• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

25.05.2024

23:12

Sve će svaliti na srpski narod?! Brutalna Zaharova: Za posledice rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad!

Tanjug/AP, EPA Images

Politika

Sve će svaliti na srpski narod?! Brutalna Zaharova: Za posledice rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad!

Podeli vest

Ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija o Srebrenici "ispolitizovana i antisrpske prirode" i da će za njene štetne posledice biti odgovorne Zapadne države.

Zaharova je ocenila da je namera rezolucije bila da se odgovornost "svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO".

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u Bosni i Hercegovini.

- Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu. Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod pretnjom - dodala je Zaharova, napominjući da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke predsedništva BiH.

- U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu - ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su "neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata" bili Ruanda i Nemačka koja je tokom Drugog svetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovečanstva.

- Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu hteli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posledice ostaju njima na savesti - upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul određuje kao datum za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija