• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

29.04.2023

19:00

6 ČAJEVA KOJE OBAVEZNO TREBA DA PIJETE! Ublažavaju pms, a imaju ogroman uticaj na celokupno zdravlje!

Shutterstock

Ljubav

6 ČAJEVA KOJE OBAVEZNO TREBA DA PIJETE! Ublažavaju pms, a imaju ogroman uticaj na celokupno zdravlje!

Podeli vest

Nutricionistkinja Jovana Čanak otkriva da su čajevi od nane, kamilice, đumbira i još nekoliko drugih, veoma važni prilikom ublažavanja simptoma pms-a.

Čak i da niste veliki ljubitelj čajeva, verujemo da kada nastupi menstrualni period, skoro da ne postoji devojka koja ne bi probala šta god, samo da ublaži simptome koje on sa sobom donosi.

Nutricionistkinja Jovana Čanak otkriva koji čajevi su najefikasniji za ublažavanje pms-a, ali i koji dodatni uticaj imaju na naše zdravlje.

Čaj od lista smokve

Pored ublažavanja simptoma pms-a, reguliše nivo insulina i holesterola u krvi, sprečava dijabetes i smanjuje otpornost na insulin. Takođe, ovaj čaj je dobar za regulisanje nivoa triglicerida. Povišen nivo triglicerida znači i veću mogućnost da će se javiti neko srčano oboljenje i gojaznost.

Čaj od majčine dušice

Biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Od nje se pravi čaj koji može, između ostalog, ublažiti određene pms simptome.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice, zahvaljujući antispazmodičnim svojstvima, može ublažiti menstrualne bolove tokom dismenorije (izuzetno bolnih menstrualnih ciklusa), te smanjiti obim menstrualnih krvarenja. Osim toga, čaj od kamilice pomaže u balansiranju nivoa dopamina i serotonina, pomažući da se neutrališu ili barem ublaže simptomi depresije.

Foto: Shutterstock

čaj od kamilice

Čaj od đumbira

Ne samo da ublažava upalu i bol, čaj od đumbira takođe može da ublaži mučninu i smiri uznemireni stomak, što ga čini savršenim lekom za menstrualne grčeve.

Mača čaj

Mača je vrsta zelenog čaja, koji ima brojne zdravstvene prednosti. Sadrži antioksidans epigalokatehin galat, katehin koji poseduje antiinflamatorna svojstva, koja ublažavaju upalne procese u organizmu. Pored toga, bogat je i aminokiselinom L-teanin, koja može ublažiti menstrualne grčeve.

Čaj od nane

Čaj od nane pravi se od listova biljke menta. Menta je bogata mentolom, jedinjenjem jakog mirisa koje nudi nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti, zajedno sa osećajem hlađenja. Poseduje brojna antibakterijska i antivirusna svojstva, koja poboljšavaju varenje, te ublažavaju nadimanje - jedan od najčešćih simptoma pms-a. Osim toga, može da pomogne u ublažavanju glavobolja i menstrualnih migrena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija