• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

09.08.2023

21:41

Veći ustaša od ustaša! Janko Baljak: Film "Oluja" je miks neukusa i jeftine Vučićeve propagande!

Ata images

Politika

Veći ustaša od ustaša! Janko Baljak: Film "Oluja" je miks neukusa i jeftine Vučićeve propagande!

Podeli vest

Profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu režiser Janko Baljak "začinio" je proustaški prilog hrvatske televizije RTL o filmu "Oluja" Miloša Radunovića, koji govori o etničkom čišćenju Republike Srpske Krajine avgusta 1995. godine, tokom kojeg je proterano oko 280.000 Srba, a više od 3.000 ubijeno i nestalo.

Baljak je poručio da je film 'Oluja' spoj jeftine propagande i amaterizma, a da su ga uradili Vučićevi državni režiseri.

Baljka su proustaški mediji prepoznali kao idealnog sagovornika u svom prilogu koji su prikazali na RTL-u, a u kom su izričito naveli da je prikaz Srba kao isključivih žrtava dao film 'Oluja', emitovan na RTS-u a nakon ceremonije u Prijedoru.

Totalno slepilo

Prema Baljkovim rečima, Vučićeva epoha će se pamtiti po 'nepodnošljivoj propagandi'.

- Miks jeftine propagande, neukusa i amaterizma. Ali konfuzija koja od početka vlada pričom je nepodnošljiva. Da li je bilo kome izvan ovih prostora bilo šta jasno? Tko koga i zašto? Vučićeva epoha pamtiće se i po državnim režiserima i po nesnošljivim propagandnim uracima - rekao je Baljak na hrvatskom RTL-u.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Komentarišući ovu sramnu izjavu, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je neprihvatljiv i neprimeren komentar Baljka o filmu 'Oluja'.

- Svakome izvan prostora bivše Jugoslavije, ko to želi, jasno je da je 'Oluja' najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. Takođe, jasno je i da je Hrvatska izvršila agresiju na srpski narod u Krajini, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, i da Srbija ima nacionalnu i moralnu obavezu da neguje kulturu sećanja na stradale i prognane Srbe - podvlači Linta.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

 

Branislav Ivković, bivši ministar, kaže da je Baljak čovek bez imalo časti.

- Baljkov put od apsolutnog sluha do totalnog slepila u potpunosti se može sagledati u ovoj njegovoj izjavi. Bar znamo uzrok njegovog slepila, da ne vidi surovu i golu istinu ubistva dece, žena i starih na Petrovačkoj cesti. Čovek sa mikronom časti morao bi da osudi fašističko delovanje ustaša Tuđmanovog režima koji avionima, bombama i mitraljezima udaraju na mučenike, kao i da Hrvatima istakne koliko je važno da se zna istina, upravo da bi se stvorio osnov za razvoj saradnje na ovim prostorima. Laž i skrivanje istine samo pogoršavaju odnose - objašnjava Ivković.

Jasno ko je ko

Analitičar Stevica Deđanski ocenjuje da je srpskom narodu jasno ko propagira 'jeftinu propagandu'.

- Ako je ovo jeftina propaganda, onda će srpski narod shvatiti veličinu Janka Baljka i hrvatske ideologije. Sigurno je da ne želimo da se vratimo u period pre 2012. godine, kad je 'elita' kao što je Baljak nudila Srbiji - ništa. Sa jedne strane imamo jeftinu propagandu, a sa druge strane imamo otvaranje fabrika, autoputeve, veće plate. Verujem da je građanima jasno ko je ko - zaključuje Deđanski.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija