrtoglavu zavisnost, pa se ponekad osećate kao da zavisite od partnerovog prisustva da biste se osećali srećno. Ta reakcija izaziva kod vas želju da budete u blizini voljene osobe što je više moguće.

Međutim, kada nekoga zaista volite, u vama postoji neodoljiv osećaj da želite ono što je apsolutno najbolje za njega. Ta želja postaje deo vaše lične misije da pomognete svom partneru da raste i da se proširi do najvećih mogućih granica onoga što jeste. Za to navijate izdaleka čak i ako niste u vezi sa njim.

Prava ljubav je želeti apsolutno najbolje za nekoga, čak i ako je ono što je najbolje za njega da ne bude u vezi sa vama. Prava ljubav želi da uzdigne, a ne da opterećuje, jer je nesebična.

Ako se tako osećate i ponašate, onda postoje velike šanse da gajite čistu, autentičnu ljubav prema toj osobi. A ako ste dovoljno srećni da i ta osoba želi da bude sa vama, onda ste pronašli nešto lepo i dugotrajno.

2. Da li vaša ljubav polako raste ili polako nestaje s vremenom?

Istraživanja su pokazala da tokom šestogodišnjeg perioda, "strasna ljubav" raste svega prvih šest do 12 meseci veze, a da zatim veoma brzo nestaje, dok "ljubav saputnika" samo raste s vremenom.

Autor teksta je pisao o vrstama ljubavi koje je nazvao "palidrvca" i "ugalj".

Foto: Freepik.com

ljubav

Ako vam se čini da se ljubav razvija preko noći (ili u jednom trenutku, tj. ljubav na prvi pogled), onda je to često znak da su se pokrenule naše nesvesne emocionalne rane i da prepoznajemo svoju zajedničku disfunkciju u drugoj osobi. Iako ovi odnosi mogu da budu duboko lekoviti, često su kratkotrajni i služe kao katalizator za naš emocionalni rast i razvoj. Takve veze su veze brzog sagorevanja.

Sa druge strane, ljubavi koja se zagreva kao ugalj za roštilj potrebno je mnogo više vremena da dođe do tačke sagorevanja, a i kada se toplota kultiviše, ima mnogo otporniju snagu i oslobađa toplotu koja traje daleko duže.

3. Da li vas zaljubljenost drži i posle hemijske faze? 

Jednostavno rečeno, vaša osećanja zaljubljenosti se ili završavaju ili se ne završavaju. Da biste imali dugoročnu vezu, vi i vaš partner morate da imate fizičku, emocionalnu i intelektualnu kompatibilnost.

Ako imate jedan ili dva od tri odgovora, vaše intimno partnerstvo će uvek delovati kao da nešto nedostaje ili da se ne ispunjava. Dakle, ako otkrijete da vaša ljubavna osećanja brzo nestaju nakon što ste završili drugi kraj početne faze zaljubljenosti, onda ste verovatno bili samo "zaljubljeni".

Ali ako osećate utemeljeniju, otporniju vrstu ljubavi prema partneru, koja je uvek prisutna, bez obzira na to da li se svađate ili ne, onda je verovatnije da ga zaista volite.

Prvih nekoliko meseci nova veza može da vas okrene naglavačke, da ne znate šta vas je snašlo. Jednom kada se faza zaljubljenosti završi, jasnijim očima možete da vidite da li želite ili ne da nastavite u vezi. A u tome može da vam pomogne samo - vaše srce. Ono će zauvek biti glavni stručnjak za odluku koju treba da donesete, prenosi YourTango.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija