• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.05.2024

16:55

Petković oštro osudio teror nad srpskim narodom! Upad kosovske policije u PŠ na KiM pokušaj izazivanja nemira i haosa!

Informer.rs

Politika

Petković oštro osudio teror nad srpskim narodom! Upad kosovske policije u PŠ na KiM pokušaj izazivanja nemira i haosa!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je upad tzv. kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu KiM eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM i da će o tome Beograd obavestiti sve međunarodne predstavnike.

"Ja ću se koliko sada čuti sa gospodinom (Miroslavom) Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je ovde reč", rekao je Petković.

Petković je dodao da nije reč o nekom običnom eskalatornom potezu već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog s obzirom na to da je pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postalo sastavni deo dijaloga.

"Aljbin Kurti je sačekao da prođe dijalog i, pošto je doživeo neuspeh za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, onda je posegnuo za novim jednostranim potezom koji ima za cilj da izazove nemire i haos. Očigledno da taj čovek - balkanski piroman Aljbin Kurti želi rat i želi stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", ocenio je Petković.

Petković je dodao da Kurti poslednjih meseci pokreće sve akcije na severu KiM, kako bi proterao srpski narod sa tog prostora.

"Mi smo do sada imali sedam sastanaka u Briselu na temu dijaloga i koliko god je naša strana izlazila sa različitim konstruktivnim predlozima koji su kao takvi ocenjeni od strane mnogih na zapadu, prištinska strana nije želela ni oko čega da se dogovori", rekao je Petković.

Ocenio je da je sada jasno da je Priština, kako je rekao, sve vreme simulirala prisustvo i učešće u dijalogu, jer je očekivala da bude nagrađena članstvom u Savetu Evrope. 

"Pošto su sada doživeli neuspeh, onda je jasno da je glavni cilj odluke o ukidanju dinara, ne samo da se zabrane plate, penzije, socijalna davanja, da se ukinu davanja za naše srpske institucije na Kosovu i Metohiji kao što su bolnice, škole, vrtići, nego je namera i da se zatvori Poštanska štedionica - svih pet ekspozitura koje su otvorene 2018. godine", rekao je Petković.

On je naglasio da u bankama Poštanske štedionice radi ukupno 89 osoba.

"Prema informacijama koje trenutno imamo sa terena, kosovska policija je upala u sve prostorije, tamo i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene koji su se tu našli u trenutku upada u ekspoziture banke Poštanske štedionice. Jasno je da ovde nije reč o ukidanju dinara, već proterivanju srpskog naroda i gašenju srpskih institucija na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Dodao je da u trenutku upada kosovske policije u banku Poštanske štedionice u ekspoziturama nije bilo dinara, te da i sa tačke gledišta Prištine nije bilo osnova za nasilni upad.

"Aljbin Kurti ne želi nikakav dogovor, niti rešenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu na KiM. Sve vreme u Briselu (glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik) Bisljimi je glumio da želi da se dogovori, da želi rešenje, ali je iz sastanka u sastanak odbijao sve naše predloge i ništa nije želeo da prihvati, čak i kad smo ponudili da isplaćujemo u evrima, čak i kad smo ponudili da formiramo novo privredno preduzeće", naglasio je Petković.

Petković je ocenio da je Bisljimi odbio sve predloge, jer je čekao trenutak kada će se završiti sastanak komiteta ministara u Savetu Evrope kako bi Priština krenula sa gašenjem srpskih institucija - u ovom slučaju banke Poštanske štedionice, trezora banke Poštanske štedionice i Pošta Srbije.

"Jasno vam je da taj čovek ne želi dijalog, ne želi rešenje, on samo želi da protera srpski narod sa prostora Kosova i Metohije", naglasio je Petković.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija