• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2023

14:21

Ispisao stranice srpske istorije! Na ovaj datum obeležavamo odlazak junaka drugog Kosovskog boja

Beta

Politika

Ispisao stranice srpske istorije! Na ovaj datum obeležavamo odlazak junaka drugog Kosovskog boja

Podeli vest

General Delić preminuo je na današnji datum, nakon duge i teške bolesti, u 67. godini života, ali njegova dela, žrtva koju je podneo za svoj narod i svoju otadžbinu - ostaju. Ime Božidara Delića i njegova čuvena krilatica "Nema nazad, iza je Srbija", upisali su se u stranice srpske istorije.

Delić se dugo pred smrt lečio od raka, a isticao je da se na operacionom stolu VMA našao više od 11 puta zbog kancera koji mu je utvrđen 2012. godine.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991-1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995-1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom i komandant Beogradskog korpusa.

Legendarni Prištinski korpus

Upravo su njegovo ratno umeće, znanje i veštine omogućile generalu Deliću da sa svojom brigadom na prizrenskom pravcu odnosno drimsko-kosovskom pravcu kao taktičko-operativnom pravcu zaustavi napredovanje NATO i spreči ga u prodoru ka centralnoj Srbiji.

Foto: printscreen facebook

Junak Božidar Delić

Borac pre svega

Najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, načelnik štaba 549. mtbr stupio je na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998-1999. učestvovala, između ostalih, u bitki na Paštriku boreći se protiv Oslobodilačke vojske Kosova i NATO.

Delić, legenda koja živi

Sa KiM se povlači nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade.

U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja, a kao herojsku je posmatra i deo javnosti. Fond za humanitarno pravo izlazio je sa podatkom da je u zoni odgovornosti VJ ubijeno preko 2.100 albanskih civila.

Narod i Srbija ga neće zaboraviti

- Ono što je on učinio u odbrani od agresije NATO zaslužuje da ga narod pamti i Srbija ne zaboravi. One je svojim veštinama i sposobnostima, svojim karakterom i umećem, znao da bude blizak sa vojnicima, sa svojim oficirima i podoficirima i da svojim angažovanjem, svojim primerom da ih motiviše da budu spremni a mnogi su i dali živote da bi odbranili otadžbinu, izjavio je pukovnik Ljubinko Đurković o svom prijatelju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

General Božidar Delić i njegova odlikovanja

Život za otadžbinu

Generala Delića krasila je izvesna blagost kao i pitomost koju je ispoljavao prema svojim potčinjenima, dok je oštroumnu surovost čuvao za neprijatelje. Ovako su ga opisivali oni koji su ga dobro znali, ističući da je on čovek koji bi za otadžbinu dao i život.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija