• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.11.2023

22:00

Lakše do noše! Kako da odvikavanje od pelena ne bude noćna mora?

Shutterstock

Dom i porodica

Lakše do noše! Kako da odvikavanje od pelena ne bude noćna mora?

Podeli vest

Pre ili kasnije sva deca skinu pelene. Da biste bezbolno prešli taj put, naoružajte se strpljenjem, a mališane svaki put nagradite za 'dobro obavljen posao'...

Pre ili kasnije dođe trenutak da se vaš mališan pomalo odvikava od pelena. Mnogi roditelji se boje da se to neće nikad dogoditi, ali ne brinite, svi se pre ili kasnije naviknu na nošu. Pogledajte šta preporučuju stručnjaci s portala Yumama.com kako biste i vi i dete što lakše prošli kroz ovaj period.

Strpljenje pre svega

Najvažnije je da se naoružate strpljenjem jer je ovo značajna prekretnica u životu deteta. Privikavanje se ne dešava odjednom, potrebni su meseci da biste bili sasvim sigurni da ste se zauvek oslobodili jedne navike i zamenili je drugom.

Pravite mu društvo

Stavite dete na nošu, a vi sedite na ve-ce šolju da biste mu pokazali da je to potpuno prirodan položaj. Pokušajte da ga zainteresujete čitajući mu slikovnice, pričajući priče. Ipak, ako neće da sedi na noši, nemojte da insistirate. Ako ništa ne "uradi" za nekoliko minuta, znači da ne želi ili da još nije shvatilo šta od njega očekujete.

Foto: Shutterstock

Pre navikavanja neophodno je fizičko i mentalno sazrevanje

Kazne i nagrade

Kazne, sramoćenje, govor kojim dete nazivate prljavim ili slično - izrazito su kontraproduktivne. Naprotiv, objasnite mu da će na taj način i ono ući u svet odraslih. Pohvalite ga, verbalno nagradite svaki put kada uspe da napuni nošu. To će učiniti da se oseća važnim u sopstvenim očima.

Odeća

Konačno, kada uspe da uspostavi ovu naviku, oblačite mu odeću koju samostalno može da skine. Tako će mu biti olakšano da brzo sedne na nošu, jer mnoga deca u poslednjem trenutku shvate da im je noša neophodna. Naime, deca često "imaju problem" da na vreme registruju da im se piški, pa zakasne s odlaskom u toalet. Ovladavanje bešikom kao i debelim crevom ishod je fizičkog i mentalnog sazrevanja, koji se ne može postići odjednom.

Mali trikovi

Podrazumeva se da ćete se i prilikom navikavanja deteta na nošu služiti malim trikovima. Ako primetite, na primer, da je detetu potrebna mala motivacija i da i samo želi da se oslobodi pelene, pokušajte da dotadašnje zamenite platnenim. Smetaće mu da bude mokro. Takođe, tek kada dete nauči da u toku dana koristi nošu, počnite da mu skidate pelene i noću. Dušek, zbog mogućih "incidenata", zaštitite mušemom i detetu nemojte davati mnogo tečnosti pre spavanja.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija