• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.12.2023

09:35

Niko ne sme da vrši pritisak na organe za sprovođenje izbora! Oglasio se predsednik RIK: Preliminarni rezultati u 20 časova!

Informer

Vesti

Niko ne sme da vrši pritisak na organe za sprovođenje izbora! Oglasio se predsednik RIK: Preliminarni rezultati u 20 časova!

Podeli vest

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je danas da su izbori još u toku, da niko ne sme da vrši pritisak na organe zadužene za sprovođenje izbora i da oni rade u skladu sa zakonom.

- Što se tiče Republičke izborne komisije, o podacima smo juče obaveštavali javnost. Republička izborna komisija omogućila je na svojoj prezentaciji jednu posebnu funkcionalnost i to da se mogu pratiti uživo rezultati izbora sa svih 8.273 biračka mesta - rekao je Dimitrijević.

Objasnio je da to znači da svi građani mogu lako da izvrše pristup veb prezentaciji Republičke izborne komisije i da te rezultate uživo prate.

- Napominjem da su to rezultati koji su statistički obrađeni, ispravni zapisnici, uneti u našu bazu - kazao je Dimitrijević za RTS.

Kada je reč o podacima, izborne liste koje su za sada prešle izborni cenzus su lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" 47,04 odsto, lista "Ivica Dačić - premijer Srbije", 6,63 odsto, lista "Miloš Jovanović, Nada za Srbiju" 4,98 odsto, lista "Srbija protiv nasilja" 23,14 odsto, lista "Mi glas iz naroda" 4,66 odsto i to je, prema rečima Dimitrijevića, to što se tiče izbornog cenzusa, a uz to su tu i tri manjinske stranke.

- Republička izborna komisija ima rok od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta da saopšti preliminarne rezultate, te će nešto posle 20 časova održati svoju posebnu sednicu na kojoj će biti saopšteni preliminarni rezultati i od tada počinju da teku određene izborne radnje - rekao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Napomenuo je da se svi podaci unose u bazu u lokalnim izbornim komisijama kojih ima svuda po Srbiji i da se sav izborni materijal nalazi i ostaje u tim izbornim komisijama, a da su u lokalnim izbornim komisijama predstavnici svih lista.

- Statistički se unose u prisustvu predstavnika vlasti i opozicije u lokalnim izbornim komisijama i oni ne unose neispravne zapisnike, a to je recimo zapisnik koji nisu potpisali članovi biračkog odbora - objasnio je Dimitrijević.

Kada je reč o protestima koje su najavili predstavnici liste "Srbija protiv nasilja", Dimitrijević kaže da je pravo svake političke stranke, koalicije političkih stranaka, da svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo iskazuju na određeni način.

- Izbori su još u toku. Dakle, niko ne sme da vrši pritisak na organe za sprovođenje izbora, oni rade u skladu sa zakonom. Svi organi za sprovođenje izbora, birački odbori su dobrim delom završili svoj posao, lokalne izborne komisije će raditi, RIK će raditi - poručio je Dimitrijević.

Rok za podnošenje prigovora je, prema rečima predsednika RIK-a, 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata, a prigovori se u skladu sa zakonom podnose lokalnom izbornoj komisiji koja će postupati u skladu sa tim.

- Što se tiče ponavljanja moguće je da se donese rešenje o ponavljanju na određenim biračkim mestima. Ukoliko bude takvih situacija, ponavljanje se vrši u roku od 10 dana od donošenja rešenja o ponavljanju - rekao je Dimitrijević.

Foto: Informer

 

Dodao je da vode računa da to bude neradni dan, kako bi što više ljudi moglo da ostvari svoje pravo na ponovljene izbore.

Objasnio je da je jučerašnji izborni dan bio naporan za njih u RIK-u, da su se trudili da reaguju pravovremeno na sve nepravilnosti.

Naveo je da će biti ponavljanja izbora, da je toga uvek bilo na pojedinim biračkim mestima, ali da ne može tvrditi na koliko će biračkih mesta biti ponovljeni izbori.

- Konačne rezultate imaćemo 2024. godine, jer je sama zaštita izbornog prava dosta produžena upravo da bi ljudi, odnosno birači, imali vremena da, ukoliko su čuli neke nepravilnosti. podnesu odgovarajuće pravno sredstvo - rekao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima bio je rekordan broj domaćih i stranih posmatrača, ukupno 5.587.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija