• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.05.2024

05:45

Amerika donela odluku koja će je uništiti! Rusi gledaju i ne veruju šta vide: Ovaj potez će izazvati strašne posledice!

Tanjug/AP

Vesti

Amerika donela odluku koja će je uništiti! Rusi gledaju i ne veruju šta vide: Ovaj potez će izazvati strašne posledice!

Podeli vest

Odluka američke administracije da zabrani uvoz ruskog uranijuma, uz određene izuzetke, mogla bi da naškodi Sjedinjenim Državama mnogo više nego samoj Moskvi, piše "Ejža tajms".

Veruje se da će izuzimanja iz zakona do 2027. biti potrebna i odobrena. Rusija je najveći snabdevač SAD obogaćenim uranijumom, a globalno je sa 44 odsto lider. SAD izvoze 25 odsto nuklearnog goriva.

Američka korporacija za obogaćivanje (USEC) prestala je sa proizvodnjom 2001. Nakon bankrota 2014, USEC se ponovo pojavio kao energetska korporacija "Centrus". Iako "Centrus" razvija nove tehnologije centrifuga sa ciljem obnavljanja kapaciteta američkog domaćeg obogaćivanja uranijuma, on prvenstveno deluje kao broker obogaćenog uranijuma, nabavljajući inostrane zalihe za američke i međunarodne kupce.

Odmah po potpisivanju zakona, iz korporacije su naveli da će tražiti izuzeća ali izrazili sumnju da će ona, ako ih i dobiju, stići na vreme. "Kompanija očekuje da će imati adekvatnu likvidnost da podrži svoje poslovanje najmanje narednih 12 meseci", naveli su iz "Centrusa".

Jedini komercijalni operater obogaćivanja uranijuma u SAD je postrojenje "Urenko" u Novom Meksiku, koje je počelo sa radom 2010. i koje je u zajedničkom vlasništvu Velike Britanije, Nemačke i Holandije.

Trenutno je Rusija jedini komercijalni izvor na svetu visoko obogaćenog uranijumskog goriva (HALEU) koje je potrebno za mnoge male i napredne reaktore koji su sada u fazi projektovanja.

Iako su u Bajdenovoj administraciji uvereni da će ovim zakonom "ponovo uspostaviti lidersku poziciju Amerike u nuklearnom sektoru", eksperti upozoravaju da bez pozamašne finansijske podrške Vašingtona kompanije koje proizvode male i napredne modularne reaktore (koji bi tek trebalo da se pojave na tržištu 2030. godine) neće preživeti.

Zakon o zabrani uranijuma ističe krajem 2040. U međuvremenu, dok je jedan od njegovih ciljeva da podriva dominaciju Rusije na međunarodnom tržištu nuklearnog goriva i tehnologije, ruski zvaničnici su brzo istakli da će posledice (negativne) osetiti na globalnom tržištu.

Foto: Reuters

 

Ruska državna nuklearna korporacija "Rosatom" nazvala je zabranu diskriminatornim političkim potezom koji će potkopati međunarodno tržište obogaćenog uranijuma, ali neće sprečiti Rusiju da razvija svoje globalno poslovanje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "Amerikancima teško da se takmiče s nama na međunarodnom tržištu", dodajući da je zabrana "ništa drugo do nelojalna konkurencija" i da nema posledica po rusku nuklearnu industriju. "Naša nuklearna industrija je jedna od najnaprednijih na svetu", rekao je Peskov. "Nastavićemo da je razvijamo."

"Rosatom" je svetski lider po broju projekata izgradnje nuklearnih reaktora koji se istovremeno preduzimaju, sa tri bloka u Rusiji i 33 u inostranstvu.

Aleksej Anpilogov, ruski politikolog i stručnjak za nuklearnu energiju rekao je za Sputnjik da bi zabrana značila zaustavljanje četvrtine ili čak trećine ukupne američke nuklearne proizvodnje i da SAD neće moći da zamene ruske isporuke dugo vremena.

On je naglasio da bi, ako Vašington ne izda izuzeće, moglo da dođe do kolapsa američkog tržišta nuklearnog goriva, što bi dovelo do vrtoglavog rasta cena uranijuma. On je takođe sugerisao da bi američke kompanije mogle da pribegnu "sivoj zoni" za kupovinu ruskog nuklearnog goriva, prikrivajući poslove kroz fiktivne ugovore sa francuskim ili drugim stranim kompanijama.

- Osamdesetih godina prošlog veka Amerikanci su defakto uništili svoju industriju obogaćivanja jer je bila neefikasna, zasnovana na starim gasno-difuzionim tehnologijama", rekao je Ampilogov, predsednik ruske Fondacije za podršku naučnom istraživanju i razvoju istraživanja civilnih inicijativa. "Trideset godina su kupovali relativno jeftin ruski uranijum. Kamen temeljac američke proizvodnje nuklearne energije ne može se napustiti jednostavnim glasanjem u Kongresu - dodao je.

Ampilogov je primetio da je Sjedinjenim Državama bilo potrebno oko četiri godine da proizvedu prvih 20 kilograma HALEU nakon pokretanja slične inicijative još 2019. On je napomenuo da se od planirane fabrike za obogaćivanje u Velikoj Britaniji očekuje da proizvede prvu seriju HALEU tek 2031. godine, a do tog vremena "mnogo će se promeniti na tržištu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija