• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.05.2024

18:05

Licemerje tajkunskih medija! Smeta im kad Vučić ide u crkvu, a dok je Tadić obilazio mise to je bilo po Ustavu?!

flickr.com/Foto servis DS/Tanjug/Nemanja Jovanović

Politika

Licemerje tajkunskih medija! Smeta im kad Vučić ide u crkvu, a dok je Tadić obilazio mise to je bilo po Ustavu?!

Podeli vest

Tajkunski mediji objavili su vest u kojoj verski analitičar Draško Đenović kaže da je Srbija po Ustavu sekularna država i da niko ne bi trebalo da zna kada predsednik republike i ostali državni funkcioneri idu u crkvu na bogosluženje.

Međutim, ono što je sporno je to što je analitičarima tajkunskih medija Ustav pred očima samo u slučaju kada predsednik Vučić ide u crkvu. Svaki put ostaju slepi kada pojedini opozicioni političari, ili neki drugi dok su bili na vlasti posećuju konfesionalne objekte i prisustvuju verskim ritualima.

- Državni funkcioneri ne mogu da se pojavljuju u crkvi ili bilo kojoj drugoj bogomolji kao zvaničnici. Aleksandar Vučić kao predsednik države može zvanično da poseti patrijarha u kabinetu, ali ne može kao zvaničnik da prisustvuje liturgiji. Vučić može da se moli Bogu isključivo kao privatno lice - izjavio je Đenović.

Nijednog momenta analitičar se nije osvrnuo na slične slučajeve od ranije kada je šef države bio Boris Tadić. Pogledajte kratko podsećanje na sličnu praksu bivšeg predsednika Tadića, sa jednom ključnom razlikom. Moguće je da je tajkunskim medijima i njihovim analitičarima trnu oku određena konfesija, a ne Ustav i njegovo tumačenje.

Pročitajte kratak osvrt na "kršenje" Ustava bivšeg predsednika Tadića i članova njegovog kabineta.

Predsednik Srbije Boris Tadić 2009. godine

2009. godine adašnji redsednik Srbije Boris Tadić u Odžacima, na Badnje veče po novom kalendaru prisustvovao je službi u Evangelističkoj crkvi u Laliću, potom je prisustvovao misama ponoćkama u rimokatoličkim crkvama u Bogojevu u 24 i Sonti u jedan sat po ponoći.

Tadić je izjavio da je došao u ova tri mesta da podeli radost badnjeg blagdana sa građanima i vernicima tri najveće manjinske nacionalne zajednice u Vojvodini.

Predsednik Srbije Boris Tadić 2011. godine

Boris Tadić kao tadašnji predsednik prisustvovao je krajem decembra 2011. godine u Bečeju Božićnoj misi u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije. Prisustvovao je ranije tog dana Božićnom bogosluženju u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Bačkom Petrovcu.

Zajedno s Tadićem, bogosluženju su prisustvovali tadašnji predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, predsednik Skupštine opštine Bački Petrovac Siniša Stanivuk i predsednik opštine Vladimir Turan.

Kandidat za predsednika Boris Tadić 2012. godine

Uskršnjoj misi u Crkvi Bezgrešne Device Marije i otvaranju humanitarne izložbe uskršnjih jaja, koju su priredile žene iz ove Bačke Topole, u aprilu 2012. godine prisustvovali su i Boris Tadić, tadašnji kandidat za predsednika Srbije i Bojan Pajtić, tadašnji predsednik vojvođanske Vlade.

Foto: flickr.com/Foto servis DS

 

Oni su čestitali Uskrs svim stanovnicima Vojvodine koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru i poručili Vojvođanima da je od suštinske važnosti da sačuvaju zajedništvo, koje je jedinstveno u Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija