• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/D.K.

01.05.2024

08:00

Nišlijke srušile predrasude da postoje "muški" i "ženski" poslovi: Vaska i Milica popravljaju krovove i zidaju domove!

Privatna arhiva

Društvo

Nišlijke srušile predrasude da postoje "muški" i "ženski" poslovi: Vaska i Milica popravljaju krovove i zidaju domove!

Podeli vest

Vaska i Milica iz Niša popravljaju krovove, postavljaju pločice, zidaju, malterišu... rade najzahtevnije građevinske poslove, čime su razbile uverenje da je ovaj zanat rezervisan samo za muškarce.

Vaska Vasić Koleriko (53) građevinskim radovima bavi se već 15 godina, majka je troje dece i baka jednog unuka.

- U svet građevinarstva ušla sam 2010, kada sam se zaposlila kao komercijalista u firmi koja se bavila prodajom građevinskog materijala. Trebalo je da prezentujem građevinski materijal koji se ugrađuje u krov. Naravno, majstori su bili znatiželjni da li ću smeti da se popnem, da li ću ja to moći kao žena... Ali kada sam se popela, bila je druga priča. Fenomenalan je osećaj - priča Vaska sa krova sedmospratnice u Nišu, na kojoj ovih dana radi hidroizolaciju.

Uslovi nisu laki

Ova neumorna Nišlijka poznavalac je mnogih građevinskih poslova, ali prvenstveno radi kao majstor za hidroizolaciju i popravku krovova, tako da najveći deo godine provede na visini, često i sa alpinističkom opremom.

- U početku mi nije bilo lako jer je trebalo da naučim dosta toga, najpre o materijalima koji se koriste u građevinarstvu, a potom i samoj tehnici ugradnje. Pored postavljanja hidroizolacije, učila sam i druge poslove. Pozvali bi me, recimo, da postavim hidroizolaciju u kupatilo, ali onda se ispostavi da treba da se postave i pločice. Da ne bih molila druge za neke sitne radove, naučila sam i ostale građevinske poslove - objašnjava naša sagovornica, koja ne skida osmeh sa lica dok je na gradilištu, jer, kako kaže, voli svoj posao i ne bi ga menjala ni za jedan drugi.

Kaže, posao je težak, na gradilištu je mnogo prašine, hemikalija, padaju kiša, sneg, duva vetar...

- Nekada je hladno, nekada užasno toplo, ali moram da budem na krovu da bih ga popravila. Dešava se da krenem sa radovima i da tokom noći počne nevreme. Tada ustajem u tri-četiri sata iza ponoći i odlazim na gradilište da proverim da voda slučajno nije negde prodrla u objekat. Uprkos svemu tome, volim građevinu jer, pored toga što mogu da naplatim onoliko koliko vredi, nagrada mi je i to što mogu da pomognem ljudima da reše neki problem. U šali kažem da sada svi idu u teretane i plaćaju da bi bili u kondiciji, a meni teretana ne treba, u kondiciji sam, a uz to i zarađujem - kroz smeh govori Vaska.

Partnerstvo s Milicom

Dodaje da je imala sreću da pre nekoliko meseci upozna Milicu Ilić (32) iz Gornje Toponice kod Niša, ženu koja je spremna da joj pomogne kad god joj na gradilištu zatreba pomoć i koja i sama zna mnoge građevinske poslove.

Milica je, inače, višestruka državna prvakinja u dizanju tegova, mama šestogodišnjih blizanaca, zaposlena kao magacioner u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici.

Kaže da je Vaski istog časa kada je na jednom portalu pročitala tekst o njoj poslala poruku i ponudila pomoć.

- Napisala sam joj da, ukoliko joj treba radnik, neko ko zna da radi građevinske poslove, da me pozove. Ona je to i uradila i dogovorile smo se da zajedno radimo. Priskočim joj u pomoć po potrebi. Nemam previše vremena jer posao koji radim u bolnici nije lak, a imam i brojne obaveze oko dece, šestogodišnjih blizanaca Lee i Lava - kaže Milica.

Građevinske poslove je naučila malo-pomalo, kada je sa suprugom renovirala kuću.

- Želela sam da je sredimo onako kako sam zamislila i videla u nekim drugim kućama, ali su mi majstorske dnevnice bile preskupe. Posavetovala sam se sa bratom, koji je građevinac i on mi je objasnio neke osnovne stvari. Potičem iz radničke porodice u kojoj su ljudi okrenuti sebi i mnoge poslove sami obavljaju jer ne mogu da priušte da plate majstora, tako da mi nije bilo ništa čudno da i ja sama uradim sve što je potrebno u kući - objasnila je Milica.

Gradiće ekološke kuće

S obzirom na to da znaju da rade sve građevinske poslove, od temelja do krova, Milica i Vaska odlučile su da na području Niša grade ekološke kuće.

- To će biti kuće za ljude koji ne mogu sebi da obezbede krov nad glavom po cenama koje sada diktira tržište. Kuće koje ćemo graditi biće od prirodnih materijala - kamena, drveta, zemlje, slame, tako da će njihova cena biti niža od drugih na tržištu, a pri tom će biti energetski efikasne - istakla je Vaska.

Ljubav prema motorima

Osim građevine i sporta, Milica ima još jednu veliku ljubav, a to su motori. Vozi ih od 14. godine, a s vremenom je naučila i da ih popravlja. Sada nema tog kvara koji ne može da otkloni na svom motoru, ali i na motorima svojih prijatelja i komšija. U stanju je i da uradi generalku, da motore rastavi do najsitnijih delova i da ih bez problema ponovo sastavi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija