• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2024

14:00

Ključ je u komunikaciji! Jednostavni načini da se lakše povežete sa svojim tinejdžerima

Shutterstock

Dom i porodica

Ključ je u komunikaciji! Jednostavni načini da se lakše povežete sa svojim tinejdžerima

Podeli vest

Roditelji koji pokušavaju da se povežu sa svojim tinejdžerima, ponekad nailaze na teškoće. Ovo su saveti za njih.

U pružanju podrške tinejdžerima, ključno je podsticati otvorenu komunikaciju i obezbediti im bezbedno okruženje da izraze svoje misli i osećanja.

Kako deca postaju starija i samostalnija, lako je započeti roditeljstvo na autopilotu i pustiti ih da rade svoje.

Roditelji koji pokušavaju da se povežu sa svojim tinejdžerima ponekad mogu da se osećaju kao da komunikacija postaje sve teža. Važno je pronaći načine da budete tu za njih bez ugrožavanja njihovog osećaja nezavisnosti.

Foto: Shutterstock

 

Evo nekoliko ideja kako da se povežete sa tinejdžerima:

1. Zatražite njihovu pomoć u kuhinji

Čak iako nam ne treba njihova pomoć, možemo ih pozvati da nam se pridruže u kuhinji i pomognu.

To je prilika da ih naučite neophodnim veštinama i istovremeno da utičete na izgradnju samopouzdanja.

2. Pogledajte šta vam šalju

Iako nije uvek ono što želimo da vidimo, važno je da odvojimo nekoliko minuta da pogledamo šta su nam poslali jer ih to čini srećnim.

Bilo da je u pitanju TikTok video ili Instagram post, to je takođe prilika da se povežemo, a mi možemo dobiti predstavu o tome šta ih trenutno zanima.

Foto: Shutterstock

 

 

3. Slušajte njihovu muziku

Mnogi roditelji ne vole muzički ukus njihove dece.

Međutim, ponekad deca žele da čujemo njihove pesme, a mi kao roditelji treba da odvojimo nekoliko minuta da poslušamo nešto što žele da podele sa nama.

Važno je da im pokažemo kako mogu da se osećaju prijatno da dele svoja interesovanja sa nama, piše "TulsaKids" Magazine.

4. Poštujte njihovu privatnost

Jednostavan način na koji možemo da izgradimo poverenje kod naših tinejdžera je da im omogućimo da imaju svoj prostor i privatnost kada im zatrebaju.

Na primer, mogli bismo da pokucamo pre nego što otvorimo vrata njihove sobe i zatražimo dozvolu da uđemo. Važno je da se osećaju bezbedno u svom prostoru.

 

Podrška i razumevanje igraju ključnu ulogu u procesu odrastanja. Iako tinejdžeri u ovom uzrastu postaju nezavisniji, roditelji bi i dalje trebalo da aktivno rade na održavanju odnosa sa njima.

Ove pristupačne i pažljive interakcije pomažu u održavanju jake veze sa tinejdžerima dok se kreću kroz ovaj izazovni period.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19