• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

07.01.2024

10:51

Dečak (13) koji je ubio starca opet u bekstvu! Meštani Tovariševa u strahu, kradu sve što stignu!

printscreesn 192

Vesti

Dečak (13) koji je ubio starca opet u bekstvu! Meštani Tovariševa u strahu, kradu sve što stignu!

Podeli vest

Maloletni trinaestogodišnjak iz Novog Sada Z.N. ponovo je pobegao iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu zajedno sa bratom koji je star 11 godina.

Sumnjiči se za više od trideset pljački i nanošenje teških telesnih povreda.

Todora Šunjku koji je tada imao 75 godina ovaj maloletnik napao je prošle godine.

Na kući u centru Tovariševa kod Bačke Palanke, još stoji čitulja. Tog 14. aprila Todor je izlazio iz prodavnice, a maloletnicu su ga susreli i zatražili od njega novac. Kada im je rekao da novca kod sebe nema, napali su ga i udarali kamenicama. Tri meseca lekari su se borili za njegov život, ali bezuspešno.

Svi meštani sa kojima smo razgovarili kažu da se radilo o izuzetnom čoveku, koji je najmanje zaslužio svirepi napad i surovu smrt.

Foto: Foto: Shutterstock

Starca je gađao kamenicama

Nikola Kalaba prijatelj pokojnog Todora kaže da mu posebno teško pada kada prođe pored Todorove kuće.

- Koliko je bio dobar čovek svedoči i činjenica da je sveštenik odbio novac na njegovoj sahrani. To je bio čovek za primer. On u životu mrava nije zgazio. Bio je duša od čoveka. Šokirao sam se kada sam čuo da je na tako svirep način okončao - kaže Kalaba.

Mnogi u Tovariševu tvrde da je kriminalitet u porastu. Pljačka se na sve strane, a počinioci su većinom krivično neodgovorni što znači da imaju manje od 14 godina.

Meštani kažu da strahuju za svoju bezbednost i da deluje kao da maloletnicima niko ništa ne može.

- Pljačka se sve od sušenog mesa do para, nema šta se ne krade, postalo je ozbiljno i napadaju nas sa različitih frontova i po kućama i po ulici - tvrde stanovnici Tovariševa.

- Kod moga brata su obili pušnicu - kaže jedna od starijih meštanki Tovariševa.

Unaprediti mehanizam prevencije

Krivično zakonodavstvo dolazi na kraju priče, upozorava dugogodišnji zaštitnik prava građana Vojvodine i profesor Pravnog fakulteta, Zoran Pavlović. Da bismo sprečili zločine koja su počinila deca moramo unaprediti mehanizam prevencije.

- Da li treba da budemo kao društvo odgovorniji prema deci koja imaju samo jednu obavezu da budu srećna? Ne mogu biti srećna ako su siromašna, ako su bez adekvatnog roditeljskog staranja i ako nemaju staratelje koji vrše svoju funkciju. Šta ćemo da uradimo u ovom konkretnom slučaju? Da li ćemo kažnjavati rodtelje koji su već lišeni roditeljskog prava? Ne možemo ići u apsurde, već moramo da vidimo koji je to deo mehanizma zatajio, ili nije imao odgovarajuće rešenje. I onda da što pre, već koliko sutra pristupimo ne samo analiziranju, već predlaganju odgovarajućih rešenja - naglašava Pavlović.

Mračna statistika u Srbiji pokazuje porast broja dece koja vrše najteža krivična dela.

Maloletni Z. N. iz Novog Sada trenutno je bekstvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nenad Krcmar

pre 4 meseca

Alo bre, policija treba da ga uhvati i da ga bije ko vola u kupusu u zatvoru 10 dana mucenja teskog, pa na polje da kopa i ore! A ne u "institucije za decu"!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!
Nije bez osnova

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!

Možda ste čuli da je umiranje ilegalno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu . Prema ovoj popularnoj tvrdnji , tela se ne raspadaju zbog permafrosta, što predstavlja biološki rizik za buduće generacije. Međutim, ovo je samo urbani mit . Ipak, ta zabluda postavlja zanimljivo pitanje: da li postoji bilo gde na Zemlji gde je zapravo ilegalno umreti? Kratak odgovor je "otprilike".

16.05.2024

19:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija