• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dimitrijević

07.08.2023

21:54

Sa kim je Ćopić proveo poslednji sat? Nije prestajao da priča, a onda je nestao u mraku - Otkriveni jezivi detalji smrti našeg velikog pesnika!

Beta

Kultura

Sa kim je Ćopić proveo poslednji sat? Nije prestajao da priča, a onda je nestao u mraku - Otkriveni jezivi detalji smrti našeg velikog pesnika!

Podeli vest

Jedan od najvećih pesnika srpske književnosti, svima omiljeni Branko Ćopić, okončao je svoj život 26. marta 1984. godine izvršivši samoubistvo skokom sa Brankovog mosta.

Poslednja dva sata života ovo velikana prikazana su u dokumentarnom filmu "Moja mala iz Bosanske Krupe", reditelja Puriše Đorđevića. Ovo ostvarenje zasniva se na svedočenju novinara Novosti, Momčila Srećkovića, kog su Ćopić i njegova supruga Bogdanka školovali kada je bio dečak.

- Upoznao sam Branka 14. jula 1964. kada sam primio nagradu Poletarca za najbolju pesmu, a on je bio član žirija. Ni danas ne znam zašto sam mu se dopao, ali Branko i njegova žena Bogdanka su došli u selo i predložili mojim roditeljima da me školuju kod njih - priseća se Srećković.

Foto: Printscreen You Tube

Branko Ćopić

Srećkovićeva priča temelji se na polovinu decenije koliko je proveo u kući Ćopića, a za koje je vreme naučio mnogo korisnih i vrednih stvari u životu, ali i tajni grada i života u njemu. Slavni pisac je svom štićeniku poverio brojne anegdote i priče koje su otkrile svu dubinu i raskoš Brankove ličnosti. 

Takođe, film nam otkriva da ga Branko Ćopić nije oslovljao imenom, već "jarane moj", kao da iza njega nije ostala samo spektakularna književna baština koja je pretočena u obaveznu školsku lektiru, već sećanje na njegovu humanost i brižnost prema mladima.

Ćopić je na večni počinak otišao u martu 1984. godine, a neposredno pre samoubistva javio se upravo Momčilu:

- Branko me je oko dva po podne pozvao telefonom da hitno dođem, jer ima nešto važno da mi priča. Odmah sam krenuo za Beograd, a kad sam stigao, on već nije bio kod kuće. Cica mi je rekla da je u depresiji i da sedi u parku. Našao sam ga na klupi, nije okretao glavu, samo mi je rekao: "Tužan sam ti, jarane moj. Dobio sam novi poziv za policijsko saslušanje, hoće da mi ogule kožu. Ali neće oni više da mi zagorčavaju život. Jarane moj, zatvaram svoj "dućan", a tebi ostavljam ključeve da ih baciš u Savu." - priča Srećković, pa dodaje:

Foto: Printscreen You Tube

Branko Ćopić

- Onda je predložio da prošetamo. Koračali smo od Terazija ka hotelu Moskva, pa je hteo da sedimo u bašti i popijemo po sok. Branko je mnogo i brzo pričao, od toga da su mu najdraži Doživljaji mačka Toše i da je proza njegov domen, rudnik, do toga da nikada ni na koji način ne treba da se bavim politikom. Na njegovo insistiranje krenuli smo ka Zelenom vencu, iako je već bilo sedam uveče. Nije prestajao da priča – govorio je da su njegove bajke ukradene, nedosanjane, da su na naivne slike ljudi koje je imao pali studen i magla, a da su sve priče koje je napisao u spomen narodu koji ume da pljucka smrti u brk…

Po Srećkovićevom svedočenju, tako su stigli i do savskog mosta – Branko je želeo da mu pokaže kamenu klupu na kojoj je proveo prvu noć u Beogradu, i kako je bio nagnut, naočare su mu pale dole.

Foto: Printscreen You Tube

Branko Ćopić

- Otrčao sam stepenicama da ih nađem, a kad sam se vratio gore, Branka više nije bilo. Okretao sam se u mraku okolo, kad sam ga konačno primetio, on je već prešao polovinu mosta ka Novom Beogradu. Počeo sam da trčim i da ga dozivam, ali od zvona sa Saborne crkve koja su u tom trenutku zvonila nije mogao da me čuje. Ono što je za mene ostalo najstrašnije je to što sam stigao desetak koraka iza Branka kada sam video kako se naginje ka metalnoj ogradi i nestaje. Bio sam u šoku, odjurio sam dole skoro bez svesti, Branko je ležao u lokvi krvi, a oči su mu bile širom otvorene…

Stigla je policija i Hitna pomoć, i kako ističe, tada je usledio novi šok – ispitivali su ga zašto nije sprečio Ćopićevo samoubistvo, ili da li ga je on možda gurnuo sa mosta… Ispitivanje je prestalo tek kada je Bogdanka došla u stanicu policije sa oproštajnim pismom koje je Branko ostavio, a koje je pronašla tek te noći.

- Ogromnu nepravdu je Branko doživeo i veliko zlo. Skoro svi su ga ostavili i izdali – brojne kolege – pisci, mnogi drugovi – saborci, prijatelji. Njegova smrt prošla je sasvim tiho, a film Puriše Đorđevića donekle ispravlja tu nepravdu i rasvetljava istinu o tome zašto se Branko ubio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20