• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.04.2024

11:09

NATO admiral traži od Alijanse: Povećati kontigent na Kosovu zbog Rusije

Tanjug / AP

Politika

NATO admiral traži od Alijanse: Povećati kontigent na Kosovu zbog Rusije

Podeli vest

Bivši komandant snaga NATO-a u Evropi, penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis smatra da bi Alijansa trebalo da poveća brojnost snaga na Kosovu kao deo mera za suprotstavljanje Rusiji.

- U ovom trenutku, ideja o stacioniranju bataljona NATO-a u Ukrajini je malo verovatna. Ali, povećanje broja vojnika koji su trenutno raspoređeni na Kosovu je moguće i ima strateški smisao - piše Stavridis u članku za Blumberg, istakavši da na Kosovu i dalje postoji "nekoliko hiljada mirovnjaka NATO".

Prema rečima Stavridisa, Rusija bi navodno mogla da pokuša da skrene pažnju NATO-a sa podrške Ukrajini na Zapadni Balkan.

Foto: Tanjug

 

Istovremeno, povećanje broja NATO trupa na Kosovu, po njegovom mišljenju, može da bude primer efikasne regionalne podele napora unutar alijanse, što će takođe pomoći da se održi podrška Kijeva.

- Zemlje NATO-a na Balkanu i obližnjim oblastima (Grčka i Italija) bi mogle da se fokusiraju na ovaj region, a zemlje istočne i severne Evrope bi mogle da predvode napore u Ukrajini. Velike zemlje na zapadu - Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD imaju dovoljno resursa da učestvuje u oba procesa - dodao je bivši komandant NATO-a.

Šef Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer rekao je ranije da alijansa ne planira da stacionira trupe u Ukrajini, dok zemlje-članice pojedinačno moraju da uzmu u obzir interese drugih članica bloka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija