• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.12.2023

16:20

Ova biljka cveta samo zimi! Evo kako da je negujete da vas obraduje cvetovima (FOTO)

Shuterstock

Dom i porodica

Ova biljka cveta samo zimi! Evo kako da je negujete da vas obraduje cvetovima (FOTO)

Podeli vest

Uz pravilnu negu božićni kaktus će redovno cvetati ali i imati dug vek.

Među najpopularnijim zimskim biljkama su božićna zvezda, božićni kukuruz, ciklama, amarilis i božićni kaktus.

Iako božićni kaktus možda nije tako poznata praznična biljka kao božićna zvezda ili amarilis, on ipak može podjednako da ulepša praznični dom i sigurno će zadovoljiti sve ljubitelje biljaka.

Ovi sukulenti egzotičnog izgleda cvetaju u nekoliko boja – crvenoj, roze, koralnoj, beloj i odličan su izbor za sve one koji nemaju vremena jer ne zahtevaju mnogo nege.

Ako je božićni kaktus vaša nova biljka, dobro je znati kako se brinuti o njemu. Nekoliko korisnih saveta će održati vaš cvetajući božićni kaktus u savršenom stanju, tako da cveta iz godine u godinu.

Foto: Shuterstock

 

Cveta za praznike

Božićni kaktus obično cveta oko praznika, kao što mu ime govori. Potiče iz vlažnih i senovitih predela jugoistočnog Brazila gde raste na drveću ili u stenama. Cvetovi mogu biti različitih boja - narandžaste, roze, žute ili crvene.

Božićni kaktus dobro raste u zatvorenom prostoru pored prozora sa jakim, indirektnim svetlom.

Sve vrste božićnih kaktusa mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru u bilo koje doba godine kao sobne biljke do leta kada ih možete presađivati ili premeštati napolje.

Foto: Shuterstock

 

Ne zahteva mnogo nege

Božićni kaktus ne zahteva mnogo nege, pa je odličan izbor za početnike i sve one koji ne provode mnogo vremena kod kuće.

Najbolje uspeva na istočnim prozorima i balkonima. Božićni kaktus ne voli presađivanje. Po pravilu, dovoljno je presaditi ga u proleće jednom u dve do tri godine.

Zanimljivo, ako se dobro brinete o božićnom kaktusu, on može da živi i do 100 godina, tako da neki srećni baštovani poseduju biljke koje su uzgajali njihovi pradedovi.

Uz pravilnu negu, vaš božićni kaktus bi trebalo da brzo raste i za samo nekoliko godina dostigne širinu od dva metra, a početkom svake zime rodi nove cvetove.

 

 

Kako se pravilno neguje božićni kaktus?


Posadite ga u posudu sa kvalitetnom zemljom za saksije i postavite je na mesto gde ima 4 do 6 sati indirektne svetlosti dnevno.

Omogućite temperaturu između 20°C i 25°C tokom vegetacije do oko septembra

Hranite ga tečnim đubrivom u proleće i ponovo početkom leta

U septembru ili oktobru, preselite božićni kaktus u zatvorenom prostoru na svetlo mesto.

Dozvolite da se zemlja skoro potpuno osuši između zalivanja

Podstaknite cvetanje tako što ćete obezbediti najmanje 12 sati potpunog mraka svake noći

 

 

Šta ako božićni kaktus ne cveta?


Da bi vaš božićni kaktus procvetao tokom praznične sezone, možda ćete morati da izazovete mirovanje, a zatim ga ohrabrite da procveta. Evo kako:

Sredinom oktobra smanjite zalivanje (na jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje). Zalivajte samo kada je zemlja suva oko inča ispod površine.

Držite svoj božićni kaktus na hladnom između 10°C i 15°C nakon perioda cvetanja.

Ograničite količinu svetlosti koju dobija na oko šest do osam nedelja tako da ima 10 sati dnevnog svetla i 14 sati potpunog mraka (možete ga pokriti i tamnom krpom)

Nakon što se formiraju cvetni pupoljci, možete ga premestiti na topliju temperaturu na svetlom prozoru bez promaje.

Cvetovi bi trebalo da počnu da se otvaraju za oko šest nedelja.

Kako biste svoj dom ukrasili ovom posebnom biljkom, stavite je u staklenu posudu, dodatno ukrasite bobicama i suvim biljem, koje će se odlično uklopiti u prazničnu dekoraciju vašeg doma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19