• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.11.2023

12:49

Vesić: Uveren sam da Ukrajinu čekaju bolji dani, hvala jer poštujete celovitost Srbije

Informer

Politika

Vesić: Uveren sam da Ukrajinu čekaju bolji dani, hvala jer poštujete celovitost Srbije

Podeli vest

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić učestvovao je danas na srpsko-ukrajinskom poslovnom forumu u Beogradu gde je rekao da je uveren da Ukrajinu i ukrajinski narod čekaju dani obnove i prosperiteta, ali i poručio da je Srbija tu da pomogne.

Vesić je na skupu u Privrednoj komori Srbije naveo da je u ovim vremenima ispunjenim neizvesnošću i zebnjom dužnost donosioca odluka da ne budu maloverni i ispunjeni strahovima već da se hrabro i odlučno suoče sa problemima i ponude rešenja koja će budućnost učiniti boljom.

Podsetio je da je nedavno, u saradnji sa partnerima iz SAD-a pokrenuta incijativa o potencijalnom učešću srpskih građevinskih kompanija u projektima obnove Ukrajine, te da je tim povodom organizovao lično sastanak u Vladi sa srpskim građevinskim kompanijama koje izrazile želju da učestvuju u posleratnoj obnovi Ukrajine.

Kako je istakao, zajednički zaključak tog sastanka je da srpska građevinska i mašinska industrija raspolažu inženjerskim kapacitetima, radnom snagom, mehanizacijom, referencama i iskustvom da mogu da učestvuju u veoma zahtevnim projektima koji čekaju Ukrajinu posle rata.

Vesić je naveo da je srpska građevinska industrije u poslednjih nekoliko godina u poletu i da to potvrđuju činjenice.

Foto: Informer

 

 

S tim u vezi, naveo je da je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije porasla u tekućim cenama za 19,3 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine, dok je  posmatrano u stalnim cenama ukupna vrednost građevinskih radova porasla 15,8 odsto.

Rekao je da je na kraju 2013. godine doprinos građevinarstva srpskom BDP-u iznosio tri odsto, a da je 2022. učešće građevinske industrije u našem BDP-u iznosilo 5,5 odsto.

- Godišnja vrednost izvedenih građevinskih radova skočila je sa oko 1,6 milijardi evra ostvarenih u 2013. godini na 4,95 milijardi, koliko je iznosila u 2021, odnosno 5,24 milijardi evra u 2022. godini - precizirao je Vesić.

On je, između ostalog,  zahvalio ukrajinskim partnerima na podršci očuvanju teritorijalnog integriteteta i suvereniteta Republike Srbije po pitanju Kosova i Metohije i dodao da će Srbija nastaviti da poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija