• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2020

16:46

KOMŠIJE PRVE PO PADU PRODAJE NOVI VOZILA: Turističke zemlje vode na listi, evo zašto

Vesti

KOMŠIJE PRVE PO PADU PRODAJE NOVI VOZILA: Turističke zemlje vode na listi, evo zašto

Podeli vest

Hrvatska je sa međugodišnjim padom od 54,4 odsto prva u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovini godine, navela je Hrvatska privredna komora podatke agencije Promocija Plus, navodeći kao jedan od glavnih razloga smanjenje prodaje rent-a-kar kompanijama

Na hrvatskom tržištu broj registracija novih automobila pao je za 54,4 procenta u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Španija je na drugom mestu sa padom od 50,9 odsto, a treći je Portugal sa 49,6 odsto pada.

Za više od 40 odsto prodaja je pala i u Italiji (-46,1), Bugarskoj (-44,5) i Grčkoj (-44,2 odsto), dok je prosek na nivou svih zemalja članica EU 38,1 odsto, preneo je portal SEEbiz.

Statistika pokazuje da je tržište najviše palo u južnoevropskim i mediteranskim zemljama, a zajedničko im je da su sve značajno naslonjene na turizam.

Pad turističkog prometa smanjio je potražnju za rent-a-car vozilima koja čine značajan deo prodaje novih vozila u svim turističkim zemljama.

Na primer, u Hrvatskoj je u prvoj polovini prošle godine svako drugo novo vozilo bilo registrovano za potrebe najma, a kako su se poremećaji na tržištu poklopili sa tradicionalnim mesecima najvećih isporuka vozila rent-a-car kućama (april i maj), to je i dovelo do ovakvih brojki.

U većini zemalja članica Unije prodaja novih vozila je pala izmedu 30 i 40 odsto, a samo u osam članica za manje od 30 odsto.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija