• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

24.12.2023

10:50

Program koji pogađa kada ćete umreti! Oni spadaju u kritičnu grupu za ranu smrt, ovi podaci su ključni za preciznost

Shuterstock

Hi-Tech

Program koji pogađa kada ćete umreti! Oni spadaju u kritičnu grupu za ranu smrt, ovi podaci su ključni za preciznost

Podeli vest

Naučnici su razvili algoritam koji je sposoban da sakupi sve podatke o pojedincu i da na osnovu dostupnih podataka proceni kako će izgledati njegova finansijska i zdravstvena budućnost.

Program ne može da "pogodi" od koje ćete bolesti umreti ili kako, ali, kako se objašnjava, zna kada ćete umreti.

Model pod nazivom "life2vec" daje tačne podatke u 78% slučajeva. Algoritam koji su razvili naučnici u Danskoj testiran je na osnovu dostupnih informacija šest miliona ljudi. Korišćeni su podaci kao što su starost, obrazovanje, trenutna primanja, mesto prebivališta, povrede, bolesti, bračni status.

Na osnovu svih dostupnih podataka "life2vec" dedukcijom određuje koliko će neko dugo živeti i kakve su finansijske prognoze, tačnije koliko će pojedinac zaraditi novca do kraja života.

Foto: Shutterstock

 

Program za sada pokazuje da je ranija smrt češća kod muškaraca, osoba sa mentalnim poteškoćama ili u profesijama koje zahtevaju specifične veštine. Osobe koje žive duže su one koje imaju veća mesečna primanja i koja su na liderskim i vodećim pozicijama u firmi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u digitalnom naučnom izdanju "Nature Computational Science".

- Vredno radimo da objavimo još rezultata u budućnosti, ali to zahteva da nastavimo sa radom i detaljnim istraživanjem i testiranjem - rekao je Sun Leman ispred Univerziteta u Danskoj koji radi na istraživanju.

Po rečima naučnika, Suna Lemana, slične tehnologije se već uveliko koriste za analizu društva i ljudskog ponašanja.

- Znam da je smrt neprijatna tema i da niko ne želi da zna kada će umreti. Ali, ovakve i slične tehnologije se već upotrebljavaju. Na primer uveliko se koriste programi koji prate naše društveno ponašanje, i to na veoma precizan način, i na osnovu toga se određuje kako ćemo se ponašati i kako će određeni događaji uticati na nas. Dijalog i duskusija o svemu ovome moraju da postoje u demokratskom društvu - zaključuje Leman.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija