• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković

27.07.2023

06:27

Šmit nema legitimitet, treba da napusti BiH! UN priznale da nisu birale visokog predstavnika!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Politika

Šmit nema legitimitet, treba da napusti BiH! UN priznale da nisu birale visokog predstavnika!

Podeli vest

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nema legitimitet i treba da ode sa funkcije, a dokaz za to jeste odgovor generalnog sekretara UN Antonija Gutereša članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović da ta institucija nije nadležna za izbor visokog predstavnika, uprkos tome što je svaki Šmitov prethodnik izabran na osnovu rezolucije!

Ovo su rekli sagovornici emisije "Tema dana" na Informer TV, komentarišući zahtev Željke Cvijanović da UN dostave rezoluciju po kojoj je biran Šmit i odgovor Gutereša da takav dokument ne postoji. Prema njihovim rečima, Šmit bi posle ovoga trebalo da napusti Sarajevo, a UN da imenuje novog visokog predstavnika onako kako pravila nalažu.

Profesor sociologije i član Senata RS Milomir Mučibabić kaže da su Srbi u Republici Srpskoj i te kako svesni dvostrukih standarda međunarodne zajednice.

- Nakon svega, može da se kaže da je gospodin Šmit bio dovoljno u BiH i da mu se pokaže put pod noge. Nije došao po uzusima, po pravilima. Sve rezolucije Ujedinjenih nacija ukazuju na to da Rusija i Kina nisu podržale da se sprovede u delo nešto što je neko drugi smislio. Već krajem 20. veka počela je demistifikacija svega, pa i UN. Istina je samo jedna. Ovu floskulu anglosaksonsko pravo je pretvorilo u svoju vrlinu. Sve što donesemo danas, sutra je već zastarelo. Pa i Rezolucija 1244 SB UN je doneta, a oni što su je doneli istog momenta počeli su da je krše - ističe Mučibabić.

Foto: Zoran Sinko

 

 

MARIJA ZAHAROVA
PORTPAROL MSP RUSIJE

Kao stalni član Saveta bezbednosti UN, mi znamo da Kristijan Šmit nije bio, niti je sada visoki predstavnik u BiH.

Foto: Reuters

 

Mlađen Cicović, šef Predstavništva RS u Srbiji, naglašava da je odgovor UN baš ovakav kakav se i očekivao.

- Nama je bilo jasno i pre pisma Željke Cvijanović da ćemo dobiti ovakav odgovor. Srpski narod potpuno je svestan dvostrukih standarda. Međunarodna zajednica ne želi da reši srpsko nacionalno pitanje, već da nas rasparča, ne uvažavajući istorijske činjenice. Ono što nije dobro i što je važno istaći jeste da su lideri devedesetih godina bili jedinstveni u sprečavanju onoga što je bila namera prema Srbima. Veoma je važno da i sada budemo jedinstveni i da se suprotstavimo svemu što ugrožava naš identitet - apeluje Cicović, dodajući da je veoma važno da Republika Srpska i Srbi rade na svom identitetu.

Foto: Zoran Sinko

 

- Mislim da ćemo nakon pisma koje smo dobili znati da preduzmemo odgovarajuće korake. Zašto su visoki predstavnici dostavljali izveštaj UN ako ta institucija nije nadležna?! Dakle, jasno je da su u ovom slučaju odlučili da ne poštuju međunarodno pravo i svoje vlastite odluke, jer im u ovom trenutku ne odgovara. I kad čujete iz Republike Srpske poruku za samoopredeljenjem, to je poziv političkim liderima i Zapadu da se vratimo Dejtonskom mirovnom sporazumu - zaključuje Cicović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju!
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju!

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija