• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.01.2024

23:20

Čokolada smiruje bebe? Šta nauka kaže o bapskim pričama o trudnoći

Shutterstock

Dom i porodica

Čokolada smiruje bebe? Šta nauka kaže o bapskim pričama o trudnoći

Podeli vest

Trudnice koje jedu ovaj slatkiš rađaju decu koja se ne plaše i vole da se druže. Sinovi se rađaju očevima koji imaju braću, a ne sestre.

Od trenutka kada saznaju da su trudne, buduće majke, htele - ne htele, čuju razne teorije i priče o bebama i porođaju. Od onih da se po obliku stomaka vidi da li će dobiti dečaka ili devojčicu, da su jutarnje mučnine i gorušica znak da će se beba roditi sa kosom i mnoge druge koje su obično završavaju komentarom da su to bapske priče.

Neki naučnici su se pozabavili ovom temom, a među njima je i Džena Pinkot, koja je objavila nekoliko knjiga sa odgovorima na većinu "misterija" povezanih sa trudnoćom.

Pol bebe

Pol bebe se ne može predvideti po obliku stomaka, ali može po veličini grudi.

Foto: Shutterstock

Manje grudi - dečak

- Ako je stomak visok i tvrd onda će biti dečak, a ako je nizak i širok biće devojčica, priče su koje slušamo od starijih ljudi. To ipak nije tako. Jedan od pokazatelja pola deteta mogu biti grudi. Ukoliko narastu tokom trudnoće, to može biti znak da nosite devojčicu. Kod žena koje nose devojčice grudi u proseku narastu osam centimetara, a oko šest kod žena koje nose dečake. Muški fetusi razvijaju više testosterona i zahtevaju više energije od majke. Zbog toga se one debljaju, a grudi im ne rastu previše - tvrdi Džena.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina je znak da se embrion štiti od negativnih stvari. Čak i zdrave namirnice mogu da štete embrionu. Meso može da sadrži bakterije i viruse, sir sakuplja bakterije i gljivice, kao i zeleno povrće. Većina trudnica ima mučnine upravo od te hrane. Zato i povraćaju, jer se na taj način embrion štiti od negativnih stvari.

Foto: Shutterstock

Muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove

Braća i sinovi

Muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove. Muškarci često nose gen koji će odrediti pol deteta. Kori Dželatli, naučnica sa Univerziteta u Njukastlu, analizirala je 927 porodičnih stabala. Utvrđeno je da muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove, a oni koji imaju sestre većinom dobijaju ćerke. 

Čokolada i bebe

Ljubitelji čokolada imaju lepšu i mirniju decu. Studija urađena u Finskoj pokazala je da čokolada može da bude dobra za razvoj fetusa. U istraživanju je učestvovalo 300 trudnica koje su svakodnevno jele čokoladu. Njihove bebe su kasnije opisane kao društvene, manje plašljive i mirne, za razliku od dece čije su majke retko jele ili uopšte nisu jele čokoladu. Obrazloženje za ovakav rezultat je da čokolada izaziva lučenje endorfina, koji utiče na dobro raspoloženje i smanjenje stresa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12