• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ "Kosovo onlajn"

25.06.2023

14:44

NA KOSOVU I METOHIJI NEĆE BITI NAPRETKA BEZ ISPUNJENJE SPORAZUMA! Ovo poručuje ambasadorka Švedske u Srbiji

prinstscreen/RTV

Politika

NA KOSOVU I METOHIJI NEĆE BITI NAPRETKA BEZ ISPUNJENJE SPORAZUMA! Ovo poručuje ambasadorka Švedske u Srbiji

Podeli vest

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David poručila je da je sada važno da se situacija na tzv. Kosovu deeskalira, da se svi vrate pregovaračkom stolu, da bude novih izbora na severu i da se prethodni sporazumi poštuju i implementiraju.

- Svaki budući napredak mora početi implementacijom prethodnih sporazuma - naglasila je Ben David. 

- Nažalost, vraćamo se sad nekom kriznom menadžmentu. Mi, EU, zajedno sa SAD, radili smo, bez prestanka, u pokušaju da poguramo proces normalizacije. Nadali smo se posle Ohrida da smo na pravom putu, ali se to nije desilo. Sada je važno da se situacija deeskalira, da se svi vrate pregovaračkom stolu, da imamo nove izbore na severu tzv. Kosova i da se prethodni sporazumi poštuju i implementiraju - navela je Ben David u intervjuu za "Politiku".

Ambasadorka je ukazala da su odnosi između Srbije i Švedske veoma dobri, dok je u oblasti trgovinske razmene, prošle godine zabeleženo povećanje od oko 25 odsto.

Podsetila je na nekoliko bilateralnih poseta, ali i da na to da je švedski premijer učestvovao na prvom Samitu EU ikada na Zapadnom Balkanu u decembru 2022. neposredno pre nego što je počelo predsedavanje Švedske Evropskoj uniji.

- U oblasti trgovinske razmene i povezivanja biznisa stanje je veoma dobro. Tokom prethodne godine zabeležili smo povećanje bilateralne trgovinske razmene za oko 25 odsto i broj švedskih i mešovitih švedsko- srpkih kompanija se povećava. Danas imamo više od 200 švedskih i  kompanija sa mešovitim kapitalom koje posluju u Srbiji i upošljavaju preko 10.000 ljudi - rekla je Ben David.

Ona je navela da švedsko angažovanje i prisustvo u Srbiji ima primarni cilj da podrži Srbiju u približavanju na putu ka članstvu u EU i da je Švedska danas među najvećim donatorima kada je je u pitanju zaštita životne sredine.

Primetila je da je zbog rata u Ukrajini obnovljen fokus na Zapadni Balkan i ostale zemlje kandidate, kada je reč o članstvu u Uniji.

- Poruka koju Švedska može da uputi, kao doskora predsedavajuća EU, jeste da Srbija iskoristi ovu priliku i mogućnosti, jer postoji obnovljeno interesovanje za proširenje - istakla je Ben David.

Navodeći da je novi energetski paket pomoći EU Srbiji vredan 165 miliona evra, kazala je da je Srbija jedan od najvećih primalaca podrške iz EU na svetu, dok su firme iz EU najveći investitori u Srbiji.

Dodala je da je partnerima iz EU potrebno ukazati da moraju da zauzmu jasan stav i naprave geopolitički izbor, kao i da je promenjen međunarodni reljef zbog potpune invazije Rusije na Ukrajinu.

- Ovo je momenat kada se pokazuje da ste deo evropskog projekta. Nemojte misliti da neko nije osetio teret posledica rata u Ukrajini. Mi smo svi to osetili, u Švedskoj je inflacija veoma visoka, oko 11 ili 12 odsto, novčanici su se istanjili - istakla je ambasadorka.

Na pitanje da li su sankcije Rusiji bile efikasne, Ben David je istakla da jesu, kao i da su one izraz kolektivne volje i političkog i moralnog stava.

- Ekonomska šteta je usmerena ka vladi, oligarsima, svim ekonomskim činiocima države prema kojoj su sanckije uvedene. To je izraz želje da se ni na koji način ne doprinosi ruskoj ratnoj mašineriji - zaključila je Ben David.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija