• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ

11.04.2024

10:00

Nemci i zvanično potvrdili svoj pakleni plan - Rode: Lobiramo da Kosovo uđe u Savet Evrope!

Twitter X

Politika

Nemci i zvanično potvrdili svoj pakleni plan - Rode: Lobiramo da Kosovo uđe u Savet Evrope!

Podeli vest

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode i definitivno je priznao da ta zemlja gura lažnu državu 'Kosovo' u Savet Evrope i da je svim silama na strani ekstremiste Aljbina Kurtija!

Nemački zvaničnik kaže da je Berlin i te kako lobirao da na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja treba da se održi početkom maja većina glasa za članstvo lažne države. Uz to, Rode ističe i da je Prištini za ulazak u ovu evropsku organizaciji dovoljno samo da napravi nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), ali ne i da je formira, iako je to obaveza potpisana još 2013. godine?!

Politička akrobacija

Rode naglašava i da je odluka o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima dobra i da je došla 'u poslednjem trenutku', s obzirom na to da je sud u Prištini presudio u korist manastira 2016. godine.

- Nemačka je jako dobro lobirala kod zemalja članica da se sa pitanjem članstva u Savetu Evrope krene napred, da ga odobre i to se dogodilo. Da bismo uspeli u Savetu Evrope, Kosovo mora da napravi nacrt statuta ZSO, što predstavlja poštovanje prava manjina. Zato pokušavam da pojasnim da nam je potrebna većina u Savetu Evrope, a ta većina se postiže napretkom vlade Kosova i ne treba da rizikujemo. Da bi se stvorila pozitivna atmosfera, nije dovoljno samo reći da je rešeno pitanje u vezi sa zemljištem manastira Dečani, jer se i to desilo u poslednjem trenutku. Važno je sprovođenje vladavine prava i da se sve obaveze sprovedu kako bi se postigao cilj - rekao je Rode.

Komentarišući ove navode, bivši diplomata Branko Branković kaže da Nemačka pokušava da 'premijera' Aljbina Kurtija predstavi kao nekakvog dobrotvora u očima Zapada.

- Ne iznenađuje mnogo to da Nemačka podržava ulazak 'Kosova' u Savet Evrope. Ovo je, međutim, politička akrobacija kojom pokušavaju da gurnu Kurtija napred da nešto radi, kao što je vratio zemljište manastiru Visoki Dečani, kako bi ga prikazali kao dobrog čoveka i kako bi dobio još neke političke poene. Nemački ambasador nije zaboravio, zna dobro da postoji predlog za ZSO, ali iz petnih žila pokušava da uradi nešto što svakako odstupa čak i od dogovora sa Kvintom i SAD. To je da Kurti mora da krene u realizaciju formiranja ZSO, makar načelno. Sa druge strane, u Evropi postoji određen otpor da 'Kosovo' postane član Saveta Evrope, ako ni zbog čega drugog, onda zbog pravila te institucije. U Savet Evrope isključivo su ulazile priznate države članice UN, što 'Kosovo' svakako nije i neće biti - naglašava Branković.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Nemačke "cigle"

Analitičar Ljubiša Đurović kaže da su ovom izjavom konačno pale sve maske i da sada zvanično znamo ko najviše podržava lažnu državu i Aljbina Kurtija.

- Rode je napokon, javno, u ime Nemačke rekao istinu koju svi znaju. Nemačka je jak protagonista secesije Kosova i Metohije od Srbije. Naši preci su vekovima odolevali toj strategiji i uspevali su da sačuvaju Kosovo i Metohiju. Borba da sačuvamo našu južnu pokrajinu biće žestoka i dugotrajna. Zato je u ovoj borbi najvažnije nacionalno jedinstvo - apeluje Đurović.

Foto: Masha Bandjur

 

Važna je suština

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da treba gledati suštinu i da je glavni prioritet zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Stvari treba posmatrati u odnosu na prioritete Srbije. Glavni prioritet je zaštita srpskog naroda i njegov opstanak na KiM, tako da je svaki korak koji vodi ka formiranju ZSO za nas veoma važan. Tu ne treba gledati formu, nego suštinu, i kako u novonastalim okolnostima i posle grešaka od pre 30 godina izvući najbolje za Srbiju i Srbe - naglašava Šahrimanjan Obradović.

Foto: Tanja Andric

 

Žigosanje

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, naglašava da je temelj tzv. kosovske nezavisnosti upravo u Nemačkoj i da to potvrđuje i najnovija izjava nemačkog ambasadora u Prištini.

- Poslednja izjava nemačkog ambasadora u tzv. Kosovu Jorna Rodea, u kojoj otvoreno priznaje da zvanični Berlin lobira za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, nedvosmislen je i direktan dokaz stare teze da su temelji tzv. kosovske nezavisnosti zidani nemačkim ciglama. Kada tome dodamo da je Nemačka, uz Ruandu, zemlja koja želi da srpski narod žigoše kao genocidan u okvirima Ujedinjenih nacija, a u vezi sa izmišljenim genocidom u Srebrenici, i više je nego jasno ko je danas kolovođa antisrpske politike ne samo na evropskom, već i globalnom planu - ističe Đurđev.

Foto: Masha Bandjur

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Amerika preko Evrope sprovodi prljavu misiju! Ujedinjene nacije su danas u dobroj meri razorene! (VIDEO)
Live TV

Amerika preko Evrope sprovodi prljavu misiju! Ujedinjene nacije su danas u dobroj meri razorene! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Francuske, na poziv predsednika Emanuela Makrona. Naš predsednik sačekan je uz najviše državne počasti, a razgovaralo se o važnim temama. Susret su obeležili srdačni pozdravi u Jelisejskoj palati u Parizu, zagrljaji, potom razgovori o raznim pitanjima, a najveća razmimoilaženja bila su oko teme Kosova. Ovaj događaj komentarisao je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović u "Info jutru" na Informer TV.

11.04.2024

09:42

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Izrael ima 90 nuklearnih bojevih glava! Na njih godišnje troši milijardu dolara i preti da će iskoristiti jednu
Planeta

Izrael ima 90 nuklearnih bojevih glava! Na njih godišnje troši milijardu dolara i preti da će iskoristiti jednu

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) procenjuje da Izrael poseduje najmanje 90 nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu i da povećava svoju nuklearnu potrošnju. U izveštaju koji ispituje rashode za nuklearni razvoj, ICAN je otkrio da je Izrael povećao svoju nuklearnu potrošnju za 2,4 posto, što je ekvivalent od 1,1 milijarde dolara godišnje.

17.06.2024

15:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija