• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

21:37

Rezolucija je donela velike raskole, podele! Ministar Dačić za Informer TV: Došlo je do rasta mržnje između naroda u BiH!

Tanja Andric

Politika

Rezolucija je donela velike raskole, podele! Ministar Dačić za Informer TV: Došlo je do rasta mržnje između naroda u BiH!

Podeli vest

Ministar policije u Vladi Srbije Ivica Dačić govorio je večeras na Informer TV u okviru emisije "Info veče" o usvajanju Rezolucije o Srebrenici o kojoj se glasalo u Generalnoj skupštini UN.

- Postoji arapska liga, islamska konferencija. Hrišćani nikada nisu bili jedinstveni. Kada smo mi na to ukazivali više puta, niko na to nije obraćao pažnju. Mi i na Kosovu imamo borbu hrišćanstva i islama. To ipak nije značilo našoj hrišćanskoj braći da donose neke odluke. Oman, Bahrein, Maldivi, Sejšeli nisu glasali za ovu rezoluciju. Ima podela po svim stranama - rekao je Dačić.

Kako navodi ministar Dačić, rezolucija o genocidu u Srebrenici je donela mnogo štete u BiH, kao i to da rezolucije Generalne skupštine UN nemaju obavezujuću snagu.

Foto: Tanja Andric

 

- Ova rezolucija donela je velike raskole, podele, do rasta mržnje između naroda u BiH. Rezolucije Generalne skupštine nisu tekovina EU i one nemaju obavezujuću snagu. Naročito je relativizovano to što je svega 84 zemlje glasalo za tu rezoluciju. Polovina zemalja je iz Evrope. Polovinu tih zemalja čine zapadne zemlje koje već obeležavaju Srebrenicu. Praktična upotreba ove rezolucije svešće se na to da će se ona obeležavati u UN. Mi nikad ne možemo da pretpostavimo šta će se desiti u narednom periodu. Ovo je jedna velika pouka za sve one koji olako govore o  tome kako bi Srbija trebalo da usmerava spoljnu politiku - rekao je Dačić.

Ministar je prokomentarisao i glasanje u Generalnoj skupštini UN, kao i pritiscima na zemlje da se odrede.

- Ako vidimo zemlje koje su glasale protiv, mi bi svima trebalo da uvedemo sankcije. Ministar Nikaragve nije ni čekao da ga pozovem, on je rekao da će glasati protiv. Nikaragva je takođe pod nekim sankcijama. Imam utisak da kada bi opozicija bila na vlasti, mi bismo imali jedan glas, a pitanje je da li bi imali i taj jedan. Mi ne možemo da prekinemo odnose sa svim zemljama koje su glasale za ovu rezoluciju. Mislim da mnoge zapadne zemlje za to glasaju ne zbog nas, nego zbog sebe. Oni ni za šta nisu krivi, mi smo za sve krivi i zato je logično da jedna takva zemlja bude kažnjena - rekao je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija