(RECEPTI) KAKO SE NE UGOJITI TOKOM VASKRŠNJEG POSTA? Posno, slasno i ZDRAVO!
Podeli vest
Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Čim počne post, u restoranima i pekarama zavlada pomama za posnom hranom i pecivima. Mnogi, iako su vernici, post doživljavaju kao dijetu i priliku da skinu neki kilogram. Zato sveštenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, već uzdržavanje i umerenost u svemu, pa i u jelu. Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Jedite što više svežeg, lisnatog povrća. Posna ishrana već donosi preveliku količinu šećera i skroba, te uravnotežite jelovnik različitim salatama, karfiolom, brokolijem, kupusom, paprikama, tikvicama, patlidžanom... Post je i idealno vreme za čorbe i potaže od povrća - skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.
Uvrstite mak
Uvrstite mak u nedeljnu ishranu jer je bogat mineralima, odličan za metaboličke potrebe organizma i neophodan u toku posta. Obratite pažnju prilikom kupovine zapakovanog mlevenog maka, jer veoma često ima mnogo dodatog šećera. Dakle, čitajte deklaracije.
Koristite citrusno i sezonsko voće za voćne salate, a možete ih kombinovati sa zaleđenim bobičastim voćem. Ako želite da ih zasladite, koristite med.
Barene mahunarke
Mahunarke su obavezne jer obezbeđuju biljne belančevine i mnogo drugih kvalitetnih sastojaka, kalorične su i daju energiju organizmu. Pripremajte ih jednostavno, a najbolje je da ih obarite, dodate začine i prelijete kvalitetnim hladno ceđenim uljem.
Neophodno je u toku nedelje pojesti dve do tri konzerve sardine (u njihovom soku ili maslinovom ulju) sa koščicama koje obezbeđuju kalcijum. Možete napraviti namaz ili salatu, a uz bareni krompir i povrće imaćete kompletan obrok. Sveža riba, posebno morska, treba da bude najmanje dva puta nedeljno na trpezi, savetuju nutricionisti, a idealno rešenje za ograničen budžet su zamrznute girice.
Svežu ribu pripremajte u rerni, pržite ili dinstajte na maslinovom ulju ili kuvajte na pari - pohovani oslić i girice iz dubokog ulja ne računaju se u svežu ribu, već u namirnice upropašćene lošom pripremom.
Orasi umesto grickalica
Izbacite industrijske grickalice i zamenite ih pečenim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, semenkama bundeve i suncokreta ili domaćim kokicama.
Zbog preteranog unosa skroba, slatkiše je najbolje izbegavati. Ukoliko baš morate, pronađite nešto u veganskim kuvarima jer oni ne koriste margarine i industrijsku hranu. Ipak, ovo ne znači da će kolači biti manje zašećereni, pa ako vam je stalo do obima struka, ipak odaberite voće, eventualno i malo suvog voća. Drugi predlog je domaći kompot bez dodatog šećera uz orašaste plodove.
Koštunjavo voće je bogato kvalitetnim biljnim masnoćama, proteinima, kao i mineralima, ima veliku kalorijsku vrednost i 100 grama može u potpunosti da zameni obrok. Iz tog razloga ga treba jesti umereno.
Zdrave žitarice
Zaboravite na pekaru i peciva. Kuvajte cele žitarice i koristite kao prilog za ručak ili večeru, osnovu za doručak i poslastice, ili kao kvalitetnu užinu - skuvajte pirinač na vodi i dodajte suvo voće i med. Koristite više krompira i bundeve, kao i korenastog povrća umesto testa, testenine i brašna.
Krompir pecite u ljusci
Krompir nije toliko kaloričan, ali ako se doda veća količina ulja tokom pripreme (zbog velike moći upijanja) postaje kalorijska bomba. Stoga ga barite ili pecite u ljusci, a ako baš ne možete bez pomfrita, prvo ga obarite, a potom ispržite - upiće daleko manje ulja. Ne zaboravite na batat, koji sporije podiže šećer u krvi, a izvanredna je i ukusna namirnica.
Pečurke imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a možete ih pripremati kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaže... Uvrstite u ishranu i bundevu, koju možete pripremiti na različite načine. Kuvajte potaže od bundeve, razna variva, pite, pecite u rerni, koristite kao salatu, kao sok ili dodatak sveže ceđenim sokovima od voća i povrća.
RECEPTI:
Potaž od pečuraka
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 450 g šampinjona ili bukovača, stabljika celera, glavica crvenog luka, četvrtina šolje brašna, so, biber, trećina šolje belog vina, 4 šolje povrtnog bujona, šolja skuvanog integralnog pirinča, 2 kašike peršuna, kašičica sušene majčine dušice.
Priprema: U veću posudu sipajte ulje, dodajte naseckane pečurke, celer, šargarepu, crveni luk i dinstajte oko 5-7 minuta. Dodajte brašno, so, biber i kuvajte još dva minuta, stalno mešajući. U povrće sipajte belo vino, dodajte majčinu dušicu, pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva još dva minuta. Dodajte bujon i ostavite da provri, dodajte pirinač, poklopite i pustite da se krčka oko 5-7 minuta. Izdvojte nekoliko komada pečuraka za serviranje, a ostalo usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte sveži peršunov list.
Pijani šaran
Sastojci: 1,5 kg šarana, limun, 2 čena belog luka, kašika golica (opciono), so, biber, dimljena slatka mlevena paprika po ukusu, 500 g kuvanog krompira, 200 g šargarepe isečene na kolutove, 150 g praziluka isečenog na kolutove, 0,5 dl maslinovog ulja, 1,5 dl belog vina, četvrtina veze peršuna za dekoraciju.
Priprema: Šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što ćete ih dobro utrljati iznutra i spolja. Napunite ribu kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje. Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga, prelijte sa malo ulja, a zatim sve nalijte belim vinom i pospite golicama od bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću. Ako ne želite da šargarepa bude malo tvrđa obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta i dekorišite svežim peršunom.đ
unjeni patlidžan
Sastojci: 3 manja patlidžana, glavica crvenog luka, 200 g šampinjona ili vrganja, 200 ml paradajz pelata, 125 g integralnog pirinča, malo peršuna, čeri paradajza, so, biber i maslinovo ulje.
Priprema: Patlidžan prepolovite, izdubite meso i napravite male lađice, posolite i ostavite da se ocede. Na maslinovom ulju propržite seckani luk, dodajte meso patlidžana (prethodno iseckano, posoljeno i ostavljeno da se ocedi). Dodajte iseckane pečurke i dinstajte desetak minuta, pa sipajte pelat. Pirinač skuvajte posebno i izmešajte s povrćem, dodajte peršun i ostale začine po želji. Napunite lađice i na površinu svake stavite čeri paradajz. Složite na pleh i pecite 20 minuta na 180-200 stepeni.
Prebranac na hilandarski način
Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 4-5 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 150 g zrelog paradajza, mlevena crvena paprika, so, peršunov list.
Priprema: Pasulj potopite da odstoji preko noći. Stavite ga u šerpu da se kuva, bacite prvu tečnost kad voda provri, a potom dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka i kuvajte na tihoj vatri. Pri kraju kuvanja stavite dve do tri iseckane manje glavice crnog luka, beli luk i crvenu mlevenu papriku. Kada je pasulj kuvan i voda skoro isparila, u šerpu stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so i dosta peršunovog lista. Jelo treba da se krčka još neko vreme.
Sastojci: 100 g crne čokolade, šolja smeđeg šećera, pola šolje ulja, 1,5 šolja vode, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika, kašičica ulja, kašičica brašna, 3 kašike džema od kajsije, 100 g crne čokolade za glazuru.
Priprema: Otopite čokoladu, pa joj dodajte šećer, ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte, pa dodajte orahe ili lešnike i lepo sjedinite. Pleh podmažite kašičicom ulja, pospite po dnu kašičicu brašna, pa izlijte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Vruć kolač premažite džemom, a potom rastopljenom čokoladom.
Pravoslavni vernici uskoro dočekuju jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a svi koji poste treba da znaju sledeća pravila.
03.03.2024
07:10
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, izložba naoružanja i opreme koju je ruska vojska zarobila tokom Specijalne operacije biće otvorena na Poklonoj gori 1. maja i trajaće mesec dana.
Velika Britanija planira da do kraja ove decenije opremi oružane snage te zemlje hipersoničnom krstarećom raketom domaće proizvodnje, saznaje Dejli telegraf.
Gradska izborna komisija Novog Sada proglasila je na današnjoj sednici izbornu listu "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra", koju je podnela koalicija Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra, za izbor odbornika Skupštine Grada Novog Sada.
Lista Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije "Za domaćinsku Jagodinu" koja će se na lokalnim izborima u Jagodini 2. juna naći pod rednim brojem 1, započela je danas svoju predizbornu kampanju obilaskom sela Belica, Šantarovac i Bunar.
"Očekujem da će biti teška kampanja. Očekujem da odnesemo pobedu, ali za to je potrebno mnogo da radimo, zato što maj neće biti nimalo lak. Mi nemamo mnogo vremena za kampanju, zato što se bavimo ozbiljnim pitanjima od nacionalnog interesa", rekla je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić za "Blic" TV.
Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke na listi "Aleksandar Vučić – Niš sutra" predala je noćas izbornu listu za predstojeće lokalne izbore u Nišu.
Srpska napredna stranka danas prikuplja potpise u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma kao i u mesnim zajednicama u Futogu i Kaću, a velike gužve na lokaciji gde se glasovi prikupljaju govore da je izlaznost velika.
Aleksandar Vulin odgovorio bosanskom ministru Konakoviću na sramne uvrede na račun Srbije i predsednika Vučića: Robove kakav je Konaković, ne poštuje ni njihov vlasnik
Potpredsednik glavnog odbora SNS -a Vladimir Orlić tokom javnog istupanja na televiziji Pink govorio je sinhronizovano antisrpskoj politici koja uzima sve više maha.
U Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici u noći između subote i nedelje dvojica Srba su pretučena, a zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani izjavio je da je policija danas uhapsila trojicu Albanaca, i da im je određeno zadržavanje od 48 sati.
Bojan Dimitrijević iz Instituta za savremenu istoriju i Igor Ivanović, pisac i publicista bili su gosti "Info večeri". Oni su poredili sadašnje stanje u Srbiji i svetu sa onim stanjem koje je vladalo u vreme komunizma. U ovoj emisiji oni su objasnili sve negativne uticaje komunističkog režima.
U Glavnom dnevniku o sramnoj rezoluciji o nepostojećem genocidu u Srebrenici i užasnom masakru u Kravicama, govorili su potpredsednica SRS Vjerica Radeta i Radenko Milanović komandant odbrane Kravice.
U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".
O stravičnim napadima na predsednika Vučića od strane prozapadne opozicije, govotili su gosti Info dana Zoran Đorđević direktor "Pošte Srbije i Slobodan Samardžija novinar.
Na drugom spratu tržnog centra Stadion u Beogradu ovog popodneva posetioce je zabrinuo beli dim i miris paljevine, koji je na prvi pogled delovao kao da je izazvan paljenjem električnih instalacija.
Policija u Barajevu, u petak je uhapsila T.K. (39) koja je na ulici, posle verbalne svađe sa suprugom A.K. (45) istom pretila, a zatim i udarila nekoliko puta.
Skoro punih godinu dana prošlo je od stravičnog masakra koji je počinio dečak-ubica Kosta K. (14) kada je naoružan ušao u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" koju je pohađao i ubio devetoro učenika i školskog čuvara.
Fudbaleri Intera proslavili su danas na ulicama Milana osvajanje jubilarne 20. titule u prvenstvu Italije, ipak slavlje je obeležio uvredljiv gest igrača "neroazura" Denzela Damfrisa.
Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane, izložba naoružanja i opreme koju je ruska vojska zarobila tokom Specijalne operacije biće otvorena na Poklonoj gori 1. maja i trajaće mesec dana.
Šef Komisije Saveta Federacije za informacionu politiku i interakciju sa medijima Aleksej Puškov uveren je da moguće razmeštanje američkog nuklearnog oružja na poljskoj teritoriji neće pomoći da se obezbedi njena bezbednost.
General Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos demantovao je izjavu ukrajinske TV voditeljke o mogućnosti zauzimanja Krima. O tome je govorio na Jutjub kanalu "Prjamoj".
Timur Ivanov, zamenik ruskog ministra odbrane, prisustvovao je ove nedelje sastanku najvišeg vojnog vrha, sedeći udaljeno od svog šefa i noseći uniformu jednog od najviših zvaničnika u zemlji. Nekoliko sati kasnije, Ivanov je odveden u sudnicu, i dalje u istoj uniformi, ali sada uhapšen zbog sumnje na korupciju i preti mu višegodišnja zatvorska kazna.
Miljko Živojinović kaže da je dozvolu za premeštanje očevog tela dobio još pre četiri godine, ali da je zbog pandemije koronavirusa sve bilo stopirano.
Porodica Marka Utržana (20) iz Kikinde, svirepo mučenog i ubijenog vojnika JNA 1991. godine u hrvatskom logoru Rakitje u Zagrebu, nije dobila pravdu koju je čekala 33 godine.
Beogradski maraton održava se u danas 28. aprila, a sve gradske službe saopštile su da su spremne za ovaj najmasovniji sportski događaj, koji će ove godine okupiti rekordnih više od 13.000 učesnika. Tradicionalni start je kod crkve Svetog Marka, a cilj na Terazijama.
Izmučen zatvorom i bolešću u kombinaciji sa batinama i konstantnim mučenjem, sada već istorijska ličnost epskih proporcija - Gavrilo Princip, čovek čiji su hici u austrougarskog nadvojvodu poslužili kao povod za početak Prvog svetskog rata, umro je na današnji dan 1918. godine
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.