• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

01.11.2021

14:00

Srpska deca za BAT manje vrede od tinejdžera iz EU! "British american tobacco" preplavio naše tržište cigaretama koje su zabranjene u EU i SAD

Zaštitnik potrošača

Srpska deca za BAT manje vrede od tinejdžera iz EU! "British american tobacco" preplavio naše tržište cigaretama koje su zabranjene u EU i SAD

Podeli vest

Evropska unija i SAD zabranile prodaju aromatizovanih cigareta, pošto je dokazano da se njima mladi podstiču na pušenje * Duvanski gigant, umesto da to primeni i na naše tržište, povećao asortiman, pa čak napravio i cigarete sa energetskim pićem

Prošlo je godinu dana otkad je Evropska unija zabranila prodaju cigareta sa aromama, pre svega mentola, uz obrazloženje da takvi proizvodi podstiču mlade na pušenje. Umesto da ovo implementira i na srpsko tržište, svetski duvanski gigant "British American Tobacco" (BAT) ne da nije pokazao društvenu odgovornost prema nama, uprkos tome što nismo deo EU, već je srpsko tržište preplavio cigaretama sa voćnim i mentol ukusima, koji stvaraju iluziju kod kupaca da su manje štetne, a samim tim postaju i privlačnije, naročito mladima.

Tako se na trafikama može kupiti "lucky strike" sa ukusom borovnice i mentola, a u ovom asortimanu nesumnjivo najskandaloznija je kombinacija cigarete i energetskog pića (pogledajte okvir). No tu nije kraj, pa nam je na raspolaganju i "pall mall" sa ukusima manga, kivija i drugog egzotičnog voća.

Foto: Beta

Ovo je, prema rečima stručnjaka, jasna poruka da je BAT-u isključivo važan profit, pa čak i na štetu zdravlja najmlađih, jer im evropski i američki zakoni nisu bili dovoljni da poštede i ostale potrošače u drugim krajevima sveta, pa i u Srbiji.

Prema rečima i američkih i evropskih stručnjaka, cigarete koje u sebi sadrže mentol lakše se puše. Istovremeno, nisu ništa manje toksične od ostalih, ali su lošije po zdravlje zato što se ljudi teže odvikavaju od njih. Da stvar bude gora, brojne studije pokazuju kako je među mladim ljudima povećana upotreba cigareta s pojavom aromatizovanog duvana, a da su tinejdžeri od 12 do 17 godina upravo ti koji najviše puše ove cigarete. Konzumira ih čak 57 odsto pušača ove starosne grupe, za razliku od 30 posto starijih pušača.

Otrov prodire dublje

Mentol u cigaretama omogućava da otrov prodre još dublje u naš organizam, pa je štetnost neuporedivo veća nego kod običnih cigareta
Prim. dr Petar Borović

Kako je opštepoznato, deca eksperimentišu sa cigaretama od ranog uzrasta i imitiraju pušenje odraslih, te je situacija još alarmantnija kada su izložena uticaju primamljivih naziva cigareta i ostalih formi promocije duvana koji ih posebno privlače.

Zbog ovakvih rezultata istraživanja i Američka agencija za hranu i lekove (FDA) predložila je zabranu mentol cigareta i cigareta sa drugim ukusima. Grupe za borbu protiv pušenja decenijama tvrde da cigarete sa ukusom mentola nanose neizmerno veliku štetu, a često privlače mlade da počnu da puše.

Mentol cigarete sa ukusima već su zabranjene u brojnim američkim državama, među kojima su Kalifornija i Masačusets, a da se odluka pokazala ispravnom, dokazuje i to što broj pušača na tim teritorijama opada već niz godina.

Foto: Beta

Nakon svih ovih činjenica postavlja se pitanje da li su naša deca manje vredna od američke i evropske i zašto je srpsko tržište preplavljeno ovim cigaretama.

Da su cigarete sa ukusima živi otrov i da ih nikako ne bi trebalo konzumirati, upozorava i lekar specijalista prim. dr Petar Borović! Industrije duvana, ističe on, ove arome dodaju kako bi maskirale gorak ukus duvana i potrošačima dale lažnu nadu da konzumiraju manje štetni duvan.

Jeziva statistika

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete

- Kada uzmete cigaretu sa ukusom voćne arome ili mentola, u prvi mah ćete pomisliti da je ona slabija i samim tim manje opasna po zdravlje. Ovaj duvan naročito ohrabruje početnike da ga kupuju zato što im stvara iluziju da je manje štetan upravo zbog ukusa i da mogu mirno da ga koriste. Međutim, pušači moraju da znaju da ne postoji cigareta koja je manje opasna za zdravlje i da pušenjem u svoja pluća i bronhije unose sve moguće štetne materije, odnosno otrov. Zato je Evropska unija i zabranila cigarete sa aromom i smatram da i naša država pod hitno to mora da uradi, bez izuzetka i pogovora - ističe dr Borović.

Prema njegovim rečima, najopasnije su cigarete sa ukusom mentola.

Crna statistika u Srbiji za
BAT idealna prilika za profit

Činjenicu da je Srbija idealno tržište na kome BAT može da profitira sa aromatizovanim cigaretama potkrepljuje statistika o broju pušača po polovima i starosnoj dobi. Naime, za cigarete sa ukusima najviše se opredeljuju žene i mladi, a oni čine veliki udeo među pušačima.
Statistika o mladim pušačima u Srbiji je, najblaže rečeno, jeziva. Prema poslednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete.
S druge strane, Srbija prednjači u svetu po broju žena pušača jer svaka četvrta pripadnica ženskog pola spada u ovu grupu
, a prema zvaničnim podacima, po procentu žena pušača ispred naše zemlje nalaze se samo Grenland i Nauru.

- Prilikom unošenja duvana, naša pluća se brane od duvanskog otrova sužavanjem disajnih puteva i bronhiola. Međutim, kada se u njima pojavi ukus mentola, dolazi do obrnutog delovanja i proširenja disajnih puteva, što omogućava da taj otrov prodre još dublje u naš organizam, pa je štetnost neuporedivo veća nego kod običnih cigareta. Zato mi iznova ponavljamo i apelujemo na ljude da ostave cigarete i da ne truju sebe - napominje naš sagovornik.

U Pokretu za zaštitu potrošača kažu da nije humano da se na srpskom tržištu pojačava broj štetnih proizvoda, i da bi prema sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica Srbija trebalo da zabrani prodaju cigareta sa ukusima.

- Mnogo je tužno što neke kompanije koriste zdravlje dece i drugih osetljivih grupa zarad profita. Nadležni bi trebalo da primene i u Srbiji pravilo da se zabrani kupovina cigareta sa dodacima i ukusima mentola i voća, a preporuke EU trebalo bi da se primenjuju i kod nas - kažu u pomenutom pokretu.

Užas! Cigarete sa ukusom energetskog pića?!

Na trafikama u Srbiji može se kupiti i "lucky strike" sa ukusom energetskog pića?! Ovo je samo još jedan dokaz da kompanija "British American Tobacco" na sve načine pokušava da namami baš tinejdžere, s obzirom na to da su oni najveći konzumenti i obožavaoci ovakvih napitaka.
Specijalista opšte prakse dr Branka Grujičić apeluje na mlade da ne konzumiraju ova "čuda" od napitaka zbog toga što su pogubna po njihovo zdravlje, a kamoli da koriste cigarete koje imaju ovaj ukus!

Foto: Tanjug

- Mladi se očigledno mame sa energetskim pićima u kombinaciji sa cigaretama. Iako je poznato da su energetska pića puna hemije i štetnih materija koje svakodnevnom upotrebom oštećuju jetru, bubrege, krvne sudove, a mogu imati i negativne posledice na nervni sistem, neke kompanije su upravo to iskoristile i napravile cigarete namenjene mladima. Poznato je da je period za početak konzumiranja cigareta upravo studentsko i školsko doba, kada mladi žele da budu budni, da budu u fazonu, da stignu sve, a ne znaju koliko štete sebi nanose - kaže naša sagovornica.

U BAT-u muk, neće da odgovore na pitanja

Redakcija Zaštitnika potrošača uputila je pitanja srpskom predstavništvu kompanije "British American Tobacco", ali do zaključenja izdanja nismo dobili odgovore na postavljena pitanja, koja glase:
* Kako objašnjavate to što je, od kada je Evropska unija zabranila cigarete sa ukusom mente i voća (maj 2020. godine), na našem tržištu sve veća vaša ponuda upravo ovakvih cigareta?

* S obzirom na to da su naučna istraživanja pokazala da arome poput mentola olakšavaju inhalaciju i mogu da podstaknu mlade da puše, kao i da izazivaju veću zavisnost, smatrate li da veća ponuda aromatizovanih cigareta direktno šteti i našoj deci, a ne samo u SAD i EU?

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ona011

pre 2 godine

Zašto uopšte puše? Bez arome, sa aromom, svejedno...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija