• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.08.2022

13:51

PREMINUO GENERAL BOŽIDAR DELIĆ

Beta

Politika

PREMINUO GENERAL BOŽIDAR DELIĆ

Podeli vest

General u penziji Božidar Delić preminuo je danas nakon duge i teške bolesti

Rođen je 8. januara 1956. godine u selu Petrovac kod Đakovice na Kosovu i Metohiji. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991-1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandanta 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995-1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandanta Beogradskog korpusa. 

Bio je srpski političar, narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore, bivši potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2007-2012), nekadašnji član Srpske radikalne stranke (2006-2008, 2011-2020) i Srpske napredne stranke (2008-2011).

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus, zajedno sa potpredsednikom stranke Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob sa predsednikom Vojislavom Šešeljom, usled čega su isključeni iz članstva.Ubrzo su osnovali "Pokret Ljubav Vera Nada", čiji je Šarović predsednik, a Delić je bio zamenik predsednika. U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret "Ljubav vera nada" i osnovao pokret "Nema nazad - iza je Srbija".

U aktuelnom sazivu Skupštine našao se na mestu potpredsednika Skupštine, na predlog koalicije NADA, čiji su deo, uz Delićev pokret, Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Igor

pre 1 godinu

Neka Vam je vecna slava i pocitivajte u miru. Hvala na svemu.

Milan

pre 1 godinu

Generale, večna ti Slava! Hvala ti za iskazano junaštvo u odbrani Srbije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija