• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.03.2023

16:46

ODALOVIĆ: ZSO će omogćiti direktan konkakt sa vlastima u Prištini

Politika

ODALOVIĆ: ZSO će omogćiti direktan konkakt sa vlastima u Prištini

Podeli vest

Predsednik Komsije za nestala lica Veljko Odalović kaže da Zajednica Sprskih opština (ZSO) treba da obuhvata već postojećih 10 opština u kojima žive Srbi i da omogući direktan kontakt sa vlastima u Prištini.

Odalović je rekao za Tanjug da ga iznenađuje što se sve više stranaka i pojednica javlja da komentariše formiranje ZSO.

Ističe da je to proces koji traje i da to nije ništa novo, da je deo Briselskog sporazuma koji je potpisan još pre 10 godina, a kojem je prethodilo još desetak posebnih sporazuma.

- Ukoliko se vratimo doći ćemo do Rezolucije 1244 u kojoj je u suštini zapisano da se mora obezbediti suštinska autonomija narodu koji živi na Kosovu, ali se suverenitet i teritorijalni integritet tada Savezne Republike Jugoslavije ne dovodi u pitanje - kaže Odalović, komentarišući šta je sve prethodilo ZSO i na šta se ona odnosi.

- ZSO je deo Briselskog sporazuma, to je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa i ZSO je bila suština tog sporazuma, da se pomognu neke teme koje su tada identifikovane - kaže Odalović.

- Ahtisari je svojim planom, koji je temelj ustava samoproglasane Kosovske drzave definisao jasno i tada su popisane opštine koje treba formirati, a formirano je šest opština i uz postojećih četiri, podigao se na 10 opština - kaže Odalović.

On objašnjava da je ZSO zapravo nešto što obuhvata tih 10 opština, jer nije slučajno zapisano i nije Zakon o teritorijalno organizaciji samoproglašene države koji je formirao te opštine i uzuzeo albanska sela iz tih opština i ostavio da bude srpska većina.

Ističe da je vodilja cele priče bila još ranije da Srbi izađu na izbore i osvoje lokalnu vlast tamo gde žive po kosovskim zakonima, pre svega na severu.

- ZSO je trebalo da funckcioniše da Srbi koji su bili u policijskim službama uđu u kosovsku policijsku službu i da službu obavljaju u srpskim sredinama, da brinu o javnom redu i miru i bezbednosti - kaže Odalović odgovarajući na pitanje prisustva sprske policije u kosovskoj vlasti.

Odalović dodaje da ZSO treba da vežemo za dokument koji treba da potpišu obe strane i Beograd i Priština, jer Beograd nema problema sa svojim obavezama i zato je otpor Aljbina Kurtija i svih oko njega veći.

ZSO će omogućiti da kroz nju Srbi ispune neka kolektivna prava i da taj dokument donosi novi kvalitet u oblastima kojima se mora postići sporazum, naravno gde će takođe biti crvenih linija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 1 godinu

Ma nemojj? Svi vi pričare Srbima bajke. Pa Rezolucija 1244 garantuje prisustvo srpskih OS i šta odgovoriše? Nema ništa od toga dok Srbi ponovo ne krenu u odbranu svojih SVETINJA. SZO i ako budu formirane, biće protiv Srbije. Tada će ameri reći, "šta vam sad fali". Važno je da Amerika uvek profitira.

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija