• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.05.2024

18:51

Građanska inicijativa Goranaca: Srbi nisu genocidan narod, to Goranci najbolje znaju

Reuters

Politika

Građanska inicijativa Goranaca: Srbi nisu genocidan narod, to Goranci najbolje znaju

Podeli vest

Građanska inicijativa Goranaca, kao jedina politička organizacija Goranaca u Srbiji smatra da je Srbija očuvala svoje dostojanstvo i odbranila se od pokušaja da se Srbi proglase za genocidni narod kroz rezoluciju UN o Srebrenici.

Državno rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, odbacilo je ogroman pritisak kojem je Srbija bila izložena u UN i uspelo da ubedljivu većinu država iz celog sveta uveri u štetnost donošenja ovakve rezolucije. 

Pokazalo se da je reč o velikom političkom pritisku na Srbiju i njen narod, a ne o želji da se oda pošta žrtvama Srebrenice. Srbija i predsednik Vučić su uložili ogroman trud da zaštite čast Srbije od takvog pritiska i otklone sa sadašnje i svih budućih generacija stavljanje žiga teškog zločina. 
Goranci i Srbi već vekovima žive zajedno u slozi i bratskim odnosima. Iako najvećim delom u teškim vremenima i pod pritiscima drugih, Goranci i Srbi očuvali su mir i međusobnu toleranciju. 
Goranci su najbolji istorijski svedok da Srbi nikada ne bi mogli biti označeni kao „genocidni“ kako se to nameravalo da uradi rezolucijom u UN. Zločini kojih je bilo tokom ratova 1990-tih počinjeni su na svim stranama, i svi narodi imaju svoje žrtve, ali i počinioce sa imenom i prezimenom. 

Zato je rezolucija u UN o Srebrenici bio ružan pokušaj da se ceo jedan narod, sa kojim Goranci žive u miru i slozi tokom celog svog postojanja, označi za ubilački i genocidan, što je većina svetske zajednice odbila da učini. 

Čestitamo predsedniku Vučiću i srpskom rukovodstvu što je velikim naporom i patriotizmom uspelo da osujeti ovakav pokušaj, čime je i Srbima i Gorancima i svim narodima koji žive u Srbiji omogućeno da i dalje žive u miru i međusobnom poštovanju, kao i vekovima unazad. 

Saša Mehmedović

Predsednik Izvršnog odbora GIG


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija