• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.06.2024

12:48

Ministarstvo uradilo studiju o otpadnim vodama: Neophodna promena zakona

Ministarstvo

Politika

Ministarstvo uradilo studiju o otpadnim vodama: Neophodna promena zakona

Podeli vest

Na osnovu analize stanja 40 postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV) u Srbiji utvrđeno je da njih nekoliko nije funkcionalno dok većina zahteva delimičnu ili potpunu rekonstrukciju zbog čega će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture u narednom periodu raditi na izmenama zakonske regulative u cilju uređivanja upravljanja ovim postrojenjima.

Resorno ministarstvo trenutno sprovodi programe i projekte izgradnje komunalne kanalizacione infrastrukture u okviru kojih je planirana izgradnja ili rekonstrukcija 177 postojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.

Tokom sprovođenja tih projekata, uočeni su problemi i izazovi na poslovima izgradnje PPOV čiji su uzrok uglavnom ograničeni resursi i kapaciteti velikog broja jedinica lokalne samouprave.

To se pre svega odnosi na nizak nivo obučenog i profesionalnog kadra pre svega inženjerske, mašinske i tehnološke struke, na ograničena finansijska sredstva, ali i nedostatak svesti o višedimenzionalnoj složenosti funkcionisanja PPOV.

Takođe, u Srbiji već postoji oko 50 PPOV za koja je poznato da se nalaze u različitim stanjima operativnosti zbog čega je MGSI u periodu od avgusta do decembra 2023. godine izvršilo terensku kontrolu rada 40 takvih postrojenja.

U kontrolu nije uključeno 15 PPOV koja su devastirana do te mere da su prethodnih godina već smeštena u neki od programa potpune rekonstrukcije ili rušenja i izgradnje novog PPOV na istom mestu.

MGSI se za obradu prikupljenih podataka obratilo Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, katedra za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine) koji je izradio Studiju “Analiza stanja u sektoru upravljanja otpadnim vodama i smernice za dalji razvoj“.

Tokom provere rada PPOV ispitivani su nedostaci u tehnološkom procesu postrojenja, nedostaci u funkcionisanju opreme, nedostaci u građevinskom delu, nedostaci u administrativno/finansijskom delu (nabavke, komunikacija, organizacija posla), nedostaci u ljudskim resursima, projektovani kapacitet postrojenja u ES i realni kapacitet koji se koristi, uticaj infiltracije i kvaliteta kanalizacione mreže na rad postrojenja, uticaj industrijskih otpadnih voda na rad postrojenja, način i lokacija zbrinjavanja komunalnog mulja.

Izvršenim pregledom 40 PPOV utvrđeno je da pet postrojenja nije funkcionalno iz razloga kvarova ili nisu nikada ni puštana u rad jer nije izgrađena kanalizaciona mreža za njih, za devet je potrebna potpuna rekonstrukcija ili rušenje i izgradnja novog, dok su za ostalih 26 potrebna veća ili manja dodatna ulaganja u cilju pune funkcionalnosti.

Studija je uporedno ispitala nekoliko modela upravljanja PPOV, a kao kriterijumi su uzeti ukupno praćenje realizacije, primena postojeće zakonske regulative, primena međunarodne regulative, postojeća administracija, buduća samoodrživost i pouzdanost eksploatacije.

Konstatovano je da je model sa osnivanjem javno-privatnog partnerstva najpovoljniji za Srbiju, jer obezbeđuje visoko pouzdano ispunjenje zadatih kriterijuma.

Sadašnji decentralizovani model upravljanja je model u kome je jedinica lokalne samopurave odgovorna za finansiranje i upravljanje PPOV samim tim što je nadležna za pružanje komunalne usluge odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

On je u realizaciji pokazao znatne slabosti, ali se ova pojava ne može smatrati neočekivanom imajući u vidu da je trenutno i planirano prečišćavanje komunalnih otpadnih voda relativno “nova delatnost” u Srbiji.

Prema prikupljenim podacima, uočeni su nedostaci ovakvog pristupa u upravljanju (”decentralizovan“) kao što su nedovoljan kapacitet i resursi lokalnih samouprava da preuzmu odgovornosti u decentralizovanom pristupu i nedovoljan prenos novčanih sredstava na lokalne samouprave.

Posebni problemi se odnose na zloupotrebu poverenih ovlašćenja, nedovoljnu transparentnost u poslovanju kao i izostanak stvarne kontrole i odgovornosti za negativne rezultate poslovanja.

Imajući u vidu sve navedeno, MGSI će u narednom periodu pristupiti izmeni zakonske regulative u cilju uređivanja upravljanja postrojenjima za preradu otpadnih voda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva!
Live TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva!

Stručnjak za Bliski istok Lea Kumer bila je gost Informerovog "Info jutra" u kom je govorila o navodnoj umešanosti Irana u atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. SAD su u poslednjih nekoliko nedelja dobile obaveštajne podatke o navodnoj zaveri Irana da pokuša ubistvo Trampa, preneo je nedavno Si-En-En (CNN) pozivajući se na neimenovane izvore. Teheran je ubrzo demantovao ova pisanja američkih medija.

18.07.2024

09:30

Hronika

Novi detalji ubistva policajca u Loznici: Nikola upucan u glavu
Hronika

Novi detalji ubistva policajca u Loznici: Nikola upucan u glavu

Zbog granične zone i sprečavanja krijumčarenja blizu Drine postoje kontrolni punktovi gde policija dežura i zaustavlja sva sumnjiva vozila. Ubice policajca dolazile su iz pravca Beograda u taksi vozilu, kada su ih pripadnici granične policije zaustavili radi redovne kontrole.

18.07.2024

10:59

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija