• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.05.2024

12:59

Dok svet i region priznaju da su Vučić i Srbija pobedili u UN, opozicija i dalje tvrdi da su Srbi genocidni!

Tanjug/AP/Zoran Sinko

Politika

Dok svet i region priznaju da su Vučić i Srbija pobedili u UN, opozicija i dalje tvrdi da su Srbi genocidni!

Podeli vest

Nakon glasanja u Ujedinjenim nacijama za Rezoluciju o Srebrenici, kojom su najveće zemlje sveta i njihovi potrčci pokušali da Srbiji i njenom narodu stave žig na čelo, prema spstvenom priznanju ti veliki su izgubili.

S druge strane opozicija u Srbiji, zadovoljna zbog teške situacije u kojoj se naša zemlja našla, brže bolje počeli su da kritikuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu borbu, pritom dižući Rezoluciju u visine.

Naime, nakon što je izglasana sa 84 glasa, dok 109 zemalja nije dalo glas, sponzori ove Rezolucije su priznali da su izgubili od Vučića i Srbije.

Svet

Američki AP je preneo da je rezolucija usvojena sa 84 glasa "za", iako su se predlagači nadali da će imati najmanje 100 glasova, kao i da je to odraz zabrinutosti mnogih zemalja o uticaju glasanja na napore za pomirenje.

AP ističe i da su 22 zemlje preskočile sastanak i da nisu glasale.

Grčki list Avgi uz vest o sednici, preneo je i navode diplomatskih izvora da nije pravo vreme za rezoluciju, jer može da pošalje poruku koja ne promoviše regionalno pomirenje i perspektivu pristupanja Balkana Evropskoj uniji.

Francuski dnevnik "Mond" je ocenio da usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN "bio iznuđen čin podeljene međunarodne zajednice jer je izglasavanje rezolucije bilo daleko od  jednoglasnosti".

"Mond" ukazuje na to da je "to dosad jedina rezolucija, posle onih o genocidu u Ruandi 2003. godine i holokostu 2005. godine, koju nije prihvatila većina članica UN".

Nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" smatra da na unutrašnjem planu, s obzirom na to da će 2. juna u Srbiji izbori, Vučiću odgovara izgubljeno glasanje u UN. Na taj način otvoreno su priznali poraz u UN od Srbije.

Švajcarski list "Noje Ciriher cajtung" piše da veliki broj uzdržanih glasova može se smatrati uspehom srpske diplomatije i dokazom da Beograd raspolaže diplomatskim uticajem.

Dodaje se da je Beograd već tokom kampanje kojom je želeo da navede države da povuku priznanje tzv. Kosova, pokazao da raspolaže mogućnostima za uticaj na međunarodnom parketu, posebno na tzv. globalnom jugu.

Region

Neočekivano, ali od Hrvatske nam je stiglo priznanje da je Srbija pobedila u UN.

Naime, u Dnevnik 2 na HRT-u  voditelj je izgovorio da se u Ujedinjenim nacijama desila dilomatska pobeda Srbije.

I hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da je Hrvatska na protivustavan način bila kosponzor rezolucije o Srebrenici.

Bivši ministar sopljinih poslova Hrvatske Miro Kovač poručio je da je "Srbija deo kolektivnog Juga koji prkosi Zapadu", te da je zato veliki broj onih koji nisu glasali za Rezoluciju.

Novinar i voditelj sarajevske "Fejs" televizije Senad Hadžifejzović napao je tvorce sramne rezolucije i poručio da Vučiću i Srbiji ni Amerika, ni EU nisu mogli ništa, te upitao kakav je to upeh, s obzirom na broj glasova "za" koji iznosi 84?

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković najavio je da će uputiti protestnu notu zemljama članicama Generalne skupštine UN koje su Generalnoj skupštini glasale protiv rezolucije o Srebrenici, očigledno nezadovoljan rezultatom.

Opozicija u Srbiji

I pre nego što je sramna Rezolucija dospela na dnevni red UN, opozicija u Srbiji je govorila da je u Srebrenici počijen genocid.

U tim tvrdnjama prednjačili su ključni ljudi opozicije Dragan Đilas,  Marinika Tepić, Zoran Lutovac, Radomir Lazović, Zdravko Ponoš, Dobrica Veselinović...

Pa i i kandidat za gradonačelnika Beograda "Kreni-promeni"- Savo Manojlović koji se sada predstavlja kao patriota bio je član Građanskih inicijativa, a čija je osnovna uloga da se Srbija i njen narod optuže za genocid u Srebrenici! Tačnije, u okviru Građanskih inicijativa posluje i njihova "ćerka" organizacija "Resurs" centar na čijoj listi u ulozi člana je bio upravo Savo Manojlović! Više o tome u POSEBNOJ VESTI.


Naime, odmah nakon glasanja u UN, iako brojke pokazuju drugačije, Đilas je udario na Vučića tražeći njegovu ostavku jer se borio za srpski narod, tako priznajući sramnu rezoluciju koja naš narod proglašava genocidnim.

Ponoš je krenuo Đilasovim putem te je i on udario na Vučića, a potom je ponovio da se u Srebrenici desio genocid!

I ništa novo... Dok se Vučić bori protiv svih da naš narod ne bude obeležen, a čitav svet priznaje njegove napore i pobede, opozicija u Srbiji nastoji da razjedini narod, stavi mu žig na čelo, okrivi srpskog predsednika i na takav način se dokopa fotelja.

Poraz onih koji su glasali

 Da sramna Rezolucija o Srebrenici predstavlja poraz onih koji su je inicirali govorii podatak da je 43 odsto zemlja sveta glasalo za nju, dok 57 odsto zemalja nije glasalo, bilo je protiv ili uzdržano!
Takođe, dve trećine globalne populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici.

Od 193 zemlje s pravom glasa, 84 je glasalo "za", 19 država je bilo protiv, a uzdržano 68. Dok 22 zemlje uopšte nisu glasale. To znači da je "za" bila 3,1 milijarda, dok 5,2 milijarde svetske populacije nije podržalo rezoluciju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija