• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2024

07:13

Najteža borba u novijoj istoriji srpske vojske i simbol odbrane otadžbine! Na današnji dan pre 25 godina počela Bitka za Košare

facebook.com

Politika

Najteža borba u novijoj istoriji srpske vojske i simbol odbrane otadžbine! Na današnji dan pre 25 godina počela Bitka za Košare

Podeli vest

Pre 25 godina, na današnji dan, započela je Bitka za Košare. Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života. Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije. OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela dublje da prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Pre 25 godina, oko 1.500 pripadnika OVK uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije i instruktora napalo je rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Napad na frontu širine nekoliko kilometara počeo je rano ujutro 9. aprila 1999. godine.

Do 9. aprila NATO nije gađao Košare, ali jeste druge položaje na jugoslovensko-albanskoj granici. Karula je locirana na obroncima Prokletija, nedaleko od Đakovice i Dečana.

U tom trenutku na frontu je bilo nešto više od 100 pripadnika graničnih jedinica Vojske Jugoslavije (VJ). Zbog žestokih napada iz vazduha, ali i diverzija OVK veća pomoć nije mogla odmah da stigne. Procena vojnog vrha bila je da će kopneni napad najverovatnije krenuti iz Makedonije gde se već nalazilo oko 16.000 vojnika NATO, a pretpostavke da će glavni napad ići preko Košara nije bilo.

Taj deo teritorije bio je u zoni odgovornosti 125. motorizovane brigade koja je reorganizovala svoje jedinice, borila se sa teroristima OVK u Metohiji i stalno bila na udaru NATO-a, tako da od početka rata do 9. aprila nije uspela da se u potpunosti pripremi za zaustavljanje napada na Košarama.

Drugog dana bitke, OVK je zauzela karaulu Košare što su objavili svetski mediji. Međutim, to nije bilo veliki uspeh jer je sama karaula okružena brdima i veoma nepovoljna za odbranu. Posle pada karaule, stiglo je pojačanje od više stotina pripadnika Vojske Jugoslavije iz pešadijskih i specijalnih jedinica, tako da je linija fronta stabilizovana 19. aprila i nije bilo većih pomeranja do kraja rata.

Na vrhuncu borbi Vojska Jugoslavije imala je oko 1.200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama pet do šest hiljada.

Cilj napadača, OVK, NATO i albanske vojske bio je da se prodre u Metohiju i da se snage Vojske Jugoslavije, do tada maskirane i dobro sakrivene, nateraju na otvorenu borbu u kojoj bi do izražaja došla tehnološka prednost NATO avijacije.

Agresor je uspeo da zauzme teritoriju SRJ svega četiri kilometra u širinu i u dubinu par stotina do hiljadu metara.

Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života. Jedna je od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske, pa je postala simbol odbrane otadžbine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

KiM je crna rupa demokratije savremenog sveta! Za Kurtija nema više dijaloga, jedino cilj za njega je etničko čišćenje Srba! (VIDEO)
Live TV

KiM je crna rupa demokratije savremenog sveta! Za Kurtija nema više dijaloga, jedino cilj za njega je etničko čišćenje Srba! (VIDEO)

Godinu dana prošlo je od zabrane srpske robe na teritoriji Kosova i Metohije. Međunarodna zajednica i dalje ćuti na Kurtijev teror. Kakvo je stanje trenutno u južnoj srpskoj pokrajini? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su ministar bez portfelja Đorđe Mlićević, bivši poslanik SNS-a na Kosovu i Metohiji Ljubomir Marić i Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku.

14.06.2024

22:24

Đukanović: "Merdita dobar dan" je svinjarija koju treba zabraniti! Evo zašto strane fondacije finansiraju ovakve festivale! (VIDEO)
Live TV

Đukanović: "Merdita dobar dan" je svinjarija koju treba zabraniti! Evo zašto strane fondacije finansiraju ovakve festivale! (VIDEO)

Baš kada je Priština dobila zeleno svetlo za Savet Evrope, ona je nastavila agresivnu propagandu. Sprema se festival "Merdita dobar dan" koji će biti organizovan u Beogradu na Vidovdan 28. juna ove godine. Šta zapravo predstavlja ovaj festival, ko ga i zbog čega finansira? Na ova pitanja u emisiji "Info veče" odgovarao je advokat i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović.

14.06.2024

21:45

Putin ponudio uslove za mir! Kijev brže - bolje sve odbio! (VIDEO)
Live TV

Putin ponudio uslove za mir! Kijev brže - bolje sve odbio! (VIDEO)

Puton dao ponudu za kraj rata. On je postavio uslove koje Ukrajina mora da ispuni. Kijev žestoko odgovorio da ne pristaje ni na kakve kompromise. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju. Uživo u program putem vajber uključenja javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter.

14.06.2024

19:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija