• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.01.2023

14:00

KURTI NASTAVLJA TEROR NAD SRBIMA! Raspisao međunarodne poternice za 18 Srba zbog lažnog zločina u Račku!

printscreen

Politika

KURTI NASTAVLJA TEROR NAD SRBIMA! Raspisao međunarodne poternice za 18 Srba zbog lažnog zločina u Račku!

Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba, osumnjičenih da su učestvovali u događajima u Račku na današnji dan 1999. godine

 

Kurti je, na komemorativnoj akademiji povodom 24. godišnjice događaja u Račku, rekao da je, pozivajući se na izjave 63 saslušana svedoka i dokaze Haškog tribunala, kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba koji su navodno učestvovali u tim događajima.

Osvrćući se na izjave najviših zvaničnika Srbije da je "masakr u Račku" izmišljotina i falsifikat, Kurti je ponovio optužbe da oni koji, kako je naveo, "negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju".

Ove godine navršava se 24 godine od sukoba u selu Račak, koji su počeli u noći između 14. i 15. januara 1999. godine, kada su se sukobile snage bezbednosti tadašnje SRJ sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o "masakru nad civilima" u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK, dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o "masakru nedužnih civila".

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja, ističući da misli da je on očekivao da podrži njegovu interpretaciju. Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

"Slučaj Račak" bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Istražni sudija u slučaju "Račak" Danica Marinković izjavila je juče za Tanjug da je u Račku došlo do sukoba tadašnjih jugoslovenskih snaga i tzv. OVK i da su u tom sukobu, kako kaže, poginuli pripadnici terorističke organizacije.

- Na osnovu dokaza pronađenih na mestu događaja i na osnovu sudsko - medicinskog veštačenja, a na osnovu uzroka smrti kod svih 40 tela koje smo pronašli u džamiji, zaključak i danas stoji da je smrt kod njih nastupila od povreda nanetih iz vatrenog oružja iz daljine i u sedećem položaju, što ukazuje da nije bilo nikakvog masakra - navela je Marinković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 1 godinu

IMAM NEOPISIVU ŽELJU DA TOM KRETENU POLUPAM BABURU

Srboholik

pre 1 godinu

Kako on može da raspiše međunarodnu poternicu? Nisu u interpolu nisu priznata država... može samo da ga duva!

Perica

pre 1 godinu

On raspisuje poternice a mi ćutimo. Raspisuj Vučiću poternice za sve pripadnike njihove vojske i policije svi su oni deo terorističke organizacije,naoružani i opasni a i za njihove porodice zbog saučesništva. Nema greške sve to treba na dugu robiju! Prema tome preduzimaj mere dok ne bude kasno! Sa njima nema razgovora i pregovora i dogovora!

Ljubiša

pre 1 godinu

OZNA i UDBA bi tebe "rešila" za manje od 24 h.

Zoran

pre 1 godinu

Semenkaru ukinuti pomilovanje i prvom prilikom kada pređe na terotoriju centralne Srbije uhapsiti ga i vratiti na služenje kazne. Isto uraditi i sa stotinama puštenih iz zatvora koji nisu odslužili presuđene kazne.

Mile Plavi

pre 1 godinu

Da li i Informer ide stopama VESTI i po;inje da promovise KURTICA

Ja

pre 1 godinu

Sraman naslov i sraman tekst. Izmisljen Racak, Srebrenica, opsada Sarajeva. Pa kod nas su po zatvorima Albanci osumnjiceni za zlocine. Jel i to teror? I onda se cudite sto niko nece sa nama. Ja se osecam ponizen kada neko negira Jasenovac a vi sve isto radite.

ratko

pre 1 godinu

a sto da ne radi to kad imamo predsednika koji se krije iza navodnog mira a precutno dozvoljava da nam Srbska braca ginu i budu progonjena ,tu maglu ne mozes Vucicu da prodajes ni vevericama ,stidi se a vi klosari opet nemojte objavljivati vidi se da ne znate sta su siptarcine smrdljive za koga sam se ja borio 1999 na kosovu i Metohiji za vas pizde jedne kukavicke isti ste i kao N1 i kao danas isti kao zuta bagra,mrssssss, avi mu ljubite samo bulju

Komsija

pre 1 godinu

I kako ce odgovoriti drzava Srbija na ovu provokaciju? Vanredno gostovasnje na Pinku, mozda cak i vanredna sednica saveta za odbranu. Siptari nas prave majmunima, a drzava Srbija ne ispunjava svoje zadatke na nivou nacionalne politike.

kole

pre 1 godinu

Neprijateljska siptarska drzava mora biti unistena.

Ja

pre 1 godinu

Ne sprovodi on samo teror nad Srbima. I Albanac iz okoline Beograda je uhapsen na KiM pod laznom tuzbom da je bio oripadnik srpske vojske i cinio zlocine. Ali oosto je Albanac nije vredan pomena ocigledno.

Nada

pre 1 godinu

Ahahaha lazna drzava raspisala poternice za koga ? Moze samo za sebe !

Dragi

pre 1 godinu

Čekaj malo.... Pa šta su to Srbi sa KiM dobili uklanjanjem barikada? Izgleda ništa. A kome su poverovali na reč? Zbog čega smo mi u Srbiji "dizali u nebesa" našeg velemajstora i političkog genija?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija