• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.05.2024

14:37

'Granica je odavno iscrtana' - Dodik jasan: Radićemo na mirnom rastanku RS i BiH!

printscreen

Politika

'Granica je odavno iscrtana' - Dodik jasan: Radićemo na mirnom rastanku RS i BiH!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je će raditi na mirnom rastanku RS i BiH!

Dodik je održao konferenciju za medije, nakon sednice Vlade Republike Srpske i poručio da više nema granice oko koje će se svađati, jer je ona davno iscrtana.

- Ovde nema međunacionalnih tenzija nego ih neko podgreva sa strane. Mi garantujemo prava svih Bošnjaka u RS, ali ne možemo da dozvolimo da se nastavi politizacija Srebrenice. BiH je pokazala da nije država i da nema organe, već da radi u cilju individualaca koji su je uveli u krizu iz koje ne može da izađe. Mi ne želimo da živimo sa onima koji su razvalili spoljnu politiku i konstantno rade mimo konstultacije sa predsedništvom. Mislim da oni koji najviše govore u BiH su ti koji su zakovali poslednji ekser u njen kovčeg i pustili je da pluta. Besmisleno je tužiti bilo kog Bošnjaka za kršenje ustava BiH, jer je njen sud namenjen da sudi isključivo Srbima - rekao je Dodik. 

Prema njegovim rečima, RS nije štitila one koji su činili zločine i nije ih sakrivala organi koji su zahtevali njihovu odgovornost.

- Nema zabeleženog slučaja da je neko na visokoj poziciji odgovarao za stradanje Srba u Srebrenici i celoj BiH, gde je poginulo 34.000 civila. Ne možemo s složiti sa medijskom hajkom iz Federacije i njihovi sponzora koji su činili genocide po Africi i celom svetu. Nemamo nameru da sarađujemo na nivou BiH i zato radimo na formiranju izveštaja o kršenju Dejtonskog sporazuma i radićemo na mirnom rastanku RS i BiH. Nema više granice oko koje ćemo se svađati, jer ona je odavno iscrtana i oko nje ćemo se u budućnosti politički dogovarati. Oni će pokušati da govore da RS ne može sama da opstane, dakle veoma smo jasno poručili i sledeće. U ovoj godine ćemo snimiti dokumentarni film o stradanjima u Srebrenci - objasnio je Dodik.

Obratio se i premijer RS Radovan Višković koji je poručio da svi oni koji su činili zločine treba da odgovaraju.

- Da li se to Srebrenica izjednačila sa Aušvicom i Jasenovcem? Naših 700.000 žrtava se ne može izjednačiti sa 8.000 u Srebrenici, a ni taj broj nije tačan, jer su ljudi sa tog spiska u Memorijalnom centru Potočari upisani kao poginuli sa sve spomenicima, a brojni su i dan danas živi. Vlada RS će u narednih 30 dana uputiti sporazum o mirnom razlatu BiH. Jer ako oni nas smatraju genocidnim smatram da nemamo šta da radimo zajedno. Molili smo ih da ne rade to posle 30 godina teškog građanskog rata, što oni nisu uvažili - rekao je Višković.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20