• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.05.2024

09:33

Vučić na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU: Svi će videti dobrobiti dogovora, ovo je nešto što će doneti dobre rezultate celom regionu!

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Vučić na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU: Svi će videti dobrobiti dogovora, ovo je nešto što će doneti dobre rezultate celom regionu!

Podeli vest

U Kotoru je danas počeo samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", na kojem će se razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan. Predsednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, domaćin samita, dočekao je lidere regiona Zapadnog Balkana, koji učestvuju na ovom skupu.

Na samitu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, premijer Severne Makedonije Talat Džaferi, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen, a po prvi put prisutan je i francuski predstavnik za Zapadni Balkan Rene Trocaz.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija. U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Samit se otvara panelom "Aktuelna situacija i planovi za budućnost - novi plan rasta", na kojem će govoriti i predsednik Vučić.

Na drugom panelu "Doprinos jačanju regionalne saradnje" govoriće generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

UŽIVO

10.20 - Obraćanje Vučića na panelu

- Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam ali moram da kažem da ovaj način, poromenjenog pristupa je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala svima što ovo radite. Mnogi od nas, zbog toga ne mogu ništa da kažem našem narodu jer ne razumeju o čemu razgovaramo ovde, što je regularno i razumljivo. Ovo je zbog toga što mi diskutujemo o velikim političkim problemima, pričamo o životima običnih ljudi, o razvoju ekonomija. 

Foto: printscreen

 

- Verujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili se oko većine stvari. Treba da se složimo oko jedne ili dve stvari koje su vezane za Srbiju, za sada nam nije lako ako gledamo situaciju naše zemlje, oko viza... Nadam se da imamo na umu i da će svi ovde prihvatiti neke naše male zahteve koji su slični i bliski zahtevima koji su nama predloženi. Da se brinemo o javnim platama, brinemo o običnim ljudima... Ovo je deo naših dogovora o prihvatanju industrijalizacije, to je ono što nama treba. Možda zvuči glupo, ali kao bismo morali da izvozimo naše usisivače, oni žele da imaju sve odgovarajuće sertifikate i onda će biti lakše za nas ako se razvija naša ekonomija, ako imamo takve fabrike. Svi će videti dobrobiti ovakvih dogovora. Trenutno to pokriva 10 odsto srpskog izvoza za EU ali ćemo nastaviti i sa drugim projektima koji su važni za nas. Ovo je nešto što će doneti dobre rezultate celom regionu. Nadam se da ćemo i sledeći put kada se budemo sreli u Sarajevu imati dobre zaključke - kazao je Vučić.

- Bilo bi mi lako da odgovorim na politički način nekim ljudima ovde koji nikada ništa ne govore o našim ekonomijama, ali su zato uvek spremni da održe politička predavanja svima, ne samo meni, ali besmisleno je, izgledao bih kao oni i jednostavno ću to izbeći - kazao je predsednik.

- Nadam se da ćemo imati jedan kvalitetan sastanak sa najboljim mogućim zaključcima, kada se idući put budemo sreli u Sarajevu.

- Edi je pokrenuo tu temu, ja znam da mi nećemo ući u EU, pre nego što Ukrajina uđe, da li ćemo zajedno sa Ukrajinom ili ne. Moja inteligencija mi govori da sam u pravu. To znači da ćemo morati da čekamo još šest godina.

10.05 - Napredak koji smo napravili, od poslednjeg susreta, govori za sebe

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je zadovoljstvo doći u Bokokotorski zaliv. Izrazio je entuzijazam i zahvalio Oliveru Varheljiju i Komisiji zbog posvećenosti.

- Napredak koji smo napravili od poslednjeg susreta u Skoplju govori za sebe. Pripremili smo individualne planove za reforme, i još mnogo napretka. Mi smo spremni - rekao je Rama.

Rama je istakao da je vreme da ovaj region postane deo "evropskog digitalnog novčanika".

10.03 - Vučić: Očekujem dobre razgovore

- Nadam se da teškim i ozbiljnim reformama koje sprovodimo možemo da se približimo jedinstvenom evropskom tržištu, što je od velikog značaja za sve nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i dobru korist za sve naše građane. Hvala Crnoj Gori na gostoprimstvu i očekujem dobre razgovore - napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

9.55 - Varhelji: Plan rasta se ostvaruje, razgovaraćemo o prioritetima kao što je SEPA

Plan rasta za Zapadni Balkan se već ostvaruje, a na samitu ćemo razgovarati kako da sprovedemo sve prioritete regiona za ovu godinu, izjavio je danas evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pred otvaranje Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru. 

Prema njegovim rečima, u okviru pomenutih prioriteta je najvažnija SEPA (Single Euro Payment Area), odnosno oblast zajedničkog plaćanja evrom.

On je naveo da svi građani i preduzeća celog regiona mogu da imaju koristi od ovog plana već od prvog dana sledeće godine.


9.45 - Spajić otvorio Samit

Premijer Crne Gore Milojko Spajić otvorio je Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru.

Spajić je poželeo dobrodošlicu svim prisutnima.

Kazao je da plan predstavlja jasan signal i posvećenost Evropske unije ekonomske transformacije Zapadnog Balkana.

9.40 - O'Brajan: SAD snažno podržavaju plan rasta za Zapadni Balkan

Pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je danas da SAD snažno podržavaju Plan rasta za Zapadni Balkan jer on podrazumeva bolju budućnost za građane i za zemlje. 

On je uoči početka samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, rekao da se to svodi na četiri slobode- ljudi, dobara, kapitala i usluga, da se kreću preko granica. 

- Zemlje koje ispunjavaju svoje reformske uslove će se pridružiti evropskom području plaćanja, što će smanjiti troškove za možda sedam odsto svaki put kada neko pošalje novac. To će smanjiti troškove zaduživanja, što će omogućiti preduzećima da se prošire. Ovde se radi o pokazivanju prednosti za građane regiona u pridruživanju evropskom tržištu - rekao je O'Brajan.

9.30 - Obraćanje predsednika Vučića na početku Samita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

Foto: ATA Images

 

- Sprovodimo velike reforme od značaja za sve nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo velike rezultate - rekao je Vučić pred početak samita u Kotoru.

Na pitanje "kakav je smisao rezolucije o Srebrenici", Vučić je rekao da nema nikakvu poruku i da je to "njihova stvar“.

- Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Mi znamo šta je naš odnos po tome. Imam jedno pitanje na koje niko nema odgovor, kakav je smisao tome danas? Kakav je smisao te rezolucije? Kažete nije nametanje kolektivne krivice? Nego šta je, individualna krivica je određena presudama, a ne pominje se nijedno ime. Neka svako donese svoju odluku i mi ćemo se u budućnosti ponašati u skladu sa time - rekao je predsednik Vučić.

9.20 - Vučić dobio poklon od Milana Kneževića

Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije i poslanik u Skupštini Crne Gore poklonio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sabrana dela Petra Drugog Petrovića Njegoša.

- Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas sam u Kotoru poklonio sabrana dela Petra Drugog Petrovića Njegoša. Ali ne za kućnu biblioteku, već za Ujedinjene nacije, da naš vladika gleda u oči Nemce i Ruanđane koji bi da ga proglase genocidnim. "Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka!" Svi znamo gde Crna Gora treba da bude - napisao je Knežević. 

 

 

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Interesovanje medija iz celog regiona je ogromno, a bezbednosne mere su podignute na najviši nivo. Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Uhapšena devojka koja poznanicima pravi pakao od života! Proganja, poziva telefonom, prati, upada u kuće
Nepopravljiva!

Uhapšena devojka koja poznanicima pravi pakao od života! Proganja, poziva telefonom, prati, upada u kuće

Beograđanka K.K. (32) koja je uhapšena tokom vikenda po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva zbog sumnje da je proganjala drugaricu iz srednje škole i pretila joj, u poslednje četiri godine pravila je haos u životima svojih poznanika i nekadašnjih prijatelja, a utvrđeno je da je uhodila 12 osoba, koji su zbog nje mesecima prolazili kroz pakao.

12.06.2024

08:46

Sport

Planeta

(VIDEO) Šok snimak iz Ukrajine! Lekari pretukli vojne regrutere! Ludnica u Odesi, došli da ukažu pomoć, a tamo ih sačekalo...
VELIKI SKANDAL

(VIDEO) Šok snimak iz Ukrajine! Lekari pretukli vojne regrutere! Ludnica u Odesi, došli da ukažu pomoć, a tamo ih sačekalo...

Danas je u Odesi došlo do sukoba između zaposlenih u jednom od regionalnih Centara za regrutaciju i socijalnu podršku (TCC) i radnika hitne pomoći. Incident se dogodio kada su lekarske ekipe, službenim vozilima, stigle da oslobode kolege iz vojnog registra, koji su prethodno došli da pruže medicinsku pomoć i tamo lišeni slobode.

12.06.2024

09:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Na ovo su Prijepoljci čekali 10 godina!
Srbija

Na ovo su Prijepoljci čekali 10 godina!

Posle 10 godina u Zdravstvenoj stanici u Kolovratu ponovo je počela da radi laboratorija i stomatološka ordinacija. Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić u društvu direktora Opšte bolnice Prijepolje Branka Gojakovića, direktora Doma zdravlja Elmedina Čičića i Aleksandra Lazića, direktora Zdravstvenog centra Užice obišao je ovu zdravstvenu stanicu kao i onu u Brodarevu.

11.06.2024

19:45

Ima li jeftinije? U Pirotu počeli da rade bazeni, a cena karte...
Srbija

Ima li jeftinije? U Pirotu počeli da rade bazeni, a cena karte...

Na velikom otvorenom kupalištu u Pirotu otvorena je letnja sezona! Novi bazeni u okviru Sportskog centra izgrađeni su prošle godine i za nekoliko meseci rada imali su više od 90.000 posetilaca. Prema rečima direktora Sportskog centra Nenada Đorđevića ove godine biće ih više jer su, kako je rekao, uslovi odlični a cena karata veoma pristupačna!

11.06.2024

16:48