• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Borba.me

07.09.2023

06:45

Zakulisne igre SAD u Crnoj Gori! Sve se vrti oko broja 41, Spajić i Milatović na američkom povocu!

Reuters/Beta

Politika

Zakulisne igre SAD u Crnoj Gori! Sve se vrti oko broja 41, Spajić i Milatović na američkom povocu!

Podeli vest

Sinoćni neformalni sastanak između mandatara za sastav nove vlade Milojka Spajića i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića je posledica namere Sjedinjenih Američkih Država da se lideri pokreta "Evrope sad" pomire, što bi rezultiralo formiranjem 44. Vlade Crne Gore.

Zvanični Vašington je zatražio od Milatovića da da svoj doprinos formiranju Vlade tako što će nagovoriti nezadovoljne poslanike PES-a da u Skupštini glasaju za Spajićevu vladu. Zauzvrat bi Milatović preko svojih ljudi dobio kontrolu nad nekoliko ministarstava u budućoj vladi. Na stolu su ministarstva ekonomije, pravde i spoljnih poslova koja bi podmirila Milatovićeve politčke apetite u ovom trenutku...

Foto: Tanjug

Spajić nema 41 poslanika za Vladu, Amerikanci traže da Milatović pomogne da nezadovoljni poslanici PES-a ipak glasaju Spajića, a da on zauzvrat dobije kontrolu nad nekoliko ministarstava!

Po američkom scenariju, oba suprostavljena tabora unutar PES-a će imati koristi.

Američki plan

Spajić bi konačno postao premijer Vlade sa željenom podrškom od 43,44 poslanika, a Milatovićeve akcije u samom PES-u i državi bi naglo porasle, ukoliko bi imao kontrolu nad nekoliko resora.

Ovakav razvoj situacije i dodatan angažman Amerikanaca samo bi još jednom potvrdio istinitost navoda da Spajić nije obezbedio većinu od 41 poslanika.

Ukoliko Milatović pristane na ovaj američki plan, za očekivati je da odmah počne trgovina između, do juče, suprostavljenih Milatovića i Spajića.

Nečasna trgovina

Iz ove nečasne trgovina ni jedan, ni drugi neće izaći čisti. Spajić se već dovoljno "uprljao" i kompromitovao kod crnogorske javnosti i teško da ga više išta može "oprati". Mnogo veću štetu pretrpio bi Milatović koji je do juče ponavljao da bi u vladu uveo koalaiciju ZBCG i GP URA-u kao odraz narodne volje od 30. avgusta 2020.

Tako bi se ispostavilo da je Milatović obmanjivao javnost i da su fotelje ipak preče od narodne volje i principa, te je prethodnih sedmica u kritikama Spajićevog načina vođenja pregovora i odabira partnera samo tvrdio pazar za poneki resor u novoj vladi.

Ako je Milatović principijelan i ako drži do principa neće trgovati sa osvedočenom varalicom i lažovom Spajićem. Pred njima su dva izbora ili da da doprinos suštinskom poštovanju narodne volje ili da raspiše nove parlamentarne izbore.

Naravučenije o tome kako bi trebao postupiti morao bi izvući iz odnosa nekadašnjih kumova i političkih saboraca Momira Bulatovića i Mila Đukanovića.

Jer, i Momir je jednom oprostio Milu kada je bio na kolenima, a onda znamo šta se desilo pošto mu je Momir pružio ruku. A Spajić danas jeste na koljenima kad mora da ide na noge Milatoviću i prizna da nema podršku 41 poslanika, kako je obmanjivao javnosti svo ovo vreme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija