• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2023

16:38

PRIŠTINA TRAŽI OD BEOGRADA LAMPU IZ TREĆEG ILI ČETVRTOG VEKA, UZ TO HOĆE I... Naše ministarstvo: Kome vi pričate o zaštiti kulturne baštine?!

Politika

PRIŠTINA TRAŽI OD BEOGRADA LAMPU IZ TREĆEG ILI ČETVRTOG VEKA, UZ TO HOĆE I... Naše ministarstvo: Kome vi pričate o zaštiti kulturne baštine?!

Podeli vest

Prištinsko Ministarstvo kulture, sporta i omladine nastavilo je kampanju potraživanja artefakata od Srbije.

U Tviter objavi navode da je lampa od pečene gline iz perioda između trećeg i četvrtog veka, otkrivena na severnoj nekropoli ostataka rimskog grada Ulpijane, nedaleko od Prištine, jedan od 1.247 eksponata iz zbirke kulturnog nasleđa tzv. Kosova koje, kako oni tvrde, Srbija "ilegalno drži".
- Ova lampa, napravljena od pečene gline, iz 3.-4. veka, otkrivena na severnoj nekropoli Ulpijane nalazi se među 1.247 eksponata zbirke kulturnog nasleđa koje Srbija ilegalno drži više od dve decenije - napisali su na Tviteru iz ovog ministarstva. 


U prištinskom ministarstvu takodje najavljuju da ta, kako kažu, "borba za restituciju eksponata" neće prestati "sve dok svaki predmet kulturne baštine ne bude vraćen u mesto porekla", odnosno muzejima u Prištini.


Ministarstvo kulture Republike Srbije već je ranije reagovalo na uporne zloupotrebe privremenih institucija u Prištini i njihove pokušaje da prisvoje kulturnu baštinu, i ukazivalo da je Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi. 
- Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Кosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Кosova i Metohije - navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva kulture Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 1 godinu

AKO SU SIPTARI SPREMNI DA RATUJU ZA NESTO STO NIJE NJIHOVO,ZASTO MI NE ZELIMO DA RATUJEMO ZA NESTO STO JE NASE ?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija