• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ć.

08.10.2023

15:09

Članovi " Balkanskog kartela"  umešani u šverc dve tone kokaina u Rumuniji! Brod sa drogom se prevrnuo u delti Dunava!

printscreeen/mup srbije

Vesti

Članovi " Balkanskog kartela" umešani u šverc dve tone kokaina u Rumuniji! Brod sa drogom se prevrnuo u delti Dunava!

Podeli vest

Pripadnici takozvanog "balkanskog kartela" P.S., Z. J., M.M., .M. M., S.N. i S. Đ., koji su danas uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dovode u vezu sa švercom skoro dve tone kokaina u Rumuniji!

Rumunske vlasti su u maju 2019. godine zaplenile više od tonu kokaina visokog kvaliteta koji je bio skriven na brodu koji se prevrnuo u Delti Dunava. Policija je tada privela dvojicu Srba.

- Uhapšeni pripadnici kartela su bili ključ za krijumčarenje kokaina vrednog oko 300 miliona evra kada se prevrnuo brod sa drogom - saznaje nezvanično informer.rs.

U istrazi o švercu više od tone kokaina zaplenjenog u Rumuniji kao naručioci pošiljke pod lupom su bili  Vranjanac Davor T. (35) i šef "škaljarskog klana" Igor Dedović, koji je kasnije ubijen u Grčkoj.

Foto: printscreeen/mup srbije

 

Kokain je zaplenjen u maju 2019. godine kada se prevrnuo brod kojim je droga prenošena, a paketi isplivali. Tada su privedena dvojica Srba. Policija je tada donela zaplenjene vreće sa kokainom do agencije za organizovani kriminal u Bukureštu, a njegova ulična vrednost procenjena je na 300 miliona evra.

Glavni tužilac u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma Feliks Banila rekao je tada da su policajci našli kokain 22. marta 2019. godine pored prevrnutog broda u mestu Sveti Đorđe, u istočnoj Rumuniji, kao i da su vlasti privele dvojicu Srba. Banila je rekao da je droga stigla morem i da je prolazila kroz Rumuniju.

Rumunska policija je u okrugu Tulča te godine pronašla kilogram kokaina koji je, kako sumnja, ispao iz kombija bukureških tablica prilikom utovara.

Prateći rutu kretanja droge i osumnjičenih, policija je dva dana kasnije na obali Crnog mora, nedaleko od mesta Sveti Đorđe, pronašla prevrnut brod i 1.040 kilograma kokaina.
Kokain je bio čistoće 90 odsto, a njegova tržišna vrednost iznosi oko 300 miliona evra, navela je tada rumunska policija.

Foto: EPA

 

Droga je bila spakovana u pakete i umotana u gumene balone - po načinu pakovanja i logou izgledali poput kokaina pronađenog dva dana ranije. Deo droge pronađen je na prevrnutom brodu, a deo na obali. Brod je, kako je saopštila rumunska policija, bio registrovan u ovoj zemlji.

Kokain je, kako je pokazala istraga, u Rumuniju došao morskim putem iz Južne Amerike i plan je bio da se kopnom prošvercuje dalje.

U Rumuniji su uhapšeni Vranjanci Tode K. (54) i Nenad C. (47), inače zaposleni kao vozači u transportnom preduzeću u vlasništvu Davorovog bliskog saradnika. Kasnije su osuđeni na 9, 5 godina zatvora.

Jedan od srpskih državljana uhapšen je na graničnom prelazu sa Srbijom kod Đerdapa, kao putnik u vozilu srpske registracije, dok je drugi, kako su naveli rumunski mediji, uhapšen u okrugu Prahova dok je vozio kamion registrovan u Srbiji.

Rumunski mediji piali su da funkcionisanje ove kriminalne grupe odgovara holivudskom scenariju. Podaci do kojih je došla američka agencija DEA, na čelu klana se nalazio Libanac iz Brazila, Josef Nor Edin Nasralah, poznatiji kao "Šeik".

Između 2007. i 2018. godine, šeik je u Libanu osuđen na čak pet doživotnih kazni, prema govore podaci koje je ustupio Interpol iz Bejruta. Međutim, Libanac je utočište pronašao u Brazilu, gde je direktno na izvoru kokaina ugovarao transport pošiljki sa Kolumbicjima, baš kao što je ugovorio transport droge koja je velikim delom završila u Dunavu.

U oktobru 2019. Šeik je uhapšen u Brazilu i upućen je da služi kaznu zatvora od 22 godine u zatvoru "Paulo Lucian Kampos" u Sao Paolu, u gradu Avare. Dok je još bio na slobodi, početkom 2019. godine, Šeika su kontaktirali Srbi iz takozvanog balkanskog kartela koji su ponudili isporuku kokaina na srpsko i zapadno tržište.

Foto:  

Paketi sa kokainom su isplivali na površinu

"Šeik" je po zahtevu Srba poslao brod sa tri tone čistog kokaina iz luke Belem u Brazilu. Jedna tona je ostala u Turskoj, što je bila cena za prolazak kroz Bosfor i Dardaneli.

Preostale dve tone uvedene su u rumunske vode sa dva plovila, jedan je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva, a sa drugog se vijorila ukrajinska.

Droga je bačena u more, 20, 30 milja daleko od obale u roku od 33 minuta koliko su krijumčari imali dok brodovi nisu registrovali AIS signal (Automated Information Sistem). Za to vreme, sa obale su krenula dva čamca.

Sakupljanje kokainskih paketa sa morskih i rečnih dna posao je za koji su odavno specijalizovani Španci, te su tako pripadnici balkanskog kartela angažovali nekoliko "stručnjaka". Oni su u Rumuniju stigli u martu 2019., a u "poslu" im je pomoglo šest Rumuna i jedan Ukrajinac. Ronilački tim brojao je ukupno 15 osoba.

Ono na šta dileri nisu računali jesu nepogodne vremenske prilike i činjenici da je područje gde su plovili čamcima puno peskovitih uvala. Splet ove dve okolnosti doveo je do gubitka tone kokaina pošto se čamac u mestu Sveti Đorđe prevrnuo i potonuo. Stotinu kilograma kokaina u paketima pronađeno je kasnije duž rumunske obale ali i u bugarskim vodama.

Ipak, trgovci su uspeli da pobegnu sa drugim čamcem i 30 paketa, svaki sa po kilogramom kokaina. To plovilo kasnije je pronađeno parkirano na benzinskoj pumpi na putu Domnešti, ali je u njemu bilo samo tri kilograma kokaina.

Prema pisanju rumunskih medija policija je pretresala stanove Rumuna za koje sumnja da su takođe umešani u šverc droge.

Banila je rekao da je droga stigla morem i da je prolazila kroz Rumuniju, navodi agencija.

Organizator uhapšene kriminalne grupe, Miroslav Starčević, zvani Đeneral i Deda, se nalazi u pritvoru u Srbiji od maja ove godine, dok se jedno lice nalazi u pritvoru u Republici Francuskoj.
U toku predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći, a u toku su pretresi na 16 lokacija na teritoriji Srbije.
U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12