• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.01.2023

13:21

A DŽIVDŽAN BIO UZDRŽAN... Kurtijeva vlada izdvaja 70.000 evra za knjigu lažova Vokera o Račku, zbog kojeg su stradala srpska deca u NATO agresiji!

Printscreen

Politika

A DŽIVDŽAN BIO UZDRŽAN... Kurtijeva vlada izdvaja 70.000 evra za knjigu lažova Vokera o Račku, zbog kojeg su stradala srpska deca u NATO agresiji!

Podeli vest

Priština će izdvojiti 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku iz ugla bivšeg ambasadora OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, izjavio je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, prenosi Periskopi. Na sednici vlade u Prištini tokom glasanja, Kurtijev dživdžan Nenad Rašić bio uzdržan

 

Podsetimo, u selu Račak u noći između 14. i 15. januara 1999. godine počeo je sukob srpskih snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, a ti događaji su bili povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o "masakru nad civilima" u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o "masakru nedužnih civila".

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila - laž.

Kako je rekla, Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja. Sa druge strane, istakla je ona, Haški tribunal je prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku.

Takođe, poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji je tim istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Ovom idiotu i onoj idiotkinji i ostalima ako ih ima kojima ni ime nemogu da pomenem, oduzeti Državljanstvo pa i imovinu koju su sigurno nelegalno stekli. To nisu Srbi niti ikada mogu biti, to su izdajnici države Srbije.

Vejo

pre 1 godinu

I Rakić je glasao za šiptarske baze.Bar napišite da su isti kurc i dživđan i Rakić.

lence

pre 1 godinu

i sta sada cekamo ,svaki srbin treba da posalje un,izdavacu i svim vladama pismo o laznom zlocinu i o falsifikatu.dajte pokrenimo se nemojmo cekati da ce nam neko drugi pomoci.napisite u komentarima sta mislite o predlogu.

Vejo

pre 1 godinu

Dživdžan bio uzdržan a Rakić glasao ta Šiptarske baze.Obojica su govnari a pitanje ko je veće?

i dodje tako vreme

pre 1 godinu

hvala shiptarima shto izdvajaju finansiska sredstva za tu knjigu trebalo bi i mi malo da ulozimo da pokazemo svetu koliko je posrnulo chovechanstvo koliko je ljudska beda dosegnula najnize momente svog postojanja da ti jednu stotina puta dokazanu laz i dalje forsirash kao istinu kiteci je i dodajuci joj bajke na kojima bi joj pozavidela i braca Grim a shto je najgore u svemu tome uchestvuje i nashe zlo "sa dna kace".....neka nek pamti istorija,doci ce dan kada ce ovu ljigavshtinu prouchavati buduca psihijatrija i psihologija, neka nam svima bude za nauk.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija