• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

31.08.2020

13:00

POZAJMIŠ 50.000, VRATIŠ 68.000 DINARA! Ovu pozajmicu uzmite od banke samo ako baš morate, u suprotnom ODRAĆE VAS

Vesti

POZAJMIŠ 50.000, VRATIŠ 68.000 DINARA! Ovu pozajmicu uzmite od banke samo ako baš morate, u suprotnom ODRAĆE VAS

Podeli vest

Kamata na dozvoljeno prekoračenje ide i do 36 odsto, a ako uletite u crveno, i do 78 procenata. Ovaj bankarski zajam uzmite samo ako morate, upozoravaju stručnjaci

Dozvoljeni i nedozvoljeni minus su najskuplje pozajmice u bankama, pošto kamate na dozvoljena prekoračenja idu i do 36 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. A ukoliko se desi da izgubite kontrolu nad računom, pa uletite u u nedozvoljeni minus, kamate se kreću i do 78 odsto!

Šta to znači u praksi? Ako ste u dozvoljenom minusu u visini jedne plate celih godinu dana, to će vas koštati i do 18.000 godišnje. A ako vam se dogodi da uletite u crveno u iznosu od 10.000, to će vas koštati i do 7.800 dinara godišnje.

OD 1. SEPTEMBRA NIŽE RATE ZA KREDITE? EU objavila podatak koji će biti važan i za građane Srbije

Kamate se značajno razlikuju od banke do banke, a podaci NBS pokazuju da je prosečna kamata na nivou svih 25 banaka u Srbiji za dozvoljeno prekoračenje u junu iznosila 28,9 odsto, a za nedozvoljeni minus 35,5 odsto.

Samo u nuždi

Zbog ovih gorepomenutih brojki stručnjaci savetuju da dozvoljeni minus koristite samo u krajnjoj nuždi i da ga pokrijete što je brže moguće. Takođe, oni savetuju da je mnogo jeftinije ako vam zatreba novac, uzmete neki manji, kratkoročni kredit.

Naslov

Tu banka nema instrument obezbeđenja i zaštite i to mora da ima svoju cenu
Zoran Grubišić, profesor

U Narodnoj banci Srbije poručuju građanima da bi trebalo da ih koriste samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu.
- Pozajmice po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja, neizvesni - ocenili su u NBS.
Napominju da to, ipak, ne znači da građani ne treba da koriste tu vrstu pozajmice, već da odluku o korišćenju donose imajući u vidu koliko dozvoljeni minus košta, a zatim i kreditna kartica ili potrošački kredit.

Sistem kazne

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, ocenjuje, da se generalno visina kamatnih stopa na razne bankarske proizvode određuje prema riziku i kreditnom rejtingu zemlje. Objašnjava da je kamata uvek odraz rizika i da banke moraju da ga zaračunaju, a posebno kada je reč o takozvanom "vrućem novcu" i minusu.

Foto: Zastitnik potrosaca

- Tu banka nema instrument obezbeđenja i zaštite i to mora da ima svoju cenu. Zato korisnici treba da budu svesni toga, kao i da su im na raspolaganju i drugi bankarski proizvodi poput gotovinskih kredita i slično - naveo je Grubišić.
Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku i član Saveta guvernera NBS, komentarišući iznose kamata na nedozvoljeni minus kaže da se ograničenja jednostavno moraju penalizovati kako ne bi svi dužnici prekoračivali ograničenje.
- To je princip penalizovanja i jeste najskuplji - ocenio je Kovačević.

SAVETI ZA KORIŠĆENJE MINUSA:

- Koristite dozvoljeni minus samo kada vam je to zaista neophodno, odnosno nikad ga ne shvatajte kao dugoročni vid kreditiranja - on služi premošćavanju kratkotrajnog nedostatka novca i što duže budete u minusu, to će vam dug više rasti i biće vam teže da ga na kraju izmirite.

- U slučaju dužeg perioda ulaska u nedozvoljeni minus, rizikujete da budete evidentirani u Kreditnom birou, što znači da kasnije ne možete da računate na kredite, dozvoljeni minus, kreditne kartice.
- Kamata na ovu vrstu pozajmica obračunava se na dnevnom nivou i u interesu vam je da u svakom momentu što manje dugujete.

- Svaki svoj dodatni prihod iskoristite za pokrivanje iskorišćenog dozvoljenog minusa, jer ćete značajno smanjiti troškove kamate.

- Potrudite da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa, jer se lako može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava za pokrivanje duga.

- U tom slučaju ulazite u zonu nedozvoljenog minusa, koji podrazumeva kamate i do 78 odsto godišnje.

Foto: Zastitnik potrosaca

 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20