• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2022

10:03

HVALA VAM ŠTO STE ZEMLJU VOLELI VIŠE OD SEBE! Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

HVALA VAM ŠTO STE ZEMLJU VOLELI VIŠE OD SEBE! Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprecili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije

 

Predsednik je venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama.

 

 


Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

 

Obraćanje predsednika Vučića

Nakon polaganja venca, Vučić je rekao: 

- Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbinu činili. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači štititi svoju zemlju i čini mi se, možda bolje nego mi, razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli svoju zemlju više od sebe, više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi - rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

- Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije - kaže Vučić.

Istakao je da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

- Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je... Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborima. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine - rekao je predsednik.

Najavio je da će sa junacima sa Košarama razgovarati do kraja nedelje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Vučić

Kosovo i Metohija

- Mi smo to primetili, iako mnogi to na našoj političkoj i javnoj sceni nisu želeli da primete. Ali, i dalje u zvaničnom pregovaračkom procesu stoji 'puna normalizacija odnosa', a nigde se ne govori o međusobnom priznanju. Naše je da razgovaramo o stvarima koje su normalne. Kažite ako mislite da postoji bilo ko ko je sklonjen, sakriven. Mi imamo sumnje na određena mesta, to pravo tražimo za nas, i ako kažemo da mislimo da su tu zakopani Srbi da proverimo u roku od 24 sata. Znamo da moramo da živimo i radimo jedni pored drugih. Teritorijalni integritet je postao najomiljeniji upravo kod zapadnih predsednika. Sva žestina kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine mi se zalažemo za naš. Biće interesantno 23. u Briselu. Prvi put niko živ ne zna šta će da se desi - kaže Vučić i dodaje:

- Niko po prvi put ne zna šta će tačno da se desi. Verujem da će Ukrajina dobiti status kandidata, odnosno da će biti izgovorene divne reči na račun Ukrajine. Oko Zapadnog Balkana nisam siguran i ne verujem da će uspeti da slome Bugarsku što se tiče Severne Makedonije i Albanije. I danas očekujem žestoke kritike povodom KiM i ne uvođenja restriktivnih mera protiv Rusije. Ali, svako svoj posao, oni svoj, mi svoj.

Vučić ističe da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM. To nikoga nikada nije interesovalo i neće ih interesovati, i baviće se politikom koja njima odgovara. Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca.

- Ne očekujte da će reći drugačije i da će priznati greške. A o licemerju neću da pričam - rekao je Vučić.

Kada je reč o svakodnevnim napadima na Srbe na KiM, predsednik kaže da je cilj čišćenje severa Kosova.

Na pitanje novinara da prokomentariše stav EU da Srbija može napredovati na putu ka članstvu ako prizna tzv. Kosovo, Vučić kaže da je rekao i Olaf Šolc.

Istakao je da Srbija zna da moramo da živimo jedni pored drugih i da sarađujemo, ali da "što se tiče zadiranja u status države i teritorijalnog integriteta, mi poštujemo međunarodno javno pravo na koje se ceo svet poziva. Teritorijalni integritet je izgleda sada postao naomiljenija sintagma Zapada. Ja sada samo ponavljam, sve ono za šta se zalažete kada je reč o Ukrajini pustite i nas da se zalažemo".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Vučić

Da li je SNS jedinstven?

Na pitanje N1 da li je SNS jedinstven po pitanju podrške Aleksandru Šapiću, Vučić je rekao da će se to znati u petak i da ne zna odgovor na pitanje.

Izjava Olafa Šolca

Kada je reč o izjavama Olafa Šolca o ulasku Zapadnog Balkana u EU, predsednik je rekao, odgovarajući na pitaje Newsmax Adria, da nije preoptimističan i ne bi da daje nadu tamo gde je nema. Evroskepticizam, dodaje, raste iz dana u dan.

- Moramo da postavimo stvari racionalno. Ne možemo bez Evrope i njenih investicija. Nismo srećni zbog njihovih izjava i stavova povodom Kosova i naše politike, ali racionalno mora da prevlada emocionalno. Imamo politiku koja ima legitimitet - rekao je predsednik.

Podseća da zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost opstaju uprkos svim pritiscima. Ističe da bi svi hteli da smo njhova produžena ruka, a ne da vodimo svoju politiku.

- Naše je da čuvamo svoju zemlju, da radimo, da se pripremimo za zimu. Čekaju nas radni jul i avgust, pa se nadam da ćemo imati šansu da prezimimo pristojno - rekao je Vučić.

Spomenik junacima sa Košara

Spomenik junacima sa Košara postavljen je 2020. godine u parku u neposrednoj blizini KBC "Dr Dragiša Mišović".

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Spomenik junacima sa Košara

Bitka na Košarama

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.


Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bora

pre 2 godine

Nikada ne treba zaboraviti nase junake koji su dali zivote za svoju zemlju!

Nešo N

pre 2 godine

Oni su bili na braniku naše države i to niko ne sme da zaboravi.

Glasinac

pre 2 godine

Oni su dali svoje živote za odbranu svoje države.Neka im je večna slava.

Biljana

pre 2 godine

Večno pamćenje i pominjanje kao i velika slava i hvala našim poginulim junacima koji nisu žalili da svoje živote polože na oltar otadžbine,Vučiću hvala što danas sa ponosom možemo da ih pominjemo jer predsednike Srbije pre njega nije bilo briga za branioce Srbije na KiM

Nada

pre 2 godine

Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbinu činili.

Ratni veteran

pre 2 godine

Kao učesnik u ratnim zbivanjim na Kosovu, jednim delom i na Košarama, danas se osecam ponosno sto se poslen decenije cutanja konacno priča sta se dogadjalo na karauli Kosare. Hvala predsedniku Vucicu sto je vratio dostojantvo srpskim borcima. Hvala na spomeniku.

latinka22

pre 2 godine

Памтити подвиге храбрих јунака кроз историју и причати о њиховим великим делима нашој деци како се историја не би заборавила, искривила и прекројила онако како би то одговарало другима.

Drina

pre 2 godine

To su naši heroji koji se nekada ne smeju zaboraviti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija