• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

13:05

Dvolični patriotizam: DSS treba da objasni Novosađanima je li prihvatio politiku Lige da su Srbi genocidni narod!

ATAIMAGES/Shutterstock

Politika

Dvolični patriotizam: DSS treba da objasni Novosađanima je li prihvatio politiku Lige da su Srbi genocidni narod!

Podeli vest

U trenutku kad su Ujedinjene nacije razmatrale Rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici, stari i novi POKS, stara i Nova Demokratska stranka Srbije na lokalne izbore 2. juna idu na zajedničkoj listi sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine koja više od 20 godina zagovara politiku da je u Srebrenici počinjen genocid.

Novi DSS tvrdi da se na gradskim izborima ne razmatra visoka politika, već komunalna i urbanistička pitanja, zaboravljajući da je pre tri godine tražila od SNS-a, koji je s Ligom bio u komunalnoj koaliciji, da ih zbog Srebrenice izbace iz gradske vlasti.

Od antidržavnog elementa do bliskog partnerstva

- Zahtev iz LSV ne sme ostati bez odgovora, a naprednjaci se već jednom moraju odrediti prema antidržavnoj politici svog koalicionog partnera - saopštavao je na sva zvona novosadski DSS u junu 2021. godine.

Pitali smo Novosađane šta misle o njihovoj nagloj i neobjašnjivoj promeni stava i ulasku u predizbornu koaliciju s LSV-om, koja svom snagom podržava predlog da Ujedinjene nacije usvoje predloženu Rezoluciju i navodnom genocidu, kao i to da li se sada slažu sa antidržavnom politikom Lige, Brajana Brkovića i Dinka Gruhonjića, koji takođe tvrde da se u Srebrenici desio genocid?

Lažni patriotizam i neprincipijelni egzibicionzam

Mnogi građani kažu da je očigledno da su zbog vlasti DSS i Monarhisti spremni na svaku vrstu nemoralnog egzibicionizma i neprincipijelnosti. Drugi smatraju da su odlukom u ulasku u koaliciju s Ligom potvrdili teze da je njihov patriotizam lažan, i da je u pitanju samo maska i obmana za birače.

-  Očigledno je da su vođeni čistom matematikom. Oni smatraju da prosti zbir glasova s decembarskih izbora predstavlja pravu sliku raspoloženja Novosađana, i nadaju se da svi zajedno, bez obzira na nepomirljive razlike i suprotne politike mogu osvojiti vlast. Međutim, politika nije prosta aritmetika. Izbori se ne dobijaju olovkom, već dobrom, smislenom i doslednom politikom koju podržava većina građana. A više od 80 odsto Novosađana ne podržava politiku da su Srbi genocidni narod. Njima DSS treba da objasni, da li ulaskom u koaliciju sa Ligom zapravo prihvata i njihovu politiku da je Srebrenica genocid i da su Srbi genocidni - kaže nekadašnji visokopozicionirani funkcioner DSS-a.

Dva lica iste politike

Jedan broj naših sagovornika smatra da su Čanak i Koštunica bili deo iste političke agende, i da je koalicija DSS – LSV – DS i anarholiberalni građanski pokreti sasvim logična.

- U politici ništa nije onako kako se javno prikazuje. Sve srpske generale u Hag je izručio upravo DSS, a sve Čankove tvrdnje kako su oni saradnici i jataci haških optuženika su bile dimna zavesa. I što su oni revnosnije srađivali s Hagom, Čanak ih je sve oštrije napadao da se narod ne doseti šta je istina. I obrnuto, što je DSS snažnije napadao autonomiju Vojvodine, DS i Liga su mogli bez bojazni da svoje planove sprovode u delo. Setite se, 2012. upravo je DSS omogućila usvajanje neustavnog Statuta i produžila Pajtićevu vladavinu do 2016. godine. Odlukom da se ujedine i zaborave i Srebrenicu i Hag i autonomiju došli su na svoje istinske pozicije – interesne grupe čija je jedina ideologija novac - kaže profesor Filozofskog fakulteta u penziji, nekadašnji simpatizer LSV-a.

Naši sagovornici zaključuju da su priče o komunalnim pitanjima i da su građanima važna ključna politička pitanja, i ponavljaju da bi DSS trebao da objasni je li politiku LSV-a o Srebrenici prihvatio kao svoju.

POKS i DSS tvrde da se na gradskim izborima ne razmatra visoka politika, već komunalna i urbanistička pitanja, zaboravljajući da je pre tri godine tražila od SNS-a, koji je s Ligom bio u komunalnoj koaliciji, da ih zbog Srebrenice izbace iz gradske vlasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tajne veze nove koalicije: Kako je DSS 2012. pomogao Bojanu Pajtiću da ostane na vlasti još četiri godine
Politika

Tajne veze nove koalicije: Kako je DSS 2012. pomogao Bojanu Pajtiću da ostane na vlasti još četiri godine

Koalicija stari – novi DSS – Liga socijaldеmokrata Vojvodinе – Dеmokratska stranka – Brajan Brković – Dinko Gruhonjić najavljеna jе još 2012. godinе. DSS jе tе 2012. umеsto da sruši pokrajinsku vladu Bojana Pajtića i sprеči daljе urušavanjе Vojvodinе, omogućio Pajtićеv ostanak na vlasti još punе čеtiri godinе, tokom kojih jе, po mišljеnju еkonomista nastavljеno siromašеnjе Vojvodinе i ispumpavanjе dеsеtina milijardi na fantomskе projеktе i koruptivnе poslovе.

22.05.2024

15:20

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija