Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.11.2023

20:40

Pet stvari koje deca nasleđuju direktno od majke!

Freepik.com

Dom i porodica

Pet stvari koje deca nasleđuju direktno od majke!

Podeli vest

Žene češće prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju jer se prenose X hromozomima, kojih one imaju dva, a muškarci jedan...

Verovali ili ne, način na koji starimo, inteligencija, samopouzdanje, pa čak i ćelavost kod muškaraca posledice su gena koje nasleđujemo od majke.

Žene češće prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju jer se prenose X hromozomima, kojih one imaju dva, a muškarci jedan. U nezavisnim istraživanjima ovo su potvrdili i američki i škotski naučnici.

Problemi sa spavanjem

Ako dete ima problema sa spavanjem, i za to mogu da se "okrive" mame. Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep medicine" upućuje na to da mame prenose svoje dobre ili loše navike spavanja na decu i da deca majki koje imaju problema s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju od svojih vršnjaka. Zanimljivo je da naučnici nisu pronašli istu povezanost s očevima.

Foto: Freepik.com

Za nesanicu mogu da se "okrive" majke

Starenje

Način na koji starimo takođe zavisi od majčinih gena. Naučnici sa nemačkog Instituta Maks Plank otkrili su da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo isključivo od majke, može delimično da kontroliše starenje.

Vreme ulaska u menopauzu

Godine u kojima žene prolaze kroz menopauzu mogu da bude faktor nasleđen od majke. Britanci su tokom višegodišnjeg istraživanja pratili više hiljada žena i otkrili da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da se to ponovi i kod njih.

Foto: Shutterstock

Ćelavi na mamu

Ćelavost kod muškaraca

Čak i sklonost ka ćelavosti kod muškaraca delimično može da potiče sa majčine strane. U ovom slučaju nisu zanemarivi ni očevi geni, ali veliki deo problema skriva se u X hromozomima, a jedan više nose žene. Sinovi najčešće od majki nasleđuju i daltonizam, iako one same nemaju taj poremećaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija