• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Republika

30.12.2023

10:24

JEZIVO! Dosije "Kosta K."! Ovako je dečak ubica krenuo u svoj krvavi pir

Informer/shutterstock/printscreen

Vesti

JEZIVO! Dosije "Kosta K."! Ovako je dečak ubica krenuo u svoj krvavi pir

Podeli vest

Dečaka ubica Kostu K. koji je 3. maja počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubivši devet učenika i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića posmatraju punih osam meseci.

Rezultati posmatranja na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, gde je i hospitalizovan, čuvaju se u strogoj tajnosti.

Osim razgovora sa dečakom i posmatranja njegovog ponašanja obavljena su i različita snimanja njegovog centralnog nervnog sistema. Stručnjaci sagledavaju kompletnu situaciju dečaka i prilike u kojima je živeo.

Kosta je bio odličan učenik koji se takmičio iz više prirodnih i društvenih nauka. Govorio je nekoliko svetskih jezika, a sa roditeljima je često putovao i usavršavao konverzaciju. Svirao je harmoniku, trenirao je različite sportove. Voleo je slikarstvo i istoriju umetnosti. U slobodno vreme je igrao igrice i gledao filmove.

Foto: Informer

 

Bio je ponos oca doktora radiologije i majke doktora bioloških nauka i svi oko njih su znali kako im je sin pametan, obrazovan i svestran, piše Republika.

Svako bi na osnovu prethodno iznetih podataka, pomislio da je najmlađi masovni ubica genijalac, to jest natrposečno inteligentan tinejdžer, međutim, neki su već izašli sa podatkom da se radi o osobi prosečne inteligencije, a neki čak i da mu se prednji deo mozga još uvek nije razvio.  

Planirajući zločin, Kosta je napravio spisak vršnjaka koji su "primarne mete", skicirao šemu kretanja kroz školu, a pored gotovog oružja, napravio je i Molotovljeve koktele. Izabrao je precizno oružje iz očevog sanduka i isplanirao vreme zverstva kada je bio najsigurniji da će plan biti realizovan.  

Odredio je da to bude pred kraj prvog časa kada je njegovo odeljenje najbliže ulazu u školu. Počistio je hol ubivši dežurne učenice i čuvara, kao i devojčicu koja se zatekla u prolazu. Ušao u razred i za dva minuta pokosio razred.

Nakon zločina je odložio oružje i predao se. Sve je trebalo da bude okarakterisano kao savršeni zločin. Nekoliko psihologa se izjasnilo da je to njemu i bio cilj. Kakav god rezultat posmatranja, odnosno veštačenja da bude, maloletni zločinac, će sasvim je sigurno, ostati doživotno pod nadzorom budući da je opasan po okolinu.

Dokazi

08.35 - seo na zidić ispred škole
08.40 - zapucao u hodniku prvo u Dragana Vlahovića, pa odmah u Anu Božović i Bojanu Asović pa u Sofiju Negić
08.41 - ušao u kabinet istorije
08.42 - student istorije iskače kroz prozor
08.43 - rafal u učionici
08.45 - iskače kroz prozor i poziva policiju
08.46 - odlaže pištolje u dvorištu
Policija pored njega nalazi zbrojevku, ruger i šest okvira s municijom, u koje je 1. maja stavio 92 metka. U školi je ispalio njih 45
08.55 - policija zločinca izvodi iz škole i voze ga u stanicu

Zakon

Kao mlađi maloletnik dečak ubica nije odgovoran pred domaćim zakonom. 
Odgovornost za zločin sina stavlja se na teret njegovim roditeljima Vladimiru i Miljani K.

Više javno tužilaštvo traži 12 godina zatvora za oca, dve i po godine za majku, a za vlasnika i instruktora streljačkog kluba po tri godine zatvora.

Prema navodima optužnice, sumnja se da je dečak-ubica u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", obučavao sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i municijom, kao i da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, ali i kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenim oružja.

 

Takođe, sumnja se da Kosta K. oružje koje je njegov sin koristio tokom masakra nije držao na propisan način.

Miljana Kecmanović, majka Koste K., optužena je jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage, na jednoj čauri koja je nađena u kabinetu istorije kod vrata, pronađen njen DNK.

Predsednik Streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M. su, prema navodima optužnice, tokom istrage dali lažni iskaz.

Ratko I. to je učinio kada je rekao da nije video dečaka kako puca, već da ga je video samo jednom preko video-nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca i da je lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje, a Nemanja M. kada je tvrdio da mu nije poznato da li je okrivljeni Vladimir K. dao svom sinu da puca iz vatrenog oružja jer on to nije video.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19