• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L./snagabilja.rs

16.01.2022

17:40

BILJKE ZA BOLJE VARENJE! Travar otkriva 5 čajeva koji oporavljaju ceo organizam!

Ljubav

BILJKE ZA BOLJE VARENJE! Travar otkriva 5 čajeva koji oporavljaju ceo organizam!

Podeli vest

U vreme praznika i slavabilo je teško odoleti jelu i piću, a tradicionalno prejedanje neretko izaziva i ozbiljne zdarvstvene probleme...

Veliki broj ljudi osećanja težinu u stomaku, ali se problemi sa varenjem, nadimanjem, gasovima u crevima i poremećenom probavom mogu veoma efikasno rešiti biljkama, tvrdi fitoterapeut Momčilo Antonijević. Evo nekoliko proverenih biljnih kombinacija.

- U ljudskom telu najveći deo otpadnih materija izbacuje se putam organa za varenje i urinarnih organa, te proces detoksikacije treba početi od čišćenja creva. Prvi uslov za normalno i redovno pražnjenje creva je unošenje dovoljne količine vode i treba znati da sokovi, kafa, pivo i čajevi ne mogu da zamene vodu. Unosite barem dva litra vode dnevno, a posebno je važno popiti 300 ml vode čim se probudite, pa još jednu čašu za pola sata. Hrana bogata vlaknima takođe je veoma značajna za pravilno pražnjenje creva. Lasativne biljke treba upotrebljavati obazrivo, jer se oragnizam na njih može naviknuti, pa će se creva dodatno ulenjiti. Čaj od lanenog semena ili semena bokvice veoma je koristan za ljude koji pate od zatvora, a laneno seme je potpuno bezopasno i mogu ga koristiti deca i trudnice – savetuje fitoterapeut.

Foto: Shutterstock

Lanemo seme treba preliti s hladnom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata
Čaj od lanenog semena

Supenu kašiku lanenog semena preliti sa 250 ml hladne vode, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Nakon toga zagrejati do ključanja, skinuti sa šporeta i pustiti da se hladi 10 minuta. Procediti, po želji zasladiti sa malo meda i popiti pola sata nakon obroka. Piti tri šolje čaja na dan.

Za bolje varenje i protiv osećaja težine u stomaku

Sastojci: 100 g anisa (Pimpinella anisum), 100 g matičnjaka (Melissa officinalis), 50 g kamilice (Matricaria chamomilla) 50 g hajdučke trave (Achilea millefolium).

Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 600 ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti po 200 ml čaja, pola sata nakon jela tri puta na dan.

Foto: Shutterstock

Kim, nana i mirođija smanjuju nadimanje
Mešavina protiv nadimanja i gasova

Sastojci: 100 g kima (Carum carvi), 100 g nane (Menta piperita), 50 g mirođije (Anethum graveolens).

Priprema: Pomešajte sve biljke, pa jednu supenu kašiku te smeše prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i popijte pola sata posle obroka.

Protiv lošeg varenja, nadutosti i gasova

Sastojci: 100 g angelike (Angelica arhangelica), 100 g kamilice (Matricaria chamomilla), 50 g iđirota (Acorus calamus).  

Priprema: Sve biljke pomešati, pa jednu supenu kašiku preliti šoljom ključale vode (250 ml), promešati, poklopiti i ostavititi da stoji 15 minuta. Procediti i piti pola sata pre jela, nezaslađeno.

Foto: Shutterstock

Đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine
Čaj od đumbira za miran stomak

Čaj od đumbira priprema se veoma jednostavno. Kafenu kašičicu suvog korena ili dve kašičice svežeg prelijte šoljom ključale vode, sačekajte da se malo prohladi i pijuckajte. Nema potrebe da ga cedite, jer đumbir padne na dno šolje.

- U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju takozvana bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom – objašanjava Momčilo Antonijević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija